Tippek és tanácsok vegánoknak

Önként vagy egészségügyi okokból, egyre többen favorizáljátok a vegán étrendet. A NoSalty most nektek segít, hogy állati eredetű étkek nélkül is egészséges és fenséges fogások kerüljenek az asztalotokra.

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

Vegánnak lenni...

Először is kezdjük a vegán étrend bemutatásával! A vegánok abban különböznek más vegetáriánusoktól, hogy semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak. Tehát, ha vegán barátodat várod vacsorára, se hússal, se hallal, se tejtermékkel, se tojással ne akarj neki kedveskedni.

Vegán vöröskáposzta fasírt

Mindenféle zöldségfasírt (brokkoli, cukkini, gomba, sütőtök, stb.) nagy kedvenc nálunk. Ez a recept egy újdonság, vöröskáposztából most próbáltuk először... Nagyon bejött :-) Ja, ...

Cukkini fasírt 5. - vegán

Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon ritkán eszem húst. Egyszerűen azért, mert nem kívánom, nem igazán szeretem. Ennek ellenére vannak olyan ételek, amelyeket szívesen megennék, azonban ...

Mit eszik egy vegán?

A fent említetteken kívül mindent és bármit! Nem véletlenül várják a vegánok a tavaszt! A ropogós zöldségek és a friss gyümölcsök csak úgy kelletik magukat a növényevők előtt. Fenséges falatokat készíthetsz a tavasz terményeiből, a levesektől a desszertekig mindent elkészíthetsz ezekből.

Meggyes vegán csokitorta

Tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, hogy ilyen jól sikerült. Keveselltem az eredeti receptben szereplő 1 teáskanálnyi szódabikarbónát, ezért tettem még bele ugyanennyi sütőport. ...

Vegán sárgarépás süti

Imádom a vegán konyhát, nagyon szeretek kísérletezni, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, milyen alapanyagból mit lehet kihozni. Sok sárgarépa volt itthon, így ezt ötlöttem ki ezúttal. ...

Vegán gyümölcskenyér

Van két kollégám, akik vegánok. Ők kérték, hogy egyszer süssek már olyan sütit is, amit ők is megehetnek. Hamar elfogyott, mert igen puha, finom süti kerekedett ki belőle. Egy bögre 2,5 ...

Vegán almás-banános muffin

Eredetileg tojásmentes muffin receptet kerestem, így leltem rá erre a linkre. Könnyen elkészíthető és remek, ráadásul tészta, tej-, tejtermék-, tojás és hozzáadott ...

Erre vigyázz!

A vegánoknak minden más vegetáriánusnál jobban oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott táplálkozásra! Az állati eredetű ételek ugyanis számtalan, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak, aki pedig ezekből nem fogyaszt, hiánybetegségek kialakulására számíthat. A vitaminok közül a B12 és a zsírban oldódók pótlására, az ásványi anyagok közül pedig a vasra, ezen kívül a fehérjére és a zsírra kell ügyelni! Jó hír, hogy ezek nagy részét a zöldségek és gyümölcsök is tartalmazzák, csak gondosan meg kell tervezned az étrendedet!

Bodon Judit dietetikus tippje: Aminden állati eredetű élelmiszert nélkülöző vegán étrendben az alábbi tápanyagokra kell különösen odafigyelni. Az idegrendszer működéséhez, a megfelelő vérképzéshez elengedhetetlen a B12-vitamin, amely kizárólag állati eredetű alapanyagokban található meg. Ezek hiányában étrend-kiegészítőként való pótlása szükséges. Bár a növényi eredetű alapanyagok tartalmaznak fehérjéket, ám bennük nincsenek megfelelő mennyiségben és arányban fontos, ún. esszenciális aminosavak, így megfelelő fehérjetartalmú alapanyagokat kell összeválogatni. A növényi eredetű vas felszívódása sem kielégítő, mintegy ötöde az állati eredetűének. A tisztán növényi étrenden élők kevesebb zsírt fogyasztanak, ezért figyelniük kell a zsírban oldódó vitaminok megfelelő mennyiségére is. Rendszeresen fogyasztani kell dióféléket, olajos magvakat, amelyek vitamintartalmuk mellett pótolhatják a tejtermékek hiányában felmerülő kalciumhiányt is. A zsiradékok közül az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele is fontos, mivel a halak nem szerepelnek a vegán étrendben. Ételkészítéshez használjunk omega-3 zsírsavat tartalmazó lenmag-, repce-vagy dióolajat. A fentiek mellett a vegán étrenden élők is étkezzenek rendszeresen, napi 4-5 alkalommal, figyeljenek oda az életmódjuknak megfelelő napi energiabevitelre. Gyermekeknek a potenciális tápanyaghiányok kialakulásának veszélye miatt a vegán étrend nem ajánlott!

Pótold a D-vitamint! >>

Előzd meg a csontritkulást! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Vegán vöröskáposzta fasírt

Cukkini fasírt 5. - vegán

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...