Ha szilveszter, akkor malacsült! Nem múlhat el úgy az év utolsó nagy vacsorája, hogy a húsimádók ne kaphassanak kedvencükből - egy jó malacsült az egész estét megkoronázza, és még a pezsgőzés előtt feltölt energiával. Na nem kell megenni az egész tálat, de laktató salátákkal és az általam is nagyon kedvelt rozmaringos velesült krumplival tökéletes fogást varázsolhatunk belőle.
Akik viszolyognak ettől a hústól, azok - nem fogunk kertelni- most sem biztos, hogy megszeretik majd, hiszen a bőrös malacsült nem feltétlen a legmegfelelőbb indítás számukra. Aki viszont idén is nekirugaszkodna a ropogós sültnek, annak íme, néhány jó tanács: a húst sütés előtt érdemes késsel pár helyen bevagdalni, kockázni, fokhagymával megtűzdelni, és felkészülni sok friss rozmaringágacskával és egész feketeborssal!Száznyolcvan fokon süssük nagyjából egy órát lefedve.
Tipp
Hogy mit kérjünk a hentesnél? Keressük a combot vagy a malactarját, ezekkel biztosra mehetünk, bár az előbbit nagyobb valószínűséggel tudjuk majd beszerezni.
A friss rozmaring mindenképpen sokkal ajánlatosabb, mint a szárított- élvezeti értékében az élő fűszernövény sokat dob a készülő húson. Csakis a művelet háromnegyedénél szórjuk rá a húsra, ekkor szokás esetleg sörrel is meglocsolni, van, aki mézzel is megkeni - azért ezeket persze nem így, egyszerre, egyik vagy másik.
Vigyázzunk, mert könnyen megég!
Hogyan, miben?
Kis vízzel felöntve süssük, karikázzunk bele vöröshagymát, és kétszáz fokon lefedve süssük, ha lehet, római tálban, mert ebben tényleg nagyon szépen megpárolódik és vajpuha lesz. Sülhet vele a krumpli, a hús szaftjában nagyon finom ízt kap!