Tippek, ötletek, hogy a nyári melegben ne romoljanak meg az ételeid – így tárold őket

A nyári hőségben egyre több étel adja meg magát, mert nem tudjuk megvédeni őket a baktériumoktól és a romlástól. 

A nyári kánikulának valószínűleg csak a baktériumok örülnek, hiszen számukra a meleg egyet jelent a lehető legideálisabb életkörülményekkel. Bizonyos ételek gyorsabban romlanak nedvesség- és fehérjetartalmuk miatt, hiszen ezzel a két tényezővel, a meleggel és a baktériumokkal karöltve éppen elengedőnek bizonyulnak ahhoz, hogy a legfinomabb házi kosztból is felesleges szemét váljon.

Ha néhány egyszerű szabályt betartasz, elkerülheted az ételek megromlását és a pazarlást.

1. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt vedd ki a hűtőből az ételeket

Így esélyük sem lesz felmelegedni és megfertőződni a baktériumokkal.

via GIPHY

2. A forró ételeket tényleg még forrón edd meg

Ha így teszel, a magas hőfok miatt nem szaporodhatnak el benne a baktériumok, ráadásul a forró ételek és italok segítenek a hűsölésben is. Gondoltál már arra, hogy nem hiába teáznak nyáron is például a törökök?

via GIPHY

3. Védd az ételt a bogaraktól és legyektől

Ne hagyd őrizetlenül az ebéd- és vacsoramaradékot, mindig takard le, vagy tedd el.

via GIPHY

4. A különböző előkészítettségű ételeket gondosan különítsd el egymástól

Például soha ne tárold együtt a nyers húst a friss zöldséggel vagy salátával.

via GIPHY

5. Moss meg mindent

Közvetlenül fogyasztás előtt alaposan moss meg minden salátát, zöldséget és gyümölcsöt.

via GIPHY

6. Óvatosan a konzervdobozokkal

Soha ne tegyél vissza a hűtőbe nyitott konzervdobozokat, mert a fém oxidálódik és az ételbe kerül.

via GIPHY

7. Maradéktárolás

A megmaradt ételeket mindig a lehető leghamarabb hűtsük le, ez maximum 90 percet vegyen igénybe. Később arra is figyeljünk, hogy ezeket a tárolt ételeket együk meg elsőként, de legkésőbb 2 napon belül.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...