Tippek, hogy tökéletes legyen az omletted!

Omlett vagy rántotta, nem mindegy? Nem hát! Két teljesen különböző technikával készülő ételről van szó! Te tudod, hogy készül a jó omlett?

Az omlett és a rántotta sokak szemében egy és ugyanaz: tojás kell hozzá, egy serpenyő, és bármilyen bele való "feltét" - húsétel, zöldség vagy sajt. A kettő között azonban vannak lényegi különbségek, mégpedig a technika miatt. A rántotta összekevert tojás, amit serpenyőbe öntünk, és kevergetve megsütjük, míg az omlett olyan felvert tojásból készült étel, amit a serpenyőben, maximum forgatva, de soha nem keverve hagyunk a hő hatására megszilárdulni.

Rókagombás omlett

Bár a rántotta is nagyon népszerű reggeli étel, az omlett egy fokkal elegánsabb: nem véletlen, hogy a Konyhafőnök ma esti adásában ez volt a párbajfeladat.

És hogy hogyan készül a jó omlett? Van pár tippünk, hogy a tied is tökéletes legyen!

  • A tojásokat rendesen fel kell verni! Villával is lehet, de a jobb eredményért használjunk habverőt. A jó omlett egyik alapja, hogy a tojásokat habosra keverjük a művelet elején!
  • Ne keverjünk bele se tejet, se tejszínt, se tejfölt - azt hagyjuk meg a rántottának. A zsíros folyadék hatására máshogy szilárdul a tojás sülés közben, és könnyen egy szélén száraz, belül nyers tojásételt kaphatunk.
  • Nagy adagban ne gondolkozzunk! Rengeteg sok tojásból készült tojásétel létezik - például a spanyol tortilla - , de az omlett akkor lesz jó, ha kis adagokban készül. Háromnál több tojással egyszerre ne is kísérletezzünk!
  • Legyen egy megfelelő méretű serpenyőnk! Ha túl nagy, az omlett vékony lesz - úgy nem az igazi. Ha túl kicsi, akkor pedig kiszárad a széle, mire a közepe jó lenne.

Ezeket olvastad már?

  • A vajat olvasszuk meg, és amint habzik, öntsük rá a tojást. Ha túl forró, vagy túl hideg a serpenyő, az omlett kiszárad, és élvezhetetlen lesz.
  • Bármit használunk az omlett töltelékének, előtte készítsük elő! A zöldségek legyenek megpárolva, mert a tojás sokkal hamarabb átsül, így vagy kiszárad az omlettünk, vagy nyersek maradnak a zöldségek.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...