Egy tipp és egy történet a habkifliről

Készíts habkiflit! Ez az egyik legjobb dolog, ami a maradék tojásfehérjével és a darált dióval történhet – akkor, ha amúgy is szereted a habcsókot!

Előző héten a tojásfehérje hasznosításának lehetőségeiről írtam egy tortarecept kíséretében. Most, még mindig a témánál maradva, egy régi, családi kedvencről lesz szó, a habkifliről.

Elkészítése gyerekkorom nagy, közös sütéseinek többnyire a befejező aktusa volt. Máig orromban érzem a sütőből áradó, elpárolgó ecet savanykás-édes illatát, mert a gazdaságos tojásfelhasználás jegyében a habkifli zárta a sütemények sorát. A tojásfehérjét ugyan sosem verhettem fel, azt mondta anyukám, azt egy kéznek kell csinálnia, azonos ütemben, mert különben összeesik a hab, és én még nem bírnám végig erővel. Azt nem értettem, hogyan érzékeli a kézcserét a tojásfehérje, de nem firtattam a dolgot, elfogadtam az indoklást. A cukorral vegyített habot aztán kavarhattam vég nélkül, mert fél órát kellett volna küzdenem vele – persze hamarabb elfáradtam.

A habkifli receptjéért kattints ide!

Mivel pedig fontos a családi hagyomány, én sem engedtem át soha a tojásfehérje habbá varázslását gyerekeimnek. Aztán győzött a robotgép, és most unokáim tiszte lett a tojáshab előállítása, de hagyománytiszteletből, meg hogy közben tudjunk beszélgetni, a fényesre, keményre kavarást mindig kézi erővel végezzük, aztán jöhet a darált dióba vagy mandulába forgatás, formázás és a sütés, vagyis inkább hosszas szárítás. A habkifli ugyanis állagát, hovatartozását tekintve nem más, mint egy kifli alakú, dióba hempergetett habcsók.

A mostani habkiflink kicsit szomorkás hangulatban készült el. Csak kevergettem a cukros masszát, nemigen beszélgettem unokámmal, mert folyton két kutya körül keringtek gondolataim. Az egyik Dorisz, a mi sokat megélt, öregen eltávozott kedves családtagunk, a másik pedig Kifli, Krisztina barátnőm nemrég örök álomra szenderült kutyája, aki a Habkifli nevet kapta tőlem. Még hasonlítottak is egymásra, zsemleszínűek, hosszú szőrűek voltak, és életük végére ugyan elhomályosuló, de mégis kifejező kutyaszemükkel a legádázabb antikutyásokat is levették lábukról. A habkifliről sem véletlenül jutottak eszembe, mert utolsó éveikre mindketten olyan törékennyé, szinte habkönnyűvé váltak, mintha csontjaik már nem is lettek volna.

Ez a habkifli-sütésünk most hát amolyan búcsúvá, emlékezéssé sikeredett, és hogy véletlenül estek-e így egybe a történtek vagy sem, azt mindenki döntse el maga...

Mari nagyi

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...