10 tipp, hogy könnyedén beilleszd a burgonyát a diétádba

Szereted a burgonyát, de félsz, hogy hizlal? Segítünk, hogy káros következmények nélkül beilleszthesd az étrendedbe!

Ha fogyókúrázókkal beszélgetek, szinte mindig oda jutunk, hogy félnek a szénhidrátoktól: attól tartanak, hogy a szénhidrátoktól fognak elhízni, azokat teszik felelőssé testtömegtöbbletük kialakulásáért. Sokan teljesen mellőzik a kenyeret, a tésztaféléket, a köreteket, ideértve a burgonyát is a diéta alatt. Pedig mint tudjuk, a szénhidrát nem ellenség!

Kétségtelen, hogy a burgonya kilóg a zöldségek közül: magasabb a szénhidráttartalma, ehhez pedig alacsony rosttartalom társul. Mégsem kell száműznünk, hiszen a – gyomorrontást követő étrendet leszámítva – burgonyát nem szoktunk önálló fogásként enni. Ha figyelünk rá, hogy mennyit eszünk belőle, hogyan készítjük el, milyen nyersanyaggal párosítjuk, bátran szerepeltethetjük energiaszegény étrendünkben heti rendszerességgel!

Alakbarát burgonyás tippjeink

  • Ha tehetjük, válasszunk újburgonyát vagy salátaburgonyát - a magasabb víztartalmuk miatt – mindkettőnek alacsonyabb a szénhidráttartalma, ennél fogva az energiatartalma is!
  • Nyugalmas időnkben mérjük ki, hogy egy teljes adagnyi burgonya (200-250 g nyersen) hogy néz ki a tányérunkon. Ez az a mennyiség, amit akkor fogyaszthatunk, ha kimondottan energiaszegény feltéttel párosítjuk, pl. grillezett csirkemellel vagy hallal.
  • Burgonyás étel előtt levesbetét nélküli zöldséglevest, mellé pedig csak zöldsalátát együnk – a zöldséggel és a salátával kompenzálni tudjuk a burgonya alacsony rosttartalmát.

Tavaszi vegyes zöldségleves

Szerintem utolérhetetlen a tavaszi, első zöldséglevesek íze. Bárhogy készítjük az év későbbi folyamán, sosem lesz olyan. Így ha tehetem, ilyenkor igen sűrűn főzöm ebben a ...

  • Ha sült burgonyát készítünk, akkor részesítsük előnyben a zsírszegény változatokat: alufóliában, héjában, vagy sütőpapíron süssük! A bő zsírban vagy olajban sült burgonyát mellőzzük!
  • Burgonyalevesburgonyakrémleves után már csak egy visszafogott második fogást engedélyezzünk magunknak: párolt vagy grillezett húsokat, halakat zöldsalátával.
  • Főzelékként párosítsuk alacsony energia- és magas rosttartalmú nyersanyagokkal! Jó választás pl. az (új)burgonya-kelbimbó vagy az (új)burgonya-kelkáposzta páros.
  • Köretként inkább féladagnyi mennyiségben (10-12 dkg) fogyasszuk, kombináljuk párolt zöldséggel vagy zöldsalátával!

Török burgonyasaláta

Egy szobányi szomszédot és ismerőst fogadtunk rögtön az első napon, hogy idén kettesben kisfiammal a törökországi Kayseribe látogattunk, mindenki kíváncsi volt a cseperedő fiúcskára, ...

  • Beiktathatjuk grill zöldségkeverékünkbe is cukkinivel, hagymával, paprikával, gombával keverve.
  • Burgonyapüré lehetőleg ne szerepeljen az étlapon! A pürésítés miatt szénhidráttartalma gyorsan felszívódik, a hozzáadott tej erre csak rásegít, ráadásul a tejszínnel vagy vajjal való dúsítás következtében magas kalóriatartalmú köretnek számít!
  • A hagyományos krumplis tésztában vagy másik nevén gránátos kockában csökkentsük felére a burgonya mennyiségét, és váltsuk ki más zöldséggel: cukkinivel, piros húsú paprikával, zöldborsóval. Ízét és élvezeti értékét tekintve ugyanaz azt a hatást érhetjük el, a látványt és az energiaösszetételt vizsgálva viszont sokkal kedvezőbb a végeredmény.

Krumplis tészta 2.0

Ez egy igazán deviáns megközelítése a krumplis tésztának, gondolom, többen felhördültek a kép láttán. Spagetti? Miért ne? Szerintem ez a legnagyobb élvezeti értékkel fogyasztható ...


Ételek, amelyeket bátran ehetsz a diéta alatt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...