Ha fogyókúrázókkal beszélgetek, szinte mindig oda jutunk, hogy félnek a szénhidrátoktól: attól tartanak, hogy a szénhidrátoktól fognak elhízni, azokat teszik felelőssé testtömegtöbbletük kialakulásáért. Sokan teljesen mellőzik a kenyeret, a tésztaféléket, a köreteket, ideértve a burgonyát is a diéta alatt. Pedig mint tudjuk, a szénhidrát nem ellenség!
Kétségtelen, hogy a burgonya kilóg a zöldségek közül: magasabb a szénhidráttartalma, ehhez pedig alacsony rosttartalom társul. Mégsem kell száműznünk, hiszen a – gyomorrontást követő étrendet leszámítva – burgonyát nem szoktunk önálló fogásként enni. Ha figyelünk rá, hogy mennyit eszünk belőle, hogyan készítjük el, milyen nyersanyaggal párosítjuk, bátran szerepeltethetjük energiaszegény étrendünkben heti rendszerességgel!
Alakbarát burgonyás tippjeink
- Ha tehetjük, válasszunk újburgonyát vagy salátaburgonyát - a magasabb víztartalmuk miatt – mindkettőnek alacsonyabb a szénhidráttartalma, ennél fogva az energiatartalma is!
- Nyugalmas időnkben mérjük ki, hogy egy teljes adagnyi burgonya (200-250 g nyersen) hogy néz ki a tányérunkon. Ez az a mennyiség, amit akkor fogyaszthatunk, ha kimondottan energiaszegény feltéttel párosítjuk, pl. grillezett csirkemellel vagy hallal.
- Burgonyás étel előtt levesbetét nélküli zöldséglevest, mellé pedig csak zöldsalátát együnk – a zöldséggel és a salátával kompenzálni tudjuk a burgonya alacsony rosttartalmát.
- Ha sült burgonyát készítünk, akkor részesítsük előnyben a zsírszegény változatokat: alufóliában, héjában, vagy sütőpapíron süssük! A bő zsírban vagy olajban sült burgonyát mellőzzük!
- Burgonyaleves, burgonyakrémleves után már csak egy visszafogott második fogást engedélyezzünk magunknak: párolt vagy grillezett húsokat, halakat zöldsalátával.
- Főzelékként párosítsuk alacsony energia- és magas rosttartalmú nyersanyagokkal! Jó választás pl. az (új)burgonya-kelbimbó vagy az (új)burgonya-kelkáposzta páros.
- Köretként inkább féladagnyi mennyiségben (10-12 dkg) fogyasszuk, kombináljuk párolt zöldséggel vagy zöldsalátával!
- Beiktathatjuk grill zöldségkeverékünkbe is cukkinivel, hagymával, paprikával, gombával keverve.
- Burgonyapüré lehetőleg ne szerepeljen az étlapon! A pürésítés miatt szénhidráttartalma gyorsan felszívódik, a hozzáadott tej erre csak rásegít, ráadásul a tejszínnel vagy vajjal való dúsítás következtében magas kalóriatartalmú köretnek számít!
- A hagyományos krumplis tésztában vagy másik nevén gránátos kockában csökkentsük felére a burgonya mennyiségét, és váltsuk ki más zöldséggel: cukkinivel, piros húsú paprikával, zöldborsóval. Ízét és élvezeti értékét tekintve ugyanaz azt a hatást érhetjük el, a látványt és az energiaösszetételt vizsgálva viszont sokkal kedvezőbb a végeredmény.
Ételek, amelyeket bátran ehetsz a diéta alatt: