Így tárold megfelelően a halat a hűtőben és a fagyasztóban

Most minden kérdésre választ kapsz a halak tárolásával kapcsolatban, mert érzékeny alapanyag, vigyázni kell rá!

Ha eddig azért nem mertél volna otthon halat sütni-főzni otthon, mert nem tudtad, hogyan kell biztonságosan tárolni a hűtőben vagy a fagyasztóban, akkor most választ kapsz minden égető kérdésedre!

Így tárold megfelelően a halat a hűtőben és a fagyasztóban

Hogyan tárold a halat a hűtőszekrényben?

A haltárolási tippek nem azzal kezdődnek, hogy hazaviszed a halat, és eltöprengsz rajta, hogy mit csinálj vele. Ha előre tudod, hogy halat fogsz vásárolni, akkor vigyél magaddal hűtőtáskát, szigetelt bevásárlótáskát, vagy esetleg kérd meg, hogy csomagolják neked jégbe a halat.

Így abban az időben is, amíg eljut a hal a piacról/boltból a konyhádig, egyenletes hideg hőmérsékleten tudod tartani.

Miután hazaértél, tegyél a friss hal mellé jeget a hűtőszekrénybe, hiszen így megfelelő hőmérsékletű marad a hús anélkül, hogy megfagyna. Az említett trükköt úgy tudod a legkönnyebben megvalósítani, ha a halat egy lapos tálba helyezed, majd ráteszel egy jégcsomagot vagy egy jéggel töltött, visszazárható műanyag zacskót. Ha olvadni kezd a jég, akkor cseréld le újra. A legjobb, ha egy olyan edényt használsz, aminek lyukas az alja, így végső soron akár egy szűrőt is bevethetsz, amit aztán egy másik tálba helyezel, hogy az felfogja a lecsöpögő nedvességet.

Sörbundás hal házi majonézzel

Fish and chipshez hasonló fogást szinte minden országban találunk, de mindenhol egy kicsit más formában. Ehetjük street foodként, bárokban sörkorcsolyaként, vagy éppen főételként ...

Így küzdj meg a kellemetlen halszaggal

A friss halnak alapvetően nincs túl erőteljes illata, ám, ettől független becsomagolhatod a húsok tárolására alkalmas papírba, vagy beteheted egy lezárt műanyag edénybe is, hogy a szag ne terjedjen át a hűtőszekrényben lévő más élelmiszerekre.

Fontos, hogy a nyers halat elkülönítve tartsd más élelmiszerektől, különösen a fogyasztásra kész ételektől, mert a nyers halban betegséget okozó kórokozók tanyázhatnak, amelyekkel megszennyezheted a többi ételt.

Megfelelő hűtés esetén a nyers halat egy-két napon belül fel kell használni az iránymutatások alapján.

Beteheted-e a friss halat a fagyasztóba?

A friss halat nem ajánlott otthon lefagyasztani, de ez vonatkozik a tenger gyümölcseis pultnál vagy a hűtött részlegen vásárolt halakra is. A fagyasztás ugyanis negatívan befolyásolhatja a főtt étel ízét és állagát, igaz, a fogyasztása biztonságos marad.

Ha mindenképpen le kell fagyasztanod a friss halat, akkor a legjobb módszer a vákuumzáras eljárás.

Persze otthoni körülmények között ez nem annyira könnyen megoldható (vagy inkább semennyire) ezért próbáld meg minél szorosabban fóliával betekerni a halat, vagy visszazárható zacskókban tárolni, amiből ki tudod préselni a levegő nagyját. Ha az első technika mellett döntesz, mindenképp duplán csomagold be. Ha viszont a második utat választod, akkor ügyelj arra, hogy a lehető legtöbb levegőt eltávolítsd a zacskóból. Emellett a fagyasztónak a legalacsonyabb (leghidegebb) hőmérsékleten kell lennie.

A megvásárolt és lefagyasztott halak eltarthatósága számos tényezőtől függ, többek között a tárolási hőmérséklettől, a hőmérséklet-ingadozástól, a csomagolás módjától, a csomagolóanyagoktól, a hal nedvesség- és zsírtartalmától, valamint a hal fagyasztáskori állapotától. Általánosságban azonban a vásárlástól és a fagyasztástól számított három-nyolc hónapon belül el kell fogyasztani őket.

Hogyan kell tárolni a fagyasztott halat

A fagyasztva árult hal általában már vákuumozva van, ezért a legjobb, ha a csomagolásában hagyod. Amint hazaérsz, mehet be a fagyasztóba, amelynek megfelelően hidegnek kell lennie (-23 Celsius fok vagy hidegebb).

Az is kulcsfontosságú, hogy a halat inkább a fagyasztó hátulja felé helyezd el, és figyelj, hogy a fagyasztó ajtaja teljesen záródjon. Ez biztosítja a hőmérséklet állandóságát, ami meghosszabbítja a hal eltarthatóságát.

Fontos, hogy sose tedd a halat közvetlenül a fagyasztó alkatrészeihez, mert csak így tudod elkerülni a fagyási sérüléseket. A nyers hal a fagyasztóban három és nyolc hónap között eltartható, a hal felcímkézése és dátumozása segíthet emlékeztetni erre a határidőre.

Tonhalsteak piccata szószban

A tonhalból készült steak egy igazán exkluzívnak mondható étel. Viszont ünnepnapokon belecsempészhetjük a menünkbe, és számíthatunk jó pár elismerő dicséretre, ami leginkább ...

Krémes toszkán lazac

Ez a krémes serpenyőben sült lazac a legjobb megoldás lehet, ha hétvégi "ebéd- vagy vacsorazavarunk" támad. A filéket ropogós héjúra pirítjuk, megszórjuk friss bébispenóttal, édes ...

Hogyan kell felengedni a fagyasztott halat a hűtőben?

Ha elérkezett az ideje, hogy kiolvaszd a halat, akkor is van néhány lépés, amit érdemes betartanod, hogy csökkentsd a keresztszennyeződés kockázatát, és megóvd a hal minőségét. A Clemson Egyetem szakértői szerint a fagyasztott halat lassan, egy éjszakán át a hűtőszekrényben kell felengedni.

Ez a legjobb módja annak, hogy korlátozd, mennyi lé szivárog ki, és ezzel végső soron megőrizd a hal nedvességét.

Tedd be a becsomagolt fagyasztott halat egy műanyag edénybe, hogy a lé ne csöpögjön rá más élelmiszerre. A nyers halat ebben az esetben is a hűtőszekrény lentebbi részeiben és a fogyasztásra kész ételektől távol kell tárolni.

Honnan tudod, hogy megromlott-e a hal?

Ha véletlenül helytelenül tároltad a halat, akkor figyelj oda az árulkodó jelekre, amelyek azt jelzik, hogy sajnos ki kell dobnod.

Az egyik ilyen leggyakoribb jel a kellemetlen szag.

Az erjedt, rothadó, ammóniaszerű vagy túlnyomóan halas szag arra utal, hogy a hal már nem friss. A legtöbb halfaj esetében a filéknek szilárdnak és enyhén ruganyosnak kell lenniük, a húsnak pedig mentesnek kell lennie a vágásoktól vagy az izomrostok elválásától.

Az egész halak esetében a szemeknek világosnak, a bőrnek és a pikkelyeknek pedig fényesnek és simának kell lenniük. Ha kibelezed, ellenőrizd, nincs-e elszíneződés a hasán. Végül a fagyasztott halak esetében a filének szilárdnak kell lennie. A legjobb minőség érdekében kerüld a szakadt csomagolású termékeket vagy azokat a halakat, amelyeken jégkristályokat látsz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...