Így tárold megfelelően a halat a hűtőben és a fagyasztóban

Most minden kérdésre választ kapsz a halak tárolásával kapcsolatban, mert érzékeny alapanyag, vigyázni kell rá!

Ha eddig azért nem mertél volna otthon halat sütni-főzni otthon, mert nem tudtad, hogyan kell biztonságosan tárolni a hűtőben vagy a fagyasztóban, akkor most választ kapsz minden égető kérdésedre!

Így tárold megfelelően a halat a hűtőben és a fagyasztóban

Hogyan tárold a halat a hűtőszekrényben?

A haltárolási tippek nem azzal kezdődnek, hogy hazaviszed a halat, és eltöprengsz rajta, hogy mit csinálj vele. Ha előre tudod, hogy halat fogsz vásárolni, akkor vigyél magaddal hűtőtáskát, szigetelt bevásárlótáskát, vagy esetleg kérd meg, hogy csomagolják neked jégbe a halat.

Így abban az időben is, amíg eljut a hal a piacról/boltból a konyhádig, egyenletes hideg hőmérsékleten tudod tartani.

Miután hazaértél, tegyél a friss hal mellé jeget a hűtőszekrénybe, hiszen így megfelelő hőmérsékletű marad a hús anélkül, hogy megfagyna. Az említett trükköt úgy tudod a legkönnyebben megvalósítani, ha a halat egy lapos tálba helyezed, majd ráteszel egy jégcsomagot vagy egy jéggel töltött, visszazárható műanyag zacskót. Ha olvadni kezd a jég, akkor cseréld le újra. A legjobb, ha egy olyan edényt használsz, aminek lyukas az alja, így végső soron akár egy szűrőt is bevethetsz, amit aztán egy másik tálba helyezel, hogy az felfogja a lecsöpögő nedvességet.

Így küzdj meg a kellemetlen halszaggal

A friss halnak alapvetően nincs túl erőteljes illata, ám, ettől független becsomagolhatod a húsok tárolására alkalmas papírba, vagy beteheted egy lezárt műanyag edénybe is, hogy a szag ne terjedjen át a hűtőszekrényben lévő más élelmiszerekre.

Fontos, hogy a nyers halat elkülönítve tartsd más élelmiszerektől, különösen a fogyasztásra kész ételektől, mert a nyers halban betegséget okozó kórokozók tanyázhatnak, amelyekkel megszennyezheted a többi ételt.

Megfelelő hűtés esetén a nyers halat egy-két napon belül fel kell használni az iránymutatások alapján.

Beteheted-e a friss halat a fagyasztóba?

A friss halat nem ajánlott otthon lefagyasztani, de ez vonatkozik a tenger gyümölcseis pultnál vagy a hűtött részlegen vásárolt halakra is. A fagyasztás ugyanis negatívan befolyásolhatja a főtt étel ízét és állagát, igaz, a fogyasztása biztonságos marad.

Ha mindenképpen le kell fagyasztanod a friss halat, akkor a legjobb módszer a vákuumzáras eljárás.

Persze otthoni körülmények között ez nem annyira könnyen megoldható (vagy inkább semennyire) ezért próbáld meg minél szorosabban fóliával betekerni a halat, vagy visszazárható zacskókban tárolni, amiből ki tudod préselni a levegő nagyját. Ha az első technika mellett döntesz, mindenképp duplán csomagold be. Ha viszont a második utat választod, akkor ügyelj arra, hogy a lehető legtöbb levegőt eltávolítsd a zacskóból. Emellett a fagyasztónak a legalacsonyabb (leghidegebb) hőmérsékleten kell lennie.

A megvásárolt és lefagyasztott halak eltarthatósága számos tényezőtől függ, többek között a tárolási hőmérséklettől, a hőmérséklet-ingadozástól, a csomagolás módjától, a csomagolóanyagoktól, a hal nedvesség- és zsírtartalmától, valamint a hal fagyasztáskori állapotától. Általánosságban azonban a vásárlástól és a fagyasztástól számított három-nyolc hónapon belül el kell fogyasztani őket.

Hogyan kell tárolni a fagyasztott halat

A fagyasztva árult hal általában már vákuumozva van, ezért a legjobb, ha a csomagolásában hagyod. Amint hazaérsz, mehet be a fagyasztóba, amelynek megfelelően hidegnek kell lennie (-23 Celsius fok vagy hidegebb).

Az is kulcsfontosságú, hogy a halat inkább a fagyasztó hátulja felé helyezd el, és figyelj, hogy a fagyasztó ajtaja teljesen záródjon. Ez biztosítja a hőmérséklet állandóságát, ami meghosszabbítja a hal eltarthatóságát.

Fontos, hogy sose tedd a halat közvetlenül a fagyasztó alkatrészeihez, mert csak így tudod elkerülni a fagyási sérüléseket. A nyers hal a fagyasztóban három és nyolc hónap között eltartható, a hal felcímkézése és dátumozása segíthet emlékeztetni erre a határidőre.

Hogyan kell felengedni a fagyasztott halat a hűtőben?

Ha elérkezett az ideje, hogy kiolvaszd a halat, akkor is van néhány lépés, amit érdemes betartanod, hogy csökkentsd a keresztszennyeződés kockázatát, és megóvd a hal minőségét. A Clemson Egyetem szakértői szerint a fagyasztott halat lassan, egy éjszakán át a hűtőszekrényben kell felengedni.

Ez a legjobb módja annak, hogy korlátozd, mennyi lé szivárog ki, és ezzel végső soron megőrizd a hal nedvességét.

Tedd be a becsomagolt fagyasztott halat egy műanyag edénybe, hogy a lé ne csöpögjön rá más élelmiszerre. A nyers halat ebben az esetben is a hűtőszekrény lentebbi részeiben és a fogyasztásra kész ételektől távol kell tárolni.

Honnan tudod, hogy megromlott-e a hal?

Ha véletlenül helytelenül tároltad a halat, akkor figyelj oda az árulkodó jelekre, amelyek azt jelzik, hogy sajnos ki kell dobnod.

Az egyik ilyen leggyakoribb jel a kellemetlen szag.

Az erjedt, rothadó, ammóniaszerű vagy túlnyomóan halas szag arra utal, hogy a hal már nem friss. A legtöbb halfaj esetében a filéknek szilárdnak és enyhén ruganyosnak kell lenniük, a húsnak pedig mentesnek kell lennie a vágásoktól vagy az izomrostok elválásától.

Az egész halak esetében a szemeknek világosnak, a bőrnek és a pikkelyeknek pedig fényesnek és simának kell lenniük. Ha kibelezed, ellenőrizd, nincs-e elszíneződés a hasán. Végül a fagyasztott halak esetében a filének szilárdnak kell lennie. A legjobb minőség érdekében kerüld a szakadt csomagolású termékeket vagy azokat a halakat, amelyeken jégkristályokat látsz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek