7 ételtípus, amihez jobb, ha nem aprított fokhagymát használsz

Arról már nem kell több ódát zengeni, milyen nagyszerű konyhai alapanyag a fokhagyma, azt viszont nem árt átgondolni, melyik ételben milyen formában kell, hogy megjelenjen.

Reszelve, nyomva, aprítva vagy egészben, a fokhagyma esetében egyáltalán nem mindegy, milyen formában kerül az ételbe. Minél jobban fel van dolgozva a fokhagyma, annál több allicin szabadul fel belőle, ez a vegyület pedig mennyiségtől függően erősen befolyásolja, mennyire fog dominálni az néhány gerezd, amit hozzáadtunk az ételhez.

A fokhagyma aprításával hosszú percek tudnak eltelni, ráadásul nem mindenki szereti éles konyhai késsel vagdosni a nehezen megfogható gerezdeket. Jó hír, hogy nem minden ételbe kell feltétlenül apróra vágott fokhagymadarabokat szórni, sőt! Sok esetben az is elég, ha csak egészben dobod bele a fokhagymagerezdeket a lábosba!

Levesek, pörköltek, párolt ételek - Ezeknél nyugodtan felejtsd el az aprítást!

Ezekbe az ételekbe nem szokás aprított fokhagymát tenni, egyrészt például egy levest nagyon zavarossá tehet, ha apró fokhagymadarabok úszkálnak benne, másrészt párolás, leves- vagy pörköltfőzés közben a fokhagyma eleve megpuhul és levet ereszt, így ha a fentebb leírt ételek valamelyikét készíted, az is elég, ha egy kés segítségével és egy határozott mozdulattal megtöröd a gerezdet!

Tésztaéletek és hirtelen sütés olajban - inkább fokhagymaszeletekkel dolgozz

Néhány szelet fokhagyma igazán kellemessé tudja tenni az ételeket. a legjobb, ha olívaolajon vagy vajon egy kicsit megkaramellizáljuk őket, és ezután adjuk az ételhez (akár a legvégén feltétként, díszítésként), a felhasznált zsiradékon pedig süthetünk zöldségeket vagy készíthetünk belőle krémes szószt ízletes tésztaételekhez.

Van, amiben pedig a fokhagymanyomó a jobb megoldás

Nem is kérdés, hogy a fokhagymanyomón átpasszírozott gerezdekben van a legtöbb erő, ugyanakkor sütéshez, főzéshez nem feltétlenül ajánljuk így feldolgozni a fokhagymát, ebben az állapotában ég meg ugyanis tűzön a legkönnyebben. Passzírozott fokhagymát inkább szószokba, salátaöntetekbe keverjünk, a sütést, főzést igénylő ételekbe inkább aprítsunk vagy egészben használjunk fokhagymát.


Sok jó praktika van még a tarsolyunkban, olvasd el ezeket is:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...