6 tipp a dietetikustól, hogy csökkentsd a zsírt az étrendedben

A kiegyensúlyozott étrendben sem kell lemondanunk a zsírfogyasztásról. Egy-két egyszerű trükkel egyszerűen csökkenthetjük felesleges zsírbevitelünket.

Vitathatatlan tény, hogy a zsírban gazdag ételeket nagyon lehet szeretni. És itt most nem csak a kakastaréj-szalonnával körített cigánypecsenyére gondolok, hanem akár egy finom, friss vajas kiflire, egy tejföllel gazdagon megkent rakott káposztára, vagy egy tejszínes-sokgyümölcsös desszertre. A zsírtartalom krémesebbé, karakteresebbé teszi ételeinket és kihozza az ételek ízét.

Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a fő tápanyagok közül a zsírnak a legmagasabb az energiatartalma, 1 g zsír 9 kcal-t tartalmaz.

Tehát, ha minden falatnál arra törekszünk, hogy élvezhessük a krémes ízt, akkor az előbb-utóbb meglátszik majd a derékbőségünkön. Ez nem jelenti azt, hogy ezen túl mindig ott kell hagyjuk a kakastaréjt a tányér szélén, vagy, hogy csak vizes jégkrémeket szopogathatunk a nyári kánikulában, ugyanakkor az alábbi egyszerű lépésekkel szinte észrevétlenül csökkenthetjük zsírbevitelünket - akár klasszikus ételeinknél is.

Válaszd az alacsonyabbat!

Az egyik legegyszerűbb "trükk", ha már eleve alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat választunk a hétköznapi étkezésekhez. Összehasonlításképpen, ha pl. reggeli szendvicsünkre 5 dkg baromfisonkát teszünk 5 dkg szalámi helyett, akkor máris spóroltunk 23 g zsírt. Ugyanígy, ha az ebédünkhöz pl. sertéscombot választunk tarja helyett, akkor 10 dkg hús esetén 17 g zsírral kevesebb lesz a húsételünk zsírtartalma.

Fügelekvárral sült sertéscomb

Egy ideje a kamrapolcomon állt egy adag füge chutney, amit így füge szezonban elővettem, és ezzel dobtam fel a sült hús, na meg került hozzá az idei gyümölcsből is. Szerintem isteni ...

Egyszerű bácskai rizses hús

Rizseshús-variációból legalább van annyi kis túlzással, mint égen a csillag, de most a bácskai rizses hús receptjéről rántjuk le a leplet. Próbáljátok ki, mert rendkívül finom, és ...

Cseréld le!

Egyes ételeknél, mint pl. levesek, főzelékek, rakott zöldségek, mártásos húsételek, piték, sütemények, salátaöntetek esetében észrevétlenül csökkenthetjük a zsírtartalmat, ha lecseréljük a sűrítésre, krémesítésre használt tejszínt, tejfölt natúr vagy görög joghurtra. A megszokott ételkészítés, fűszerezés mellett gyakorlatilag fel sem fog tűnni a különbség.

Igazán finom főzelék

Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...

Erdei extra gyümölcsleves

A török éttermek gyümölcslevesei ihlették ezt a levest, igen, ott nem tesznek bele meggyet, és epret sem, - na ez az extra benne. :-) Nem tudom ők hogyan készítik, de ha néhanapján ...

Számítanak az adagok

Általánosságban is igaz, hogy a megfelelő adagnagyság megválasztásával már sokat tehetünk egészségünk érdekében. Például a bevezetőben említett cigánypecsenyénél maradva, az ízélmény kedvéért ehetünk a kakastaréj-szalonnából, de nem "muszáj" megennünk az egész szalonnaszeletet (vagy akár kettőt). Tejszínes-krémes fagylalt esetén is megállhatunk egy gombócnál - és ízesítsük inkább friss gyümölcsökkel tejszínhab helyett.

Egyél sok zöldséget

A szezonális zöldségek amellett, hogy gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, magas élelmirost-tartalmúak. Az élelmi rostok egy részét szervezetünk nem tudja megemészteni, ezek segítik emésztőrendszerünk egészségét, bélflóránk egyensúlyát. Ráadásul lassítják illetve korlátozzák egyes tápanyagok, többek között a zsírok, a koleszterin felszívódását. Minden étkezésünk esetén érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy mindig szerepeljen a tányérunkon 10-30 dkg zöldség - akár friss saláta, akár leves, főzelék, sült, párolt zöldköret formájában.

Bombay eggs

Ahogy a tavasz, úgy ez a recept is egy valódi átmenet, több érdelemben is. Tele van friss ízzel, de ezzel együtt rengeteg aromás fűszerrel. Az alapja a “Közel-Kelet lecsója”, a ...

Fradileves

A hűtőben tanyázó maradék zöldségek szuper felhasználása, úgynevezett "mindent bele" leves, innen a név, ugye (köszi Tamás). 

Add meg a módját!

Ha mégis úgy döntesz, hogy márpedig, ha törik, ha szakad, te cigánypecsenyét eszel vasárnapi ebédnek - ezt is lehet, természetesen. Ami fontos, hogy ez ne legyen minden vasárnap, na meg persze hétköznap sem. A hagyományos, magas zsírtartalmú, magyaros ételek lehetnek a családi összejövetelek, a nyári grillpartik, az ünnepi alkalmak elemei - nagy valószínűséggel még jobban ízlenek majd, mintha a mindennapi menünk részei lennének.

Süss egészségesen!

Számtalan olyan ételünk van, amit az eredeti recept szerint bő zsírban/olajban sütünk: pl. a rántott, bundázott ételek, sült burgonya, fánk, lángos, krokett, fasírt. Ezeknek az ételeknek a nagy részét - különösen az egyre modernebb sütőkkel - viszont elkészíthetjük összehasonlíthatatlanul kevesebb zsír felhasználásával, ha sütőben sütjük.

Serpenyőben, hirtelen sütéssel, párolással készülő ételeink esetében is minimalizálhatjuk a zsiradékfelhasználást, ha ujjnyi mély olajmennyiség helyett csak adagonként 1-2 evőkanálnyi olajat használunk.

Sütőben sült tárkonyos fasírtgolyók

Sokáig nem próbálkoztam fasírt sütéssel, mert nagymamim csodálatos fasírtját semmi sem utánozhatja. Aztán rátaláltam Muci receptjére, ami mennyei és egyszerű, így neki köszönhetem, ...

Gyors sütőben sült fánk

Arra azért ne várjatok, hogy pont olyan lesz, mint az olajban sütött változat, hiszen nem ott sütjük, de aki arra gondol, hogy ez csak egy bukta szerű élesztős sütemény, annak sincs ...

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

A fentiekből is kiderül, hogy ha kiegyensúlyozottan, egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor sem kell örökre lemondani krémes, szaftos, ízletes kedvenceinkről. Nálam például, akármilyen egyszerűen is hangzik, a nyertes egy friss, ropogós kifli vajjal jó vastagon megkenve. Persze csak "ünnepnapokon"!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...