HETI ÉTELHOROSZKÓP: mutatjuk, melyik farsangi étel illik a csillagjegyedhez

A farsang a húsvét előtti nagyböjtöt megelőző időszak - ilyenkor hagyományosan mulatságokat szerveznek, régen ekkor tartották az esküvőket, és ez volt a bálok szezonja is. A hosszú böjtölést kiadós evészetek és ivászatok előzték meg, ilyenkor ettek meg minden zsírosabb, nehezebb ételt, amit később nem illett fogyasztani. A farsangi dínom-dánom azóta is megmaradt, lássuk a tipikus fogásokat!

HALAK csillagjegy: február 20-március 20.

Önzetlen, romantikus, ábrándozó típus, minden csalódásba belehal egy kicsit, szereti az állandóságot. Nincs ünnep sós ropogtatnivalók nélkül, a pogácsa pedig minden nassolnivalók királynője!

Kétsajtos pogácsa

Ez a kedvenc pogácsánk, amiből olykor-olykor sajtos rúd is készül, de lehet vegyesen is készíteni. Az első adag pogácsa szaggatása után kb. 8 mm vastagra nyújtom a leeső részeket, ...

VÍZÖNTŐ csillagjegy: január 21- február 19.

Őszinte, empatikus, humánus személyiség, szereti a különc, érdekes embereket; sok köztük a tudós, feltaláló. A részeges-szeszes húsételek szezonja bizony a farsang, ilyenkor mindent lehet!

Részeges brassói aprópecsenye

Ha a páromnak kedveskedni akarok, akkor ezzel a brassóival tuti leveszem a lábáról. Hogy Brassó városához van-e valami köze, azt a mai napig nem tudják. Az eredeti recept zöldborsó ...

BAK csillagjegy: december 22 - január 20.

Életerő, optimizmus, óriási energiák, nehézfejű konokság, ezek a legfőbb jellemzőik. A tepertő a disznóvágás egyik kellemes melléktermékeként krémformában is hódít.

Fűszeres-ízes tepertőkrém

A téli idők egyik kencéje. Kicsit retrós, és régies. Én még emlékszem, hogy nálunk az oviban volt ilyen délutáni uzsonna. Nem éppen ilyen ízű, kicsit egyszerűbb, de finom volt, akkor ...

NYILAS csillagjegy: november 23 - december 21:

Intelligensek, széles látókör, nagy szívük jellemzi őket, és kifejezetten szeretik a hasukat, na meg a klasszikus csörögefánkot is. Ezt nem hagyhattuk kis a sorból.

Nagymama csörögefánkja

A csörögefánk készítését is nagymamámtól tanultam. Annak idején egyszer komoly nézeteltérésünk támadt abból, hogy ő fánkot ígért nekem - én meg egy ötéves empirikus ...

SKORPIÓ csillagjegy: október 24 - november 22.

Imád élni, humános, önfeláldozó személyiség, de híresen "nehéz" vele, viszont ennek is köszönhető, hogy a legkarizmatikusabb jegyek közt van. A farsang és a disznóvágás szorosan összekapcsolódó hagyományok. A kolbász pedig dobogós, ha jellegzetes ételekről van szó!

Sült kolbász

Csak akkor készítjük itthon is, amikor igazán finom, házi készítésű sütnivaló kolbászhoz jutunk. Különben marad a vásárcsarnok sütödéje...

MÉRLEG csillagjegy: szeptember 24 - október 23:

Kedves és szeretetreméltó, központi, kedvelt személyiségek, viszont általában befolyásolhatók, és kerülik a konfliktushelyzeteket. A becsinált leves is megmaradt klasszikus népies ünnepi fogásnak farsang táján, érdemes elkészíteni:

SZŰZ csillagjegy: augusztus 24 - szeptember 23.

Ritkán tudnak a szívükre hallgatni, alapos, racionális, rend- és tisztaságszerető, precíz, okos személyiségek. A disznóságoknál és a részeges fogásoknál maradva...

OROSZLÁN csillagjegy: július 23 - augusztus 23.

Harcosak, de leginkább magukra számítanak, néha önként vállalt magányukban élnek. Zárkózottság, erős önfejlesztési igény jellemzi őket. Ami olajban sült, az ilyenkor mindenképpen jöhet - ezt a fogást vegák, vegánok is tálalhatják, saját ízlésükre szabva!

RÁK csillagjegy: június 22 - július 22.

A legnőiesebb jegy, de egy életet át tud álmodozni. Szíve választottjához végletekig ragaszkodik, nagyon érzékeny és családcentrikus. A nehezebb húsételek tehát abszolút jellemzőek a böjti időszakot megelőző hetekre, így ez a boros pecsenye kötelező darab lehet:

Boros pecsenye

Elsősorban farsangi étel, de bármikor elkészíthető. Úgy turbóztam fel, hogy a sok-sok finom fehérbor mellé egy nagy fej vöröshagymát negyedeltem a vasból készült edénybe, aztán ...

IKREK csillagjegy: május 22 - június 21.

Két személyiségűek, bonyolultak - néha felsőbbrendűnek érzik magukat, máskor pont nem. Nehezen illeszkednek, nagyon aktívak, mozgékonyak. A tepertő sokadik élete sós ropogatnivalóként:

BIKA csillagjegy: április 21 - május 21.

Energikus, erős, empatikus - nehezen dönt, ha változásokról van szó, cserébe tényleg nagyon együttérző lélek. Mit is mondhatnánk. Ha valami kötelező ilyenkor, az ez az olajban sült csoda.

KOS csillagjegy: március 21 - április 20.

Erős, energikus, ezért néha akár agresszív is, gyakran irányító, vezető szerepben éli életét. Megint egy masszív húsétel, amibe csupa téli íz került: a sör a részegességet, a csülök a disznóvágás hagyományát, a káposzta pedig a szezonalitást képviseli:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...