Sok ismerősöm panaszkodik arról, hogy nem tud a gyerekkel süteményt küldeni az iskolába vagy óvodába, mert a tanárok, intézmények nem engedélyezik. Van, ahol házi tortatilos a születésnapon, de a cukrászdábanvett torta engedélyezett, ha számlát is tudnak róla mutatni, és van ahol egyiket sem engedélyezik. Míg régen bevett szokás volt házi készítésű sütikből vásárt rendezni, vagy egy teadélutánra krémest vinni, mára ezek is sok helyen tiltólistára kerültek.
A magyar oktatási intézmények többsége tehát nagyon szigorú, és tilos háztartásból származó, nem ellenőrzött élelmiszert vinni a születésnapokra és más rendezvényekre. Érdekelt, hogy ehhez mennyire van joguk, és miért van szükség a korlátozásokra, vagy a teljes tiltásra, ezért megkerestem aNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) a kérdéseimmel. Arra voltam kíváncsi, hogy ha régen bevett szokás volt házi sütemény vinni az ovis farsangokra és iskolai teadélutánokra, akkor ma miért nem szabad.
A hivatal válaszából kiderült, hogy jogszabály nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, azonban fontos szem előtt tartani, hogy azért, hogy a gyermekek biztonságos élelmiszereket fogyasszanak, az óvoda vagy iskola felel. Éppen ezért, az oktatási intézményekben az étkeztetést szervezetten, ellenőrizhető és nyomon követhető módon, élelmiszeripari vállalkozó igénybevételével oldják meg. A vonatkozó rendelet szerint ezekben az esetekben „az élelmiszerbiztonság elsődleges felelősségét az élelmiszeripari vállalkozó viseli”.
Saját döntés, hogy beengedi-e a házi sütit
A Nébih szerint az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem. Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hiszen „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszer-biztonsági szabályokat nem ismerik maradéktalanul a háziasszonyok.
Ez is érdekelhet!
Erre figyelj, ha házon kívül eszel!
Mindezek alapján gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható a hivatal szerint, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt.
Az iskolai rendezvényekre - amennyiben igény van rá - biztonságosabb az élelmiszeripar által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, sütemény bevitele. Ezt az intézmények engedélyezhetik, de az elvárást még a tanítási év kezdetén érdemes a szülőkkel is egyeztetni.
Emellett fontos, hogy az iskola ezekben az esetekben meggyőződjön arról, hogy a keksz vagy sütemény friss, nincsenek rajta romlás jelei, és biztosítaniuk kell ezek megfelelő tárolását is.
Kit terhel a felelősség?
Felmerül a kérdés, hogyha a szülő házi sütit küld az iskolába a gyerekével, és az iskola ezt engedélyezi, akkor kit terhel a felelősség egy esetleges ételmérgezés esetén. A válasz ebben az esetben elég egyértelmű.
„Elsősorban az óvodát, iskolát terheli a felelősség, mert hozzájárult, lehetővé tette a magánháztartásból származó sütemények bevitelét, fogyasztását”
- hangsúlyozta a Nébih. Másodsorban az ételt készítő magánháztartást terheli a felelősség. Eljárni azonban – jogszabályi felhatalmazás hiányában – a magánszemélyekkel szemben az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságok nem tudnak.
A felelősséget figyelembe véve tehát az oktatási intézmények jogosan döntenek a tiltás mellett.
Ez is érdekelhet?
Erre a 3 dologra figyelj oda, ha az ebéded saját ételhordóba kéred
Nem tudni, mennyi ételmérgezés történik a házi sütemények miatt
Jogszabályi felhatalmazás hiányában a házi sütemények ellenőrzésére nem terjed ki az élelmiszerlánc-felügyeletei hatóságok hatásköre, éppen ezért nehéz megmondani, hogy mennyi ételmérgezés történt az elmúlt években ezek miatt.
Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részét az érintettség, valamint a bejelentési fegyelem következtében a gyermek közétkeztetésben történő események dominanciája jellemzi. A Nébih adatai szerint az ételmérgezéses események száma a közétkeztetésben évek óta csökken. Ez a csökkenő tendencia 2019-ben is jellemző volt.
Ezeket olvastad már?
Kiderült, mit csinál a Lidl, az Aldi és a Spar...
A hazai áruházláncok számára fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát. Ezért nem kerül kukába a maradék pékáru sem.
Fenes GábrielÍgy nézhet ki a jövőben minden fogkrémes tubus – hálistennek!
Vajon miért kell külön doboz az eleve tubusban árusított fogkrémeknek? Kell egyáltalán? Íme a megoldás, milyen lehetne a környezetbarát fogpaszta.
Masszi- Rigó CsillaNébih: Tévedés, hogy az üvegházi paradicsomot "agyonvegyszerezik"
Miben különbözik a téli paradicsom a nyári, szabadföldi társához képest? A következő cikkben eláruljuk, és azt is, érdemes-e fogyasztani!
Országh KittiAkár egy kocka csoki is halálos lehet - ezeket az...
Főzzünk-e kedvenceinkre? Mivel ne etessük őket soha? Egy állatorvos segítségével merültünk el a kutyák étrendjében.
Fenes Gábriel