Óriási veszéllyel járhat, ha valaki szárazon fogyaszt fehérjeport

A roppant veszélyes kihívás során a fiatalok magában, vizes vagy tejes hígítás nélkül fogyasztják el a fehérjeport és az edzéshez használt porállagú étrendkiegészítőket.

A TikTok videómegosztón terjedő kihívás lényege, hogy a fiatalok magában fogyasztanak fehérjeport, azaz edzéshez használt porállagú étrendkiegészítőt. Az őrült trend nemcsak azért roppant veszélyes, mert fulladást okozhat, amerikai orvosok egy másik, akár halálos végkimenetelű következményre is felhívják a figyelmet – derül ki az Index.hu cikkéből.

A dry scooping (száraz kanalazás) nevű videókban az emberek az edzéshez használt fehérjeport eszik meg szárazon, mérőkanálból. A kihívás hasonló a néhány évvel ezelőtti fahéjfogyasztós videókhoz.

Egy fiatal influenszer – hogy még több követőt szerezzen magának – éppen emiatt a TikTok-kihívás miatt került kórházba, a száraz por elfogyasztása után ugyanis szívrohamot kapott.

Az edzés előtti porok többek között arra szolgálnak, hogy felpörgessék a fogyasztót, éppen ezért sok esetben magas, egy kávéhoz képest akár háromszoros koffeintartalommal is rendelkezhetnek.

A porokat általában vízzel szokás fogyasztani, a veszélyes kihívás során azonban az a fiatalok célja, hogy gyorsabban elérjék a pörgető hatást.

Ha a szervezet ilyen gyorsan és ilyen nagy mennyiségben kap a porból, az szívritmuszavart és a vérnyomás hirtelen megemelkedését okozhatja.

A száraz por nagy adagban való fogyasztása ráadásul tüdőgyulladással vagy fulladásveszéllyel járhat. Az Index.hu cikke szerint az amerikai gyermekgyógyászati akadémia kongresszusán felhívták a figyelmet arra, hogy az orvosoknak tudniuk kell az edzés előtti termékek terjedéséről és a veszélyes fogyasztási szokásokról is annak érdekében, hogy esetleges baleset következtében könnyebb legyen megtalálni a probléma forrását.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...