Óriási veszéllyel járhat, ha valaki szárazon fogyaszt fehérjeport

A roppant veszélyes kihívás során a fiatalok magában, vizes vagy tejes hígítás nélkül fogyasztják el a fehérjeport és az edzéshez használt porállagú étrendkiegészítőket.

A TikTok videómegosztón terjedő kihívás lényege, hogy a fiatalok magában fogyasztanak fehérjeport, azaz edzéshez használt porállagú étrendkiegészítőt. Az őrült trend nemcsak azért roppant veszélyes, mert fulladást okozhat, amerikai orvosok egy másik, akár halálos végkimenetelű következményre is felhívják a figyelmet – derül ki az Index.hu cikkéből.

A dry scooping (száraz kanalazás) nevű videókban az emberek az edzéshez használt fehérjeport eszik meg szárazon, mérőkanálból. A kihívás hasonló a néhány évvel ezelőtti fahéjfogyasztós videókhoz.

Egy fiatal influenszer – hogy még több követőt szerezzen magának – éppen emiatt a TikTok-kihívás miatt került kórházba, a száraz por elfogyasztása után ugyanis szívrohamot kapott.

Az edzés előtti porok többek között arra szolgálnak, hogy felpörgessék a fogyasztót, éppen ezért sok esetben magas, egy kávéhoz képest akár háromszoros koffeintartalommal is rendelkezhetnek.

A porokat általában vízzel szokás fogyasztani, a veszélyes kihívás során azonban az a fiatalok célja, hogy gyorsabban elérjék a pörgető hatást.

Ha a szervezet ilyen gyorsan és ilyen nagy mennyiségben kap a porból, az szívritmuszavart és a vérnyomás hirtelen megemelkedését okozhatja.

A száraz por nagy adagban való fogyasztása ráadásul tüdőgyulladással vagy fulladásveszéllyel járhat. Az Index.hu cikke szerint az amerikai gyermekgyógyászati akadémia kongresszusán felhívták a figyelmet arra, hogy az orvosoknak tudniuk kell az edzés előtti termékek terjedéséről és a veszélyes fogyasztási szokásokról is annak érdekében, hogy esetleges baleset következtében könnyebb legyen megtalálni a probléma forrását.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...