Az egyik legnépszerűbb Tex-Mex étel: íme a pirított csirkés quesadilla!

A quesadilla világszerte kedvelt étel, különösen a tex-mex konyhában. Nehéz pontosan meghatározni a fogás pontos kialakulásának idejét vagy helyét, de évszázadok óta jelen van Mexikóban, és ma már számos országban ismerik. Mi viszont oly keveset tudunk róla, szóval nézzünk kicsit jobban utána.

Egy kis töri

A különböző hatások, történelem és kultúra egymás mellett élése és összefonódása révén Amerika egy igazi olvasztótégellyé vált, amely tele van gazdag hagyományokkal és olyan egyedi konyhákkal, amelyekkel sehol máshol nem találkozhatunk. A különböző nemzetek által behozott ételek és ízek közül azonban a mexikói konyha ételei a leginkább asszimilálódottak Amerikában. A hagyományos mexikói ételek szakácskönyvekbe, éttermekbe és még élelmiszeripari termékekbe is beépültek.

A mexikói ételek hatása az amerikai konyhára

Mexikó gazdag gasztronómiai múltra tekint vissza, kultúrájának alapvető része konyhája, mely a legkülönfélébb ételek széles választékával büszkélkedhet, és tükrözi a változatos tájakat és az évezredekre visszanyúló hagyományokat. A mexikói ételek az 1900-as évek utolsó felében csorogtak bele az amerikai kultúrába, ekkorra a spanyol ajkúak lettek az egyik legmeghatározóbb kisebbségi népcsoport az USA-ban. A 20. század vége felé a mexikói ihletésű ételek szinte teljesen beolvadtak az Amerika véráramába és az ország minden szegletébe.

A tortilla már az aztékok körében is népszerű volt, ők édes sütőtökkel töltötték! / Getty

Nem lenne túlzás azt állítani, hogy a mexikói bevándorlók érkezése és a mexikói-amerikai lakosok számának növekedése egy ételforradalmat indított el. A tortilla, a taco, az enchilada és a salsa csak néhány a sok étel közül, amelyek ma már az amerikai konyha szerves részét képezik.

De természetetesen az amerikai kultúra is hatott a mexikói gasztronómiára, ami olyan hibridek megszületéséhez vezetett, mint a burrito, a chili és természetesen a quesadilla!

A pirított csirkés quesadilla receptjét a képre kattintva találod!

Honnan származik a quesadilla?

Ha létezne egy lista a valaha készült legjobb mexikói ételekről, a quesadilla kétség kívül a lista élén állna. Egyetlen mexikói étterem sem lenne teljes nélküle. De hogyan is vált ilyen népszerűvé? Sokan úgy vélik, hogy a quesadillát a spanyolok hozták be Nyugatra, de valójában Mexikó dél-középső régióiból származik. A quesadilla legkorábbi formáját empanadaként írták le, amelyet fincsi hozzávalókkal töltöttek meg, kisütöttek, és úgy formázták, hogy hordozható legyen. Kvázi egy korai street food volt ez a munkás embereknek, akik mentek a földekre dolgozni.

A pirított csirkés quesadilla receptjét a képre kattintva találod!

Érdekesség: a tortilla már az aztékok körében is népszerű volt, ők édes sütőtökkel töltötték meg, agyagkemencében sütötték, és desszertként szolgálták fel.

A pirított csirkés quesadilla receptjét a képre kattintva találod!

Ahogy a quesadilla egyre népszerűbbé vált a különböző régiókban, a helyi alapanyagok függvényében variálták. Ma már a quesadilla számtalan változata létezik, attól függően, hogy hol járunk. A töltelékek minden egyes mexikói étteremben, ahová ellátogatunk, változhatnak, de egy tény változatlan: a quesadilla szeretete továbbra is összeköti az embereket a világ minden táján, akárcsak az olvasztott sajt, amely a tortillát és belevalóit hivatott összetartani. Mi most egy csirkés változatot készítettünk rengeteg sajttal, sült hagymával és paprikával. ¡Pruébalo! (Próbáljátok ki!)

Pirított csirkés quesadilla - a teljes receptet mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandó mexicói ihletésű fogás:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...