Egy kis töri
A különböző hatások, történelem és kultúra egymás mellett élése és összefonódása révén Amerika egy igazi olvasztótégellyé vált, amely tele van gazdag hagyományokkal és olyan egyedi konyhákkal, amelyekkel sehol máshol nem találkozhatunk. A különböző nemzetek által behozott ételek és ízek közül azonban a mexikói konyha ételei a leginkább asszimilálódottak Amerikában. A hagyományos mexikói ételek szakácskönyvekbe, éttermekbe és még élelmiszeripari termékekbe is beépültek.
A mexikói ételek hatása az amerikai konyhára
Mexikó gazdag gasztronómiai múltra tekint vissza, kultúrájának alapvető része konyhája, mely a legkülönfélébb ételek széles választékával büszkélkedhet, és tükrözi a változatos tájakat és az évezredekre visszanyúló hagyományokat. A mexikói ételek az 1900-as évek utolsó felében csorogtak bele az amerikai kultúrába, ekkorra a spanyol ajkúak lettek az egyik legmeghatározóbb kisebbségi népcsoport az USA-ban. A 20. század vége felé a mexikói ihletésű ételek szinte teljesen beolvadtak az Amerika véráramába és az ország minden szegletébe.
Nem lenne túlzás azt állítani, hogy a mexikói bevándorlók érkezése és a mexikói-amerikai lakosok számának növekedése egy ételforradalmat indított el. A tortilla, a taco, az enchilada és a salsa csak néhány a sok étel közül, amelyek ma már az amerikai konyha szerves részét képezik.
De természetetesen az amerikai kultúra is hatott a mexikói gasztronómiára, ami olyan hibridek megszületéséhez vezetett, mint a burrito, a chili és természetesen a quesadilla!
Honnan származik a quesadilla?
Ha létezne egy lista a valaha készült legjobb mexikói ételekről, a quesadilla kétség kívül a lista élén állna. Egyetlen mexikói étterem sem lenne teljes nélküle. De hogyan is vált ilyen népszerűvé? Sokan úgy vélik, hogy a quesadillát a spanyolok hozták be Nyugatra, de valójában Mexikó dél-középső régióiból származik. A quesadilla legkorábbi formáját empanadaként írták le, amelyet fincsi hozzávalókkal töltöttek meg, kisütöttek, és úgy formázták, hogy hordozható legyen. Kvázi egy korai street food volt ez a munkás embereknek, akik mentek a földekre dolgozni.
Érdekesség: a tortilla már az aztékok körében is népszerű volt, ők édes sütőtökkel töltötték meg, agyagkemencében sütötték, és desszertként szolgálták fel.
Ahogy a quesadilla egyre népszerűbbé vált a különböző régiókban, a helyi alapanyagok függvényében variálták. Ma már a quesadilla számtalan változata létezik, attól függően, hogy hol járunk. A töltelékek minden egyes mexikói étteremben, ahová ellátogatunk, változhatnak, de egy tény változatlan: a quesadilla szeretete továbbra is összeköti az embereket a világ minden táján, akárcsak az olvasztott sajt, amely a tortillát és belevalóit hivatott összetartani. Mi most egy csirkés változatot készítettünk rengeteg sajttal, sült hagymával és paprikával. ¡Pruébalo! (Próbáljátok ki!)
Pirított csirkés quesadilla - a teljes receptet mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ínycsiklandó mexicói ihletésű fogás: