Tévhitek a világ konyháiból

A gyros görög, a macaron francia, a chilis bab mexikói, a császármorzsa osztrák, ezt mind tudjuk. Vagy mégsem? Tévhitek és az igazság a világkonyha kedvenc fogásai körül!

Feketeerdő macaron

Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a ...

A császár kedvence...

...lehet, hogy a császármorzsa volt (bár egyes bennfentes források szerint, ha tehette, tafelspitzet fogyasztott), de az biztos, hogy a desszert nem az ő nevéhez kötődik. Nem valószínű, hogy Ferenc József megfáradt vadászként álruhában bekopogtatott volna egy idős asszonyhoz, aki ezzel örvendezteti meg, sem pedig a szigorú diétára fogott uralkodó a konyhába osont, hogy palacsintát készítsen magának titokban, amit aztán jól elrontott, és még azt sem igazán hisszük, hogy a Sissyvel való eljegyzésén egy egyszerű parasztkaja lett volna a desszert. Mert a császármorzsa nem más, mint egy rendkívül egyszerű, népi étel, ráadásul nem is Ausztriából, hanem Bajorországból. Nincs benne búzadara, az már Magyarországon került bele, hogy dúsabbá, laktatóbbá, tehát olcsóbbá tegye, és nem lekvárral, hanem összetört, pépesített almával vagy szilvával tálalták. No, de ez senkit ne tartson vissza attól, hogy úgy csinálja a császármorzsát, ahogy megszokta!

Finom falatok a sípálya mellől >>

Az eredeti bajor császármorzsa

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, ...

Túrós smarni

Állagát tekintve pihekönnyű, ízében az édes és a fanyar találkozása a meghatározó. Egyszerűen zseniális, zseniálisan egyszerű. Sárközi Ákos, az Alabárdos étterem sous chef-jének ...

Császármorzsa 1.

Gyermekkori kedvenc második fogás, kiadós levesek után. Szigorúan házi készítésű sárgabarack lekvár kerül mindig a tetejére.

Császármorzsa 10. - a sütőből

A mai napig nem tisztázott, hogy a magyarok szeretett Erzsébet királynéja (Sisi, Sissi) udvari szakácsa készítette először, vagy valóban Ferenc József császár találmánya, az azonban ...

A legtrendibb desszert

ma kétségkívül a macaron, honnan máshonnan, mint a sikkes franciáktól? Hát az olaszoktól! Tény, hogy a franciák végezték rajta az utolsó simításokat, majd később ők futtatták fel, de az ötlet ettől még Velencéből származik, még Medici Katalin idejéből. Persze korántsem volt annyira kifinomult, mint manapság – egyszerű habcsók volt mandulalliszttel, és olaszosan maccharonénak hívták, ami zúzást jelent, a mandulalisztre utalva. A modern macaron feltalálója azonban kétségkívül francia – a 19. században alkotta meg Pierre Desfontaines. A már ismert kis, mandulás habcsókokat vajas krémmel és lekvárokkal töltötte meg, de azt nyilván nem tudhatta, hogy 150 év múlva a macaron a világ legismertebb designédessége lesz.

Milyen az igazi brassói? >>

Feketeerdő macaron

Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a ...

Chanel macaron

Hirtelen kísérletezési vágytól vezérelve alkottam meg ezt a merész süteményt! A vizuális és az ízélmény mindenkit kárpótol a pepecselős munkáért!

Meyer citromos macaron

Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek!:) Mindezt otthon aprítógéppel, darált mandulával és habzsák nélkül. Itt a bizonyíték, hogy nem kell tőle félni! :) A meyer citromot ...

Kókuszkrémmel töltött macaron

Mint sok más különlegességről, a macaronokról is csak pár hónapja hallottam először. Eleinte nem is izgattak különösebben (főleg, amikor egy receptben megláttam, hogy a fehérjéket ...

Macaroon

Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy a tökéletestől továbbra is távol álló macaroonjaimat a nyilvánosság elé tárjam. Tavaly ősszel Párizsban lettem szerelmes a macaroonba. ...

Almás pite macaron

A macaron nagyon rámenős édesség, nekem egy időre azt hiszem, most csak az fog megálljt parancsolni, ha elfogy a mandulalisztem. Az almás pite igazi téli íze van benne.

A tüzes mexikói

Magyarországon nem könnyű igazán jó, autentikus mexikói éttermet találni. Nem csoda, hiszen Mexikó hatalmas ország, óriási különbségek vannak az északi és a déli országrész között, olyan különleges hozávalókkal, amelyeket csak speciális boltokban, esetleg interneten lehet megrendelni. Hogy akkor mi van a burritóval, tacossal, fajitassal és a kedvenc chilis babunkkal, vagyis a chili con carnéval? Kitűnő fogásai az amerikai, azon belül is az úgynevezett tex-mex konyhának. A két ország határán lévő Texas klímájában is erősen hasonlít Mexikó északi részéhez. Itt alakultak ki ezek a gyors, könnyen elkészíthető fogások, melyek alapja, fűszerei ugyan Mexikóból származnak, de az USA eme déli államában tökéletesedtek. Eredeti recept egyikhez sincs – pont olyan meddő lenne keresni, mint a valódi pörköltet. A chili con carne a texasi marhapásztorok, törvényen kívüliek és telepesek kedvenc étele volt, hiszen elkészítése borzasztóan egyszerű. És még a marha is helyben volt!

Szenvedélyes és pikáns: ez a mexikói konyha >>

Chillis bab tortillában

Egy kis chillis bab mindig jólesik, viszont a téli fagyban világelső, ezért mondanám inkább téli ételnek. Tévedés ne essék, nyáron is betegre ettük magunkat belőle! A házi tortilla ...

Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század ...

Chili sin Carne - a vegán chilis bab

A chili con carne egy jó öreg füstös bútordarab. A Knorr és Maggi poralapoknak köszönhetően került először a köztudatba - máris hibásan, de mit számított, megettük, furcsa volt és ...

Kedvenc görögünk

Népszerűsége akkor kezdődött, amikor a rendszerváltás után az első buszok megindultak Paralia felé, tele nyaralni vágyó turistával. Pár évnek kellett csak eltelnie, hogy a gyros itthon is megjelenjen, és taroljon a strandokon, az éjszakában, a délutáni rohanásban – és a konyhában is. Hivatalosan is ő lett a kedvenc görög fogásunk. Kár, hogy eredetileg nem is görög. A török konyha dönerjének koppintása, az akkor még Oszmán Birodalom néven futó, hazánkban 150 évig ideiglenesen állomásozó hódítók honosították meg a mai Görögországban az étel eredetijét, amelyet ők dönernek neveznek, utalva elkészítési módjára. A döner ugyanis forgót jelent törökül, ennek a tükörfordítása görögre a gyros. Egyébként, ha már itt tartunk, ugyanezt az ételt a Közel-Keleten shawarmának nevezik. A tradicionális görög konyhában amúgy sincs sok helye a mai gyrosnak – autentikus, igazi görög étteremben, ha kapunk is olyat, ami ízvilágában a gyrosra emlékeztet, az valószínűleg darált húsból, és nem kardra fűzött, sült hústoronyból áll. A pitába gyömöszölt húscafatok és a tzatziki inkább a turisták kedvére készített étel – így, ha legközelebb arra járunk, keresgéljünk kicsit jobban, és keressünk valami igazán görögöset!

Erdély 5 kedvenc íze >>

Gyors gyros

Hamar elkészülő gyors ebéd vagy vacsora, nagy melegben nem is kell ennél több... na jó, talán még egy kis fagyi is jöhet utána...

Keleties csirke gyros

Egyik este megkívántuk a gyrost és mivel csirkemell volt itthon kipróbáltam ezt a kicsit keleties, különleges fűszerezésű gyors vacsorát. Nekünk nagyon ízlett!

Igazi görög gyros házilag

Mielőtt feltettem volna a receptet, láttam, hogy már van 32 belőle, aztán figyelmesen elolvastam mindegyiket... Erőspista, ketchup, pörkölt, aprópecsenye, zöldborsó, savanyú uborka, ...

Gyros otthonról

Ki szerettük volna próbálni otthon a gyrost, így hát kerestünk egy jó pita receptet. Az öntethez való pedig már meg volt!:) Azóta gyakran készítjük otthon ezt a finomságot. Ajánlom, ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...