Tévhitek a koronavírusról: Veszélyes kínai étteremben enni, kínai boltban vásárolni?

El lehet-e kapni a koronavírus-fertőzést a kínai éttermekben? És mi a helyzet a kínai boltokkal, mennyire veszélyes, ha ott vásárolunk? Segítünk eligazodni az álhírek között!

Az elmúlt hetekben egyre több álhír terjed a koronavírussal kapcsolatban, de tény, sok olyan információ is van, amit lényeges, hogy tudjunk. A jelenleg legfontosabb információkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai, valamint az MTA felkérésére a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának szakemberei, dr. Kemenesi Gábor és prof. dr. Jakab Ferenc tájékoztatása alapján gyűjtöttük össze.

Kik a legveszélyeztetettebbek, és mik a koronavírus tünetei?

Amiről kevesebbet hallunk, az az, hogy a koronavírus-fertőzés közel sem jelenti azt, hogy halálos kimenetele lesz: aNemzeti Népegészségügyi Központ február 4-i jelentése alapján a legtöbb esetben enyhe lefolyássallehet számolni! Az eddigi tapasztalatok alapján a fiatalabb korosztályban kisebb az esély a megbetegedésre. Az időseken kívül a cukorbetegeket, a szívbetegséggel és a legyengült immunrendszerrel élőket könnyebben döntheti le a lábáról a koronavírus.

A koronavírus az influenzához hasonló tünetekkel jelentkezik: kezdetben száraz köhögéssel és lázzal jár, később azonban légszomj, nehézlégzés, a legsúlyosabb esetekben tüdőgyulladás alakulhat ki.

Külföldről behozott áruval is terjedhet a koronavírus?

Vuhan tartomány egyik – mindennemű higiénia előírást mellőző - állatpiacáról indult a2019-nCoVvírus, ami a jelenleg ismert 7, embert is megfertőzni képes koronavírusok egyik változata. Cseppfertőzéssel, azaz leginkább köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Egy koronavírussal fertőzött ember 2-4 másikat fertőzhet meg, úgy is, hogy az illető még nem észleli magán a tüneteket – Németországban is tünetmentes terjesztés történt. A lappangási idő akár 10-14 nap is lehet. Fontos, hogy a koronavírusnak élő gazdatestre van szüksége, vagyis egy hetekig úton lévő szállítmányon nem marad életben.

Mit jelent a január 30-án elrendelt nemzetközi egészségügyi vészhelyzet?

Egészségügyi vészhelyzetet akkor rendelhet el a WHO, amikor olyan rendkívüli esemény áll fenn, ami közegészségügyi veszélyt jelent más országokra is, és koordinált nemzetközi fellépést igényel. Tedros Adhanom Ghebreyesusa, a WHO főtitkárának elmondása szerint Jelen helyzetben az emberi erőforrások mozgósítását tartják fontosnak, azaz más országokból érkező szakemberek, kutatók bevonását és segélyszállítmányok küldését.

A WHO egész sor eljárásrendet és technikai javaslatot dolgozott ki a járvány kezelésére. Az MTA tanulmánya szerint kiemelten fontos, hogy az egészségügyben dolgozók minden országban megfelelő védőfelszerelésben végezzék a munkájukat.

Veszélyesek-e a kínai éttermek, boltok?

Tudd, hogy a kínai éttermek, boltok tulajdonosai, üzemeltetői az esetek jelentős részében elevevietnámiak, nem kínaiak, akire nem jellemző, hogy Kínába utaznak. De tegyük hozzá, hogy akkor sincs nagyobb esély a fertőzésre, ha kínai a tulajdonos, ugyanis bárki - származástól függetlenül - , aki mostanában a fertőzött tartományok egyikében járt, vírushordozó lehet.

Az alapanyagok többségét rendszerint itthonról szerzik be, amik pedig külföldről érkeznek (például a fűszerek), azokon a koronavírus nem tud annyi ideig megmaradni: ahogy írtuk, a vírus nem képes sokáig életben maradni élő gazdatest nélkül. Éppen ezért a kínai boltok sem jelentenek nagyobb veszélyt, mint bármilyen másik szupermarket.

Az érzékeltetés kedvéért: egy kifőzdében, étteremben, boltban a fertőzésre leginkább akkor lenne esélyed, ha egy, a fertőzött kínai tartományok egyikéből mostanában hazatért éttermi dolgozó tüsszentene rád.

Ez pedig nem csak a kínai éttermekre, boltokra igaz! A témával kapcsolatban további kérdéseket intéztünk a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, amint reagálnak, a válaszaikkal frissítjük a cikket.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Sok helyen olvashatjuk, hogy kerüljük a tömeget, ha azonban nagyvárosban élsz, ezt szinte lehetetlen kivitelezni, de így is tehetsz a megelőzésért. Mivel cseppfertőzéssel terjed, most valóban kiemelt fontossága van a higiéniának. Vagyis: minimum 20 másodpercig moss kezet, meleg vízben, szappannal! Ha erre nincs módod, használj kézfertőtlenítő szert.

Ha tüsszentesz, ne a tenyeredbe, hanem egy papírzsebkendőbe, vagy a könyökhajlatodba tedd, ugyanis a tenyereddel tovább adhatod a kórokozókat.

A magyar kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy ha itthon is járványügyi helyzet alakul ki, akkor az utazást minimalizálni kell, ajánlott a szájmaszk viselése, és amennyire meg tudod oldani, kerülni kell a zsúfolt helyeket.

Hol tart a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése?

Mivel a koronavírus megjelenésétől számított néhány napon belül ismertté és elérhetővé váltak a vírus genomjának adatai, rekord sebességgel elkészülhetett az első diagnosztikai teszt, amit világszerte elérhetővé tettek. A világon számos országban léteztek már eddig is olyan kutatói hálózatok, amik egy világméretű vírusjárványra rendezkedtek be, akik most fokozott tempóban dolgoznak az ellenanyag kifejlesztésén.

Tegyük hozzá, hogy alapesetben egy vírus elleni oltóanyag kifejlesztése akár több évbe is telhet. Jelenleg a koronavírussal fertőzötteknél a tünetek enyhítését és a lázcsillapítást célozza a kezelésük.

Mennyi az esély arra, hogy itthon is megjelenik a vírus?

A kutatók szerint „a kérdés talán nem is az, hogy megjelenik-e, inkább az, hogy mikor.” Fontosnak tartják, hogy az egészségügy a betegellátás és a diagnosztika területén felkészüljön a járványra, és mindenki megfelelő tájékoztatást kapjon, mivel a pánik sokkal veszélyesebb lehet, mint maga a járvány.

Mely országokban vannak koronavírussal fertőzött betegek?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése alapján jelenleg Kínán kívül 26 ország, ezen belül Európában Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium érintett.

Ezeket olvastad már?

Források: via,viavia

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...