Tévhit vagy valóság: a tejfehérje-allergiások tényleg ihatnak kecsketejet?

Időről-időre felbukkan az az információ, hogy a tejfehérje-allergiások tehéntejet ugyan nem, de kecske- vagy juhtejet ihatnak. Lássuk, igaz-e ez a hír!

A tehéntejfehérje-allergia a szervezet kóros reakciója a tehéntejben található fehérjék ellen. A köztudatban sokszor keveredik a tejcukor-érzékenységgel (azaz a laktózintoleranciával), amikor csak a tejcukrot tartalmazó vagy enyhébb esetekben a nagyobb mennyiségű tejcukrot tartalmazó élelmiszereket kell mellőzni. Tejcukor-érzékenység esetén fogyaszthatók a laktózmentes tejtermékek, a hosszú érlelésű, gyakorlatilag laktózmentes sajtok (például: parmezán, Edami, Ementáli).

A tehéntejfehérje-allergia étrendi szempontból sokkal nagyobb kihívást jelent, hiszen tejfehérje minden tejtermékben van. Ilyenkor teljesen tartózkodni kell a tejtől és tejterméktől - még a laktózmentesektől is -, illetve minden olyan terméktől, ami akárcsak nyomokban tartalmazhat tejszármazékot, pl. tej alapú margarinok, péksütemények, csokoládék, kekszek, mártásporok stb. Ráadásul nemcsak élelmiszerek tartalmazhatnak tejfehérjét, elővigyázatosnak kell lenni a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is.

A kecsketej jobb választás?

Időről-időre felröppennek hírek a kecske-, a bivaly-, a juhtej fogyaszthatóságával kapcsolatban. Sajnos a tudomány jelen állása szerint más emlősök tejével sem lehet színesebbé tenni a tejmentes étrendet. A kecske-, a juh-, a bivalytej fehérjéi a tehéntej fehérjéihez hasonlóak, ennél fogva a szervezet ezek ellen is allergiás reakciót indít. Ezt a jelenséget hívjuk keresztallergiának. Természetesen ugyanez vonatkozik az ezekből készített tejtermékekre: a kecskesajtra, bivalysajtra is.

Miért érdemes tartani a diétát?

Gyermekek esetén a szakirodalmi adatok szerint a megfelelően alkalmazott étrendi terápia mellett a tehéntejfehérje-allergiások 50%-a az első születésnapjára, 80-90%-a pedig öt éves korára kinövi a betegséget. Felnőtteknél pedig a pontosan betartott étrend mellett elkerülhető a tünetek megjelenése, és így jelentősen javul az allergiások életminősége.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...