Bármennyire is kiszámoljuk az adagokat, néha előfordul, hogy marad a főztünkből. Sokan nem szeretnek maradékot enni, mert félnek az esetleges betegségektől, pedig ha betartunk néhány szabályt, akkor bátran fogyaszthatjuk őket.
A maradékot hidegen is megehetjük
Sajnos ez az egyik legnagyobb tévhit. Mindenképpen érdemes megmelegíteni az ételeket, hiszen az esetleges veszélyes kórokozók elpusztításához minimum 74 Celsius-fok szükséges. Ezt egy ételhőmérővel tudjuk a legjobban leellenőrizni.
A fagyasztás megöli a kórokozókat
Az igaz, hogy a fagyasztás lelassítja a baktériumok stb. szaporodását, de nem öli meg őket. Ha le szeretnénk fagyasztani a maradékot, amit már egyszer kihűtöttünk, érdemes először felmelegíteni, hogy eltávozzanak belőle az esetleges kórokozók, majd utána a fagyasztóba tenni.
A mikrózás segít a kórokozók elpusztításában
A mikrohullámú sütő kintről befelé haladva melegíti át újra az ételeket, de így bizonyos részek hidegek maradhatnak, és ott a baktériumok, gombák stb. tovább szaporodhatnak. Ezért érdemesebb inkább lábasban vagy sütőben újramelegíteni az ételeinket.
Ha nem rossz az illata, megehetjük
Sokan azt gondolják, hogy a maradék biztonsággal fogyasztható, amíg jó az illata. Pedig ez egy hatalmas butaság, hiszen az ételben lévő kórokozókat nem látjuk, nincs se ízük, se szaguk. Ezért ha 3 nap alatt nem fogyott el az adott étel, akkor fagyasszuk le, vagy dobjuk ki. Semmiképp ne együk meg!
Receptek, ha megmentenéd a maradékot: