A Tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetessége az aszúsodás, amely a termőhely, a talaj, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, Kabar) egymásra találásának köszönhetően évről évre bekövetkezik.Magyarország legelső és egyik legszebb borvidéke, mely a Tokaj–Abaújszántó–Sátoraljaújhely alkotta háromszögben terül el a Zempléni-hegység déli lankáin. A terület a világ első zárt borvidéke volt. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel a világörökségi listára a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket.Az aszúsodás során az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására a szőlőszem megduzzad, megreped, beindul a botrytises nemesrothadás, majd a bogyók aszúsodása, az íz- és zamatanyagok, valamint a cukortartalom koncentrálódása.
De mit együnk hozzá?
Fontos, hogy aszúsodáskor az aszúszem vizet veszít, ezért megnő a sav- és cukortartalma, ezért figyelni kell a hozzá kínált étel savképére (pl. lekvár, citrusfélék okozhatnak túlzott savasságot is.)Cukortartalom: aranyszabály, hogy egy aszú sose lehet édesebb, mint a hozzá kínált étel, és fordítva.A tokaji aszú a borok király, a királyok bora - így sokak szerint egy 6 puttonyost például leginkább magában érdemes fogyasztani, de ha mégis étellel párosítanánk, próbáljuk ki gyümölcsalapú desszertekkel, macaronnal. De a diós, gesztenyés, kávés ízeket is kombinálhatjuk grapefruit-tal, keserű étcsokival, vagy akár egy kis maldon sóval.Manapság két fő csoportról beszélünk az aszún belül:
1. A "klasszikus" aszú
A testes, hosszabb hordós érlelésű, sötét borostyánszínű, csokoládés-kávés-avaros aszúk tartoznak ide, amelyeket főként, de nem csak desszerborként kezelünk.
Ezekhez főleg a csokoládés, kávés, karamellás desszertek, kávéhab, mousse-ok ajánlottak:
Sőt, mehet hozzá egy zserbó, egy creme brulée vagy akár egy szelet Sacher-torta is:
De adhatjuk érett, kemény vagy kéksajtokhoz, gorgonzolához is.
A legklasszikusabb pedig a libamájjal való párosítása:
2. "A fiatalos, friss" aszú
A fiatal, de minimum két év kötelező érlelésű, gyümölcsös, frissebb aszúk - ezekhez bátran mehetnek az ázsiai, keleti ízek, a curry, a csillagánizs, a citrusfélék, a mogyoróvaj, a mangó, a füge, vagy akár egy garnélanyárs chilivel, egy mandarinos /narancsos kacsa is: