Tippjeink egy igazán elegáns karácsonyi menühöz

Ne csak a polcon tartsd a tokaji aszút, idd meg élvezettel, és egyél valóban hozzá illő ételeket, süteményeket - segítünk! (x)

A Tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetessége az aszúsodás, amely a termőhely, a talaj, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, Kabar) egymásra találásának köszönhetően évről évre bekövetkezik.Magyarország legelső és egyik legszebb borvidéke, mely a Tokaj–Abaújszántó–Sátoraljaújhely alkotta háromszögben terül el a Zempléni-hegység déli lankáin. A terület a világ első zárt borvidéke volt. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel a világörökségi listára a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket.Az aszúsodás során az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására a szőlőszem megduzzad, megreped, beindul a botrytises nemesrothadás, majd a bogyók aszúsodása, az íz- és zamatanyagok, valamint a cukortartalom koncentrálódása.

De mit együnk hozzá?

Fontos, hogy aszúsodáskor az aszúszem vizet veszít, ezért megnő a sav- és cukortartalma, ezért figyelni kell a hozzá kínált étel savképére (pl. lekvár, citrusfélék okozhatnak túlzott savasságot is.)Cukortartalom: aranyszabály, hogy egy aszú sose lehet édesebb, mint a hozzá kínált étel, és fordítva.A tokaji aszú a borok király, a királyok bora - így sokak szerint egy 6 puttonyost például leginkább magában érdemes fogyasztani, de ha mégis étellel párosítanánk, próbáljuk ki gyümölcsalapú desszertekkel, macaronnal. De a diós, gesztenyés, kávés ízeket is kombinálhatjuk grapefruit-tal, keserű étcsokival, vagy akár egy kis maldon sóval.Manapság két fő csoportról beszélünk az aszún belül:

1. A "klasszikus" aszú

A testes, hosszabb hordós érlelésű, sötét borostyánszínű, csokoládés-kávés-avaros aszúk tartoznak ide, amelyeket főként, de nem csak desszerborként kezelünk.

Ezekhez főleg a csokoládés, kávés, karamellás desszertek, kávéhab, mousse-ok ajánlottak:

Sós karamellás fügés tartelettes

4 db 12 cm piteformához Próbáltam ezt az édességet "egészségesen" elkészíteni. Ezért használtam sima fehér liszt helyett mandulalisztet és barna vagy kristálycukor helyett ...

Tonkababos narancsos csokoládé mousse

Mivel a kandírozott narancshéj szeletek szirupban eltéve ott figyeltek a hűtőmben napok óta, kérlelve, hogy készítsek belőlük valami finomat, és tonkababot is vettem, nem volt kétséges, ...

Sőt, mehet hozzá egy zserbó, egy creme brulée vagy akár egy szelet Sacher-torta is:

Zserbó nyalókák

Túl a látványon, a könnyű fogyaszthatóság és a pálcikák varázsa az ami magával ragadja a cake popokban az embereket. Én is kipróbáltam, mondanom sem kell, hogy mintás verzióban. ...

Sáfrányos créme brulée

A világ legkrémesebb créme bruleéje egy csipet sárfránytól lesz igazán különleges. Az Omnia Reserve Monsoon Malabar kávéja remekül kiegészíti ezt a fűszeres desszertet.

Sacher torta - az eredeti

Elvileg ez az eredeti bécsi recept - az Ínyesmestertől, aki ugyan egyáltalán nem bécsi, de én azért hiszek neki. A legjobb Sacher, amit valaha kóstoltam.

De adhatjuk érett, kemény vagy kéksajtokhoz, gorgonzolához is.

A legklasszikusabb pedig a libamájjal való párosítása:

Tokajis libamáj

Minden karácsonykor fel kell hívnom barátnőmet, mivel mindig elfelejtem, hogyan is kell készíteni ezt a libamáj-különlegességet. Igazából nagyon egyszerű, de azért egy libamájat ...

2. "A fiatalos, friss" aszú

A fiatal, de minimum két év kötelező érlelésű, gyümölcsös, frissebb aszúk - ezekhez bátran mehetnek az ázsiai, keleti ízek, a curry, a csillagánizs, a citrusfélék, a mogyoróvaj, a mangó, a füge, vagy akár egy garnélanyárs chilivel, egy mandarinos /narancsos kacsa is:

Keress aszúkülönlegességeket a Grand Tokaj kínálatából itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...