Tésztamentő fészek fürjtojással

Történt egyszer, hogy az ebédre kifőzött tésztából maradt egy jó adagnyi, míg a hozzá készült szósz az utolsó cseppig elfogyott.

És történt ez később még ezerszer, mert valamiért az ember mindig egy adaggal több tésztát főz ki, mint amit a családja egy étkezés alatt el tud pusztítani. Ki érti ezt? Ilyenkor gyakran Petra spagettiropogós receptjének ötletéhez fordulok, és azt variálom valamilyen módon a maradékfelhasználás jegyében.

Egyszer, mikor épp megint a tésztamentésben gondolkodtam, és azon, hogy milyen fűszert adjak hozzá, feltettem főni egy tucatnyi fürjtojást. Persze nem egy heuréka-típusú felfedezés volt ez, inkább olyan, mint amikor a Jóbarátokban Joeyt arról kérdezik, hogy mit választana inkább, egy üveg lekvárt vagy egy gyönyörű nőt, ő pedig azt feleli Rossnak, hogy tegye csak össze a két kezét, amelyek széttárva a választást voltak hivatottak szimbolizálni. Szóval én is összecsaptam a kezemet: ez a tésztaropogós a fürjtojással pont jó lesz együtt.

A tésztafészek fürjtojással receptjéért kattints ide!

A fürjtojás kifejezetten egészséges ételnek számít magas vastartalma miatt, de nem csak ezért kerül nálunk időről-időre az asztalra. Az tapasztalatom, hogy minden ételből sokkal kapósabb a kisebb kiszerelés. A túró rudi pötty-változata, a mozzarellasajt minigolyócska-változata, a tojás fürj-változata. Valamiért ezeknek a falatnyi adagoknak sokkal nagyobb a sikere a kicsik körében.

A gyerekek nagyon megörültek neki, mint mindig, ha az étellel való játékról van szó. Egy kis paradicsomsaláta jól csúszik mellé, hiszen mégiscsak főtt tojással megrakott tojással sült tojásos tésztáról van szó. Viszont a különféle zöldfűszerekkel, sajtfélékkel, amiket a tésztához keverhetünk, egész jól variálható az ízvilága.

A nyers kakukkfűágakat tulajdonképpen csak a fotó kedvéért biggyesztgettem a fészekbe, az ilyesmit valamiért a kicsik nem kedvelik. Külön-külön jöhet a tészta és az ágacska, de ha együtt látják őket, úgy néznek, mintha meghibbantam volna. De idősebb gyerekeknek vagy gyermekded lelkivilágú felnőtteknek tálalhatjuk így is, mert sokat dob a látványon. A megszokott fogásoknak is jót tesz időnként egy kis vérfrissítés, a kicsiknél pedig kifejezetten jobban csúszik a falat, ha egy kis játékot is csempészünk a evésbe.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...