Vigyázz velük: 4 tésztafajta, amit sokkal könnyebb túlfőzni

A tésztának szinte mindene az állag, érdemes hát tényleg odafigyelni, hogy járunk el, amikor a lobogó vízbe szórjuk a szemeket, szálakat. Akadnak ugyanis olyan tésztafajták, amelyeket meglepően könnyű szétfőzni.

A tészta egy szerény alapanyag, mégis érdemes körültekintően főzni vele, ugyanis, ha nem trehánykodjuk el a dolgot, a szétmállott, gumis állag helyett karakteres, texturálisan izgalmas fogásokat kaphatunk. De nem elég a főzés idejére ügyelni, azt is vegyük figyelembe, hogy milyen tésztafajta kerül a forró vízbe – szignifikáns eltérések mutatkozhatnak ugyanis a különböző alakú és nagyságú tészták puhulási ideje között. Kerüljük el a túlfőzést, őrizzük meg a kellemes al dente állagot, kifejezetten az alábbi tésztafajtáknál!

Házilag készített friss, tojásos tészta, többféle formában
4 tésztafajta, amit sokkal könnyeb túlfőzni

Laska/csuszatészta

Első blikkre szinte lehetetlennek tűnhet a csuszatészta túlfőzése, hiszen a rendszertelen méretű, mégis nagyobbnak számító lapok épp olyannak mutatják magukat, amelyek jó hosszú időt igényelnek a forró fürdőben. Azonban nem szabad megfeledkeznünk két dologról a laskatészta esetében.

Az első a lapok vékonysága: mivel ezek egészen laposra nyújtott tészták, nagy területük ellenére jóval gyorsabban puhulnak meg, mint például egy vastagabb lasagnelap. Sőt, a nagy felület inkább a puhára fővést gyorsítja.

Egy másik fontos tényező a „duplán főzés”: minden olyan esetben, ha tésztaként és nem levesbetétként vetjük be a lapokat, számoljunk azzal, hogy a leszűrés még nem vet véget a tészta puhulásának. A túrós csusza esetében például további hőkezelés vár a tésztalapokra a tejfölös-túrós serpenyőben.

Laskaleves

A laskaleves hagyományosan alföldi jellegű, sőt, eredetileg ceglédi, viszont, ahány ház annyi szokás. A juhászok legfőbb eledele volt régen, mert gyorsan elkészíthető, laktató, és nem ...

Cérnametélt

Alapvetően leszögezhetjük, hogy minden levesbetét és aprószemű tészta sokkal hajlamosabb a túlpuhulásra. Ennek nyilvánvaló oka a kis méret, ami rögtön rövidebb főzési időt von maga után: erről tájékozódjunk a csomagoláson.

A cérnametélt külön kényes a betétek között: hajszálvékony szálai szinte azonnal szétfőnek, ha túllépjük a megszabott időkorlátot. Ha forró levesben landol majd a metélt, úgyis tovább puhul, ezért az előfőzés során adhatunk neki alapból kevesebb időt. De például egy vargabélesben sem árt, ha marad valamennyi harapós textúra a tésztában.

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Lágy vargabéles

A vargabéles feltalálásának pontos helyszíneként több város is felmerül, abban azonban biztosak lehetünk, hogy Erdélyből származik. Nevét valószínűleg a vendéglátós Vargáról, a ...

Bucatini/makaróni

Kinézete miatt sokan keverik az egyszerű spagettivel, azonban a bucatini vagy makaróni (előbbi Olaszországban honos és vékonyabb, mint a magyaros makaróni) hosszú szálai belül üregesek. Ennek fő szerepe a szószok és mártások alaposabb felvétele, azonban van egy olyan mellékhatása is, amivel sokan nem számítanak.

Az üreges belső gyorsabb főzést eredményez, ami természetesen már beszámításra kerül a csomagon feltüntetett percekben: nem kell tehát levonnunk ebből az időből, de jobb, ha inkább megkóstolunk korábban egy-egy szálat, nehogy túlpuhuljon a tészta.

A tökéletes milánói makaróni

A milánói egy igazi klasszik, retró kaja, sokunk kedvence, főleg gyerekkorunkból. Engem és tesómat legalábbis teljesen felcsigázott az összekevert maszatos tészta. A menzán is imádtuk, ...

Tavaszi spárgás carbonara

Az egyik legismertebb olasz tésztaétel, természetesen tejszín nélkül, ebben a verzióban friss zöldspárgával és baconnel. Pillanatok alatt elkészül, és attól olyan finom, hogy ...

Orzo

Már itthon is egyre népszerűbb az aprószemű olasz tészta, amit levesekben, ragukban vagy egytálételekben is bevethetünk. Mindegy azonban, mit készítünk vele, kóstoljuk rendszeresen a kis szemeket, mert egyik pillanatról a másikra elveszíthetik kellemes, roppanós állagukat.

Olasz csalánleves tésztával

Az olasz zuppa ortiche egy rusztikus, csalánlevelekkel főzött, tésztával laktatóvá tett leves. Tavasz végén érdemes elkészíteni, ha valami igazán különlegesre, mégis egyszerűre ...

Szuperzöld vegán orzórizottó

Az orzó az egyik legkedvesebb tésztafélénk, mivel az apró, rizsalakú szemek nem csak jópofák, de remekül használhatók mindenféle ételben is. Apró méretének köszönhetően gyorsan ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!