A tészták családja talán a legnépesebb ételcsoport, ami létezik: lehet édes, lehet sós, szinte bármilyen zöldséggel lehet párosítani, mehet bele hús és gomba egyaránt. Mindez annak köszönhető, hogy az alap, vagyis maga a száraztészta viszonylag íztelen (a friss tészta valamivel ízesebb a tojásnak köszönhetően, de még ennek is elég tompa az aromája). Most azonban hoztunk egy trükköt, amivel már főzés közben extra ízt adhatsz a tésztádnak, hogy a kész fogás után még az olaszok is megnyalják mind a tíz ujjukat!
Aki nem szereti a fokhagymát, az ne is olvasson tovább, aki viszont a pirítóstól kezdve a lángosig mindent jó sok fokhagymával eszik, az most örülni fog. Nyersen ugyan kissé csípős az íze, de megfőzve a fokhagyma vajasan gazdag ízt ad, nem is véletlen, hogy annyiszor használják tésztás ételekben is.
Igen ám, de ezúttal nem a végén, hanem már az első lépésnél, a tészta megfőzésénél felbukkan.
Dobd a vízbe az elején!
Kezdd azzal, hogy meghámozol néhány gerezd fokhagymát, és hozzáadod őket a vízhez. Eleinte érdemes kisebb adaggal kísérletezni, de ha bejött a fokhagymás főzőcske, akkor növelheted a mennyiséget. Ehhez fogj egy fél gerezd fokhagymát, egy kicsit nyomkodd össze, hogy pépesebb legyen, hogy több íz szabaduljon fel belőle a vízbe. Így sokkal intenzívebb eredményt kaphatsz.
A legjobb tésztaételek, amihez nagyon passzol a fokhagyma
A maximális hatás érdekében a duplázás jó kiindulópont, vagyis az alapból fokhagymás tésztaételeket turbózhatod fel ezzel a módszerrel még inkább. Az aglio e olio spagetti tökéletes kiindulási alap, különösen, amíg kisebb mennyiséggel szerzel tapasztalatot.
A fokhagyma tökéletes párosítás a paradicsommal, kiegyensúlyozza annak savasságát és gyümölcsös jegyeit, és különösen sült paradicsommal ütős! Így érdemes paradicsomos recepteknél bevetned ezt a trükköt.
Ha pedig már profin főzöl tésztát fokhagymával a vízben, akkor más hagymafélékkel, például vöröshagymával és póréhagymával is kipróbálhatod a folyamatot!
Még több okos cikket olvashatsz itt: