A szomszédban feleannyiba kerül a tészta, mint Magyarországon

Az elképesztően nagy árkülönbséget természetesen több tényező is befolyásolja, de sajnos ez nem vigasztalja majd a fogyasztókat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lassul az élelmiszer-infláció, sőt, az utóbbi időben itthon különösen nagy mértékben drágultak a termékek. Mi utánajártunk annak például, hogy miként alakulnak az élelmiszerárak a környező országokban. Szlovákiában például néhány termék ára láthatóan alacsonyabb az itthoniakhoz képest, de természetesen a határ túloldalán is ugyanúgy érezhető az infláció hatása. Most viszont az ausztriai Spar áruházláncról derült ki, hogy sokkal olcsóbban lehet náluk beszerezni a saját márkás tésztájukat, mint itthon.

A szomszédban feleannyiba kerül a tészta, mint Magyarországon

Egy magyar tiktokos a profilján világított rá arra, hogy a szupermarket sajátmárkás tésztája itthon 1 190 forintba, míg Ausztriában ugyanaz a termék 1 euró 49 centbe, azaz a jelenlegi árfolyamon 586 forintba kerül – írja a Pénzcentrum.

@sandorpajor1970 Dupla ár, miért? 😱#foryou #árak #élelmiszer ♬ Oh No - Kreepa

A videó alapján jól látszik, hogy egy magyar vásárló jelenleg 82 százalékkal többért tudná csak beszerezni ugyanazt a tésztát, mint egy osztrák vásárló. De itt még nem ér véget a történet. A Telex egy korábbi cikke szerint ugyanis az olasz márkájú Barilla tészták nálunk 2-3-szor annyiba kerülnek, mint mondjuk Olaszországban vagy Franciaországban. Az árkülönbségek hátterében szerintük az áll, hogy Magyarországon prémiumkategóriásnak számít az olasz tésztamárka, így jóval magasabb árat kérnek el érte.

Ez a logika azonban nem állja meg a helyét az S-budget tésztával, hiszen ez a termék a szupermarketlánc dedikáltan legolcsóbb sajátmárkás tésztája.

Sőt, az említett terméket nem is Magyarországon gyártják, mert akkor például a gyártási költségek magas ára miatt érthetőbb lenne az árdifferencia. Ám az S-budget tészta Ausztriában készül.

A drágulás okát tehát máshol kell keresni

A probléma eredete például lehet az itthon bevezetett árstopok negatív hatása. Nevezetesen, hogy a nagy boltláncok az árbefagyasztáson keletkezett veszteségeiket valószínűleg úgy próbálják enyhíteni, hogy szétterítik azokat más termékekre, vagyis drágítják azokat. A valósághoz talán az áll a legközelebb, hogy a fent említett hatások mindegyike egyszerre hatott a tészta horrorisztikus árára.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...