A rizs és a tészta megítélése vegyes, mert magas szénhidráttartalmú ételek, melyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, pláne fehér rizsről és fehér lisztből készült tésztáról van szó. Ennek ellenére mértékkel fogyasztva mindkettő előnyös lehet a szervezet számára, viszont felmerülhet a kérdés, hogy a kettő közül melyik az egészségesebb.
A rizsben lévő tápanyagok
A rizs globális szinten ismert és kedvelt alapanyag. Magas szénhidráttartalma ellenére, alacsony a zsírtartalma, és magnézium, foszfor, mangán, szelén, vas, folsav, tiamin és niacin ásványianyagokat is tartalmaz.
A tésztának és a rizsnek rossz lehet a megítélése, de csak akkor, ha egyszerűen túl sokat eszünk belőle, de ha más tápanyagokkal kevered, akkor nagyon kiegyensúlyozott ételt készíthetsz, és nem lesznek kiugró vércukorszint-emelkedések sem
– mondta a Today.com-nak Patricia Bannan, Los Angeles-i dietetikus.
Fontos, hogy a rizshez jó zsírokat és fehérjetartalmú ételt adjunk, így igenis része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.
A tésztában lévő tápanyagok
A tészta szintén szénhidrátban gazdag alapanyag, azonban kétszer annyi fehérje található benne, mint a rizsben. Olcsó és gyorsan elkészíthető, azonban fogyasztását ennek is túlzásba lehet vinni.
Éppen ezért ehhez is érdemes még hozzáadni olyan alapanyagokat, melyek növelik a rosttartalmát, például brokkolit.
Fajtájától függően változhat a rosstartalma a tésztának, ugyanis a teljes kiőrlésű 5,5 grammot tartalmaz, szemben a fehér lisztből készült tésztáéval, ami mindössze 1,4 grammnyi csupán, ha 100 grammot tésztát vizsgálunk.
A fentebb leírtak szerint nem lehet egyértelműen meghatározni melyik egészségesebb, hiszen mindkettőnek vannak egészségesebb változatai.
Tészták esetében előnyösebb a teljes kiőrlésűt választani, akár egy hüvelyesből készült tésztafélét, míg a rizsből a nem feldolgozott barna rizst. A dietetikusok által elismert trükkel mindkét alapanyagnak csökkentheted a kalóriatartalmát, ha egy éjszakára a hűtőbe teszed őket kifőzés után. Ennek oka, hogy megnöveled a rezisztens keményítő tartalmát a hűtéssel, amit a szervezet nem tud megemészteni, vagyis az ilyen étel bevitelével kevesebb kalóriát és szénhidrátot tud a szervezet feldolgozni.
Még több konyhai tipp: