Ezért nem kell (feltétlenül) megsózni a tészta főzővizét

Elétek vetjük ezt a megosztó témát, hogy legyen min vitatkozni: kell sózni a tésztavizet, vagy nem kell sózni a tésztavizet?

A tészta főzővize akkor jó, ha olyan sós, mint a tenger – mi évek óta ebben a hitben élünk, és szerkesztőségünkben mindenki arra esküszik, hogy a tészta főzővizének sózása elengedhetetlen ahhoz, hogy jól sikerüljön az étel.

Sózni vagy nem sózni? Ez itt a kérdés!

A Mashed.com cikke szerint azonban egyáltalán nem szükséges sózni a tészta főzővizét, és ők két okot is mondanak arra vonatkozóan, miért elhanyagolható a számunkra eddig alapszabályként kezelt fázis: egyrészt, bár a só általában elég olcsó alapanyag – legalábbis ha nem a drága speciális fajtákat használod – , mégis elég pazarló, mivel csak kis része szívódik fel a tésztában. A gasztronómiai magazin által említett másik ellenérv a sózásra pedig az, hogy csak növeli a napi ajánlott nátriumbevitel mennyiségét.

A téma nemrégiben egy Reddit-bejegyzés alatt kapott nagy nyilvánosságot, ahova egy olasz étterem sous chefje írt arról, ők bizony sosem sózzák a tészta főzővizét.

Egy szicíliai étteremben dolgozó kommentelő szintén egyetértett azzal, hogy nem kell sózni a főzővizet, egy másik hozzászóló pedig azért nem sózza, mert a vizet kitűnően lehet a növények öntözésére használni azután, hogy kihűlt (a keményítőtartalom miatt).

Mivel a tésztát – ha nem csak magában esszük gyorssegélyként – mindenképpen ízesítjük a hozzá készült szósszal, akár még igaz is lehet a feltevés, miszerint felesleges a vizet sózni. Hogy mindenki megtalálja a saját igazát, egyszer valóban érdemes lehet kipróbálni, hogy „megfeledkezünk” a sózásról, ezután pedig jöhetnek a pro és kontra érvek, hogy kinek van igaza.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...