A tészta főzővize akkor jó, ha olyan sós, mint a tenger – mi évek óta ebben a hitben élünk, és szerkesztőségünkben mindenki arra esküszik, hogy a tészta főzővizének sózása elengedhetetlen ahhoz, hogy jól sikerüljön az étel.
A Mashed.com cikke szerint azonban egyáltalán nem szükséges sózni a tészta főzővizét, és ők két okot is mondanak arra vonatkozóan, miért elhanyagolható a számunkra eddig alapszabályként kezelt fázis: egyrészt, bár a só általában elég olcsó alapanyag – legalábbis ha nem a drága speciális fajtákat használod – , mégis elég pazarló, mivel csak kis része szívódik fel a tésztában. A gasztronómiai magazin által említett másik ellenérv a sózásra pedig az, hogy csak növeli a napi ajánlott nátriumbevitel mennyiségét.
A téma nemrégiben egy Reddit-bejegyzés alatt kapott nagy nyilvánosságot, ahova egy olasz étterem sous chefje írt arról, ők bizony sosem sózzák a tészta főzővizét.
Egy szicíliai étteremben dolgozó kommentelő szintén egyetértett azzal, hogy nem kell sózni a főzővizet, egy másik hozzászóló pedig azért nem sózza, mert a vizet kitűnően lehet a növények öntözésére használni azután, hogy kihűlt (a keményítőtartalom miatt).
Mivel a tésztát – ha nem csak magában esszük gyorssegélyként – mindenképpen ízesítjük a hozzá készült szósszal, akár még igaz is lehet a feltevés, miszerint felesleges a vizet sózni. Hogy mindenki megtalálja a saját igazát, egyszer valóban érdemes lehet kipróbálni, hogy „megfeledkezünk” a sózásról, ezután pedig jöhetnek a pro és kontra érvek, hogy kinek van igaza.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: