Egész Európában nálunk a legdrágább egy alapélelmiszer

A drágulás annak ellenére is folytatódott, hogy az említett élelmiszer előállításához használt búza ára jelentősen csökkent.

„Idén áprilisában az előző év azonos időszakához képest Magyarországon drágultak leginkább a tésztafélék, az áremelkedés 47% körül volt" – írja az Agrárszektor.

Egész Európában nálunk a legdrágább ez az alapélelmiszer

Nem viszik lejjebb az árakat az európai tésztagyártók 

A tésztaárak emelkedése Európa bizonyos részein jelentően meghaladja az általános inflációt.

De, ami igazán meglepő, hogy annak ellenére is folytatódott a drágulás, hogy a tészta előállításához használt búza ára számottevően lecsökkent az utóbbi időszakban.

A száraztészták ára 47,6%-kal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor / Fotó: Financial Times/Eurostat/ONS

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján áprilisban a fogyasztói árak átlagosan, mint említettük, 24%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, a száraztészták ára pedig 47,6%-kal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Bár sokan vádolják a tésztagyártókat a magas árakért, ám ők kihangsúlyozták, hogy a búza csak egy a sok ingadozó költség közül. Így a gyártók továbbra is úgy gondolják, hogy a tésztáik ára tisztességes.

Jó hír azonban, hogy május végén jelentős mértékben, 13%-kal csökkent a száraztészták ára az előző hónaphoz képest Magyarországon.

A többi országban sem rózsás a tésztahelyzet

Olaszországban több fogyasztói csoport is felszólította a versenyhatóságot, hogy vizsgálják meg az árkartell lehetőségét, valamint arra kérték a fogyasztókat, hogy tiltakozásképpen ne vásároljanak tésztát.

Mindeközben a francia kormány pénzügyi szankciókkal fenyegette meg az élelmiszertermelőket, ha nem csökkentik a tésztaárakat.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...