Testsúlycsökkentő zöldségek

Igaz, hogy, ha sok zöldséget eszünk, akkor fogyni fogunk? Mondjuk azt, hogy igaz.

A zöldségek önmagukban természetesen nem „fogyasztanak", ugyanakkor egyértelműen jelentős szerepük van a sikeres testsúlycsökkentésben. Lássuk, mely tulajdonságaik miatt nélkülözhetetlen rendszeres fogyasztásuk fogyókúránk idején!

Rakott savanyúkáposzta recept

1. Alig van bennük kalória

De tényleg. A hüvelyesek csoportján kívül a zöldségek nagy része 15-50 kcal-t tartalmaz/10 dkg, a legmagasabb energiatartalmú zöldségfélék (pl. édesburgonya, burgonya, kukorica) is megállnak 100 kcal alatt.

A hüvelyesek (fejtett bab, lencse, csicseriborsó stb.) ugyan jelentősen magasabb energiatartalmúak, ellenben az élelmi rost- és a növényi fehérjetartalmuk is jelentős, úgyhogy rájuk is bátran támaszkodhatunk fogyókúránkban.

Olvastad már?

Így néz ki 200 kalória zöldség!

Ha pl. a köret részeként választunk mondjuk 30 dkg brokkolit, az energia szempontjából mindössze 100 kalória, mégis tele a tányér, így nem érezzük sanyargatásnak az ebédünket.

2. Ráadásul szénhidrát is alig, ami van, az pedig a jófajta

Azt talán már tudjuk, hogy a zöldségek alapvető tápanyaga a szénhidrát (tehát, amikor úgy fogyókúrázunk, hogy nem eszünk szénhidrátot, de zöldséget igen, akkor érdemes ezt is fejben tartani), de jó tudni azt is, hogy ennek egy része az emberi emésztőrendszer által feldolgozhatatlan élelmi rost. Az élelmi rostok általános és testsúlycsökkentési szempontból is kiemelkedő jó tulajdonságait már többször ismertettük, testsúlycsökkentés idején a „lényeg", hogy lassítják a tápanyagok (pl. egyszerű szénhidrátok, azaz cukrok, koleszterin) felszívódását, így a jóllakottság érzetét is hosszabban fenntartják. Emellett vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését, színesítik, változatossá teszik az étrendet, ami fogyókúra idején szintén nem egy utolsó szempont.

Olvastad már?

Top zöldségek szénhidrátdiétában

3. Kiváló unaloműzők

Még ma is sokan úgy vágnak bele egy fogyókúrába, hogy beállítják ebédjüket, vacsorájukat a csirkemell+saláta kombinációra. Bírják vagy egy hétig, aztán feladják. Erre persze semmi szükség, mármint arra, hogy valaki salátán és csirkemellen éljen hetekig, egy jó energiaszegény étrend rendkívül változatosan összeállítható, ha nem félünk a zöldségektől. Lassan talán végre itt a tavasz, bővül a zöldségesek kínálata, bár padlizsán, cukkini, káposztafélék, kelbimbó, brokkoli, sárgarépa már most is a rendelkezésünkre állnak – a gyorsfagyasztott termékekről nem is beszélve.

Olvastad már?

Süsd meg a céklát!

4. Bármikor fogyaszthatók

Reggeli szendvicsünk a zöldségektől legyen púpos, ebédünk köreteként részben vagy egészben válasszunk zsírszegényen elkészített zöldségféléket, töltsük vagy rakjuk meg őket, készítsünk színes salátákat. A főzelékek is jó szolgálatot tesznek a kilók csökkentésében, ekkor azonban kerüljük az étel energiatartalmát növelő sűrítési eljárásokat (pl. rántás, habarás, hintés), főzzük a zöldségeket inkább párolóbetét segítségével gőzben (ekkor marad meg leginkább vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is), süssünk kevés zsiradékon vagy sütőzacskóban.

Színes zöldségragu

Már írtam máskor is, hogy nálunk a "ne legyen mindig hús" az alapszabály. Tehát itt egy nagyon könnyű, gyorsan elkészíthető zöldséges recept. Vacsorára különösen megfelel, mert ...

Cukkinilecsó zöldfűszeresen

Sok évvel ezelőtt Németországban egy jó kis imbiszben ettünk valamilyen sült húst, és egy köretet. A hús nem is érdekes, hanem hogy mi volt hozzá?!  Egy ehhez nagyon hasonló köret, ...

5. Gyorsan, egyszerűen elkészíthetők

A sikeres fogyókúra fontos elemei szerintem a tervezés és az ételkészítés. Persze gyakran nincs időnk napokat agyalni a menün, aztán esténként főzőcskézni. A zöldségek azonban bármikor rendelkezésre állnak, egyszerűen tisztíthatóak, gőzben megfőzni, párolni, sütőben megsütni tényleg nem igényel extra képességeket vagy időráfordítást. Ráadásul saláta formájában is fogyaszthatjuk őket, itt aztán tényleg csak a fantáziánk szab határt az ételnek. De ha nincs időnk, ne kombináljuk túl, már az 1-2 alapanyagból (pl. kígyóuborka+jégsaláta) összedobott saláta is kiváló félköret ebédre vagy vacsorára, fűszerezzük ízlés szerint, öntetként használjunk kevés (1 ek/fő) növényi olajat, citromlevet, mustárt, tényleg nem tart semeddig sem, a fogyókúrás céljainkat viszont kitűnően szolgálja.

Olvastad már?

Saláták nélkül nincs fogyás!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...