A zöldségek önmagukban természetesen nem „fogyasztanak", ugyanakkor egyértelműen jelentős szerepük van a sikeres testsúlycsökkentésben. Lássuk, mely tulajdonságaik miatt nélkülözhetetlen rendszeres fogyasztásuk fogyókúránk idején!
1. Alig van bennük kalória
De tényleg. A hüvelyesek csoportján kívül a zöldségek nagy része 15-50 kcal-t tartalmaz/10 dkg, a legmagasabb energiatartalmú zöldségfélék (pl. édesburgonya, burgonya, kukorica) is megállnak 100 kcal alatt.
A hüvelyesek (fejtett bab, lencse, csicseriborsó stb.) ugyan jelentősen magasabb energiatartalmúak, ellenben az élelmi rost- és a növényi fehérjetartalmuk is jelentős, úgyhogy rájuk is bátran támaszkodhatunk fogyókúránkban.
Olvastad már?
Így néz ki 200 kalória zöldség!
Ha pl. a köret részeként választunk mondjuk 30 dkg brokkolit, az energia szempontjából mindössze 100 kalória, mégis tele a tányér, így nem érezzük sanyargatásnak az ebédünket.
2. Ráadásul szénhidrát is alig, ami van, az pedig a jófajta
Azt talán már tudjuk, hogy a zöldségek alapvető tápanyaga a szénhidrát (tehát, amikor úgy fogyókúrázunk, hogy nem eszünk szénhidrátot, de zöldséget igen, akkor érdemes ezt is fejben tartani), de jó tudni azt is, hogy ennek egy része az emberi emésztőrendszer által feldolgozhatatlan élelmi rost. Az élelmi rostok általános és testsúlycsökkentési szempontból is kiemelkedő jó tulajdonságait már többször ismertettük, testsúlycsökkentés idején a „lényeg", hogy lassítják a tápanyagok (pl. egyszerű szénhidrátok, azaz cukrok, koleszterin) felszívódását, így a jóllakottság érzetét is hosszabban fenntartják. Emellett vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését, színesítik, változatossá teszik az étrendet, ami fogyókúra idején szintén nem egy utolsó szempont.
Olvastad már?
Top zöldségek szénhidrátdiétában
3. Kiváló unaloműzők
Még ma is sokan úgy vágnak bele egy fogyókúrába, hogy beállítják ebédjüket, vacsorájukat a csirkemell+saláta kombinációra. Bírják vagy egy hétig, aztán feladják. Erre persze semmi szükség, mármint arra, hogy valaki salátán és csirkemellen éljen hetekig, egy jó energiaszegény étrend rendkívül változatosan összeállítható, ha nem félünk a zöldségektől. Lassan talán végre itt a tavasz, bővül a zöldségesek kínálata, bár padlizsán, cukkini, káposztafélék, kelbimbó, brokkoli, sárgarépa már most is a rendelkezésünkre állnak – a gyorsfagyasztott termékekről nem is beszélve.
Olvastad már?
4. Bármikor fogyaszthatók
Reggeli szendvicsünk a zöldségektől legyen púpos, ebédünk köreteként részben vagy egészben válasszunk zsírszegényen elkészített zöldségféléket, töltsük vagy rakjuk meg őket, készítsünk színes salátákat. A főzelékek is jó szolgálatot tesznek a kilók csökkentésében, ekkor azonban kerüljük az étel energiatartalmát növelő sűrítési eljárásokat (pl. rántás, habarás, hintés), főzzük a zöldségeket inkább párolóbetét segítségével gőzben (ekkor marad meg leginkább vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is), süssünk kevés zsiradékon vagy sütőzacskóban.
5. Gyorsan, egyszerűen elkészíthetők
A sikeres fogyókúra fontos elemei szerintem a tervezés és az ételkészítés. Persze gyakran nincs időnk napokat agyalni a menün, aztán esténként főzőcskézni. A zöldségek azonban bármikor rendelkezésre állnak, egyszerűen tisztíthatóak, gőzben megfőzni, párolni, sütőben megsütni tényleg nem igényel extra képességeket vagy időráfordítást. Ráadásul saláta formájában is fogyaszthatjuk őket, itt aztán tényleg csak a fantáziánk szab határt az ételnek. De ha nincs időnk, ne kombináljuk túl, már az 1-2 alapanyagból (pl. kígyóuborka+jégsaláta) összedobott saláta is kiváló félköret ebédre vagy vacsorára, fűszerezzük ízlés szerint, öntetként használjunk kevés (1 ek/fő) növényi olajat, citromlevet, mustárt, tényleg nem tart semeddig sem, a fogyókúrás céljainkat viszont kitűnően szolgálja.