8 tünet, amivel a tested jelzi, hogy vegyél vissza az edzésből

A testedzés, a különböző mozgásformák kipróbálása és beiktatása a mindennapokba, alapvetően szuper dolog, sőt: ez olyasvalami, amit mindenkinek csinálnia kellene. Azonban, mint minden mást, úgy az edzést is könnyen túlzásba lehet vinni. De honnan tudhatjuk, hogy átestünk a ló túlsó oldalára?

Számos helyről hallhatjuk, hogy milyen előnyökkel jár a rendszeres testedzés. A sport ugyanis javítja az agy egészségét, segít minket az ideális testsúly elérésében és megtartásában, serkenti a vérkeringést, csökkenti számos betegség kockázatát, megerősíti a csontokat és az izmokat... és még sokági folytathatnánk a listát. Arról azonban már sokkal kevesebb szó esik, hogy milyen hátrányokkal találkozhatunk, ha túlzásba visszük a testedzést. A szervezetünk azonban, mint általában, erről is jelez nekünk. Nézzük, hogyan!

Ha ezeket tapasztalod, lehet, hogy te is túledzed magad

Könnyen észrevehető jelek

Doug Tannahill, a BXR London erő- és kondicionálási részlegének, valamint a CHHP egészségoptimalizálási klinikájának vezetője szerint nem nehéz észrevenni a jeleket.

Az edzőteremfüggők a leggyakrabban olyan tüneteket tapasztalnak magukon, mint a gyakoribbá váló sérülések és a nem szűnő izomfájdalom

– mondta Tannahill.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Az edzésben tapasztaltabbak, a profi sportolók, illetve az átlagos edzők, akik hosszabb időn át képesek magas intenzitáson mozogni, az alábbiakat tapasztalhatják:

  • fokozott pulzusszám nyugalmi állapotban
  • ingerlékenység
  • depresszió
  • alvászavar
  • csökkenő étvágy
  • fogyás
  • csökkenő motiváció
  • betegségek gyakoribb előfordulása.

Lehet, hogy ezt a listát végigböngészve többen is magukra ismertek. Nekik azt ajánljuk, hogy amennyire lehet, igyekezzenek visszaterelni az edzési szokásaikat egy normális, egészséges mederbe.

A megoldás

Ennek érdekében érdemes váltogatni a különböző edzésformákat – például a nagy erőt igénylő súlyzós edzések mellé illesszenek be kardiózást is. Emellett figyeljenek arra, hogy az izmaiknak – és egészében véve a testüknek – mindig legyen elegendő idejük a regenerálódásra. Ezt bátran támogathatják is különböző étrend-kiegészítőkkel, a B-vitaminok családja, az antioxidáns hatású E-vitamin, valamint a D-vitamin is hozzájárul azok egészséges fejlődéséhez.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több cikk a testedzésről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...