Szuper híreket közölt a Tesco arról, hogyan segítenek a Földön

Sokan nem is tudják, de a Tesco elkötelezett híve az élelmiszer-pazarlás visszaszorításának, az elmúlt évben pedig kimagasló eredménnyel sikerült segíteniük abban, hogy kevesebb étel végezze a szemétben.

Ha nem változtatunk életmódunkon, 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért. Évente 931 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a háztartásokban, a kereskedőknél és egyéb élelmiszeripari folyamatok során. Nem meglepő tehát, hogy világszinten az üvegházhatású gázok 8 százalékának termelődését a szemétben landoló ételek okozzák.

A Tesco elkötelezetten küzd a termőföldtől az asztalig vezető út során keletkező élelmiszer-pazarlás ellen, ezért 2017-ben a közép-európai kiskereskedelmi vállalatok közül elsőként adta ki jelentését a működése során keletkező élelmiszer-felesleg mennyiségéről.

Az áruházlánc Magyarországon azóta 68 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékát, ezáltal pedig 89 590 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez.

„Az éghajlatváltozás és a koronavírus-járvány együttes hatása még égetőbbé teszi az élelmiszer-pazarlás elleni fellépést. Legfrissebb adataink alapján a 2016/17-es pénzügyi év óta 68 százalékkal csökkentettük a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ezzel mintegy 28 000 tonna élelmiszert mentettünk meg a kidobástól az élelmiszer-felesleg visszaszorítása, valamint adományozása terén végzett, évek óta tartó munkánkkal, amelyet munkatársainknak köszönhetően a járvány alatt is folyamatosan végeztünk. Országszerte a Tesco áruházak több mint 90%-a ajánlja fel napi szinten a megmaradt élelmiszert a rászorulóknak. Így az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleg 83 százalékát fordíthattuk jótékony célra, ezzel is közelebb kerülve célkitűzésünkhöz, miszerint a Tescónál egyetlen falat fogyasztható élelmiszer sem veszhet kárba” - mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója.

Az élelmiszeripar felelős a károsanyag-kibocsátás mintegy negyedéért, az élelmiszer-pazarlásból származó kibocsátás pedig magasabb, mint bármelyik országban, kivéve az Egyesült Államokat és Kínát. Az ENSZ előrejelzése szerint a következő 30 évben a Föld lakossága a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárd főre nő, ez pedig egyre nagyobb nyomást jelent bolygónk véges erőforrásaira.

Tavaly a Tesco 10 évvel a határidő előtt teljesítette az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Célját (SDG), amely az élelmiszer-hulladék 2030-ra történő megfelezéséről szól. A legfrissebb kimutatások szerint pedig az áruházlánc idén a bázisévhez képest már 69 százalékkal csökkentette az élelmiszerfelesleget közép-európai működésében. Az eredményben nagy szerepe van a frissáru-készletezési és -előrejelzési rendszer fejlesztésének, a termékválaszték racionalizálásának, valamint egyéb jó gyakorlatoknak, köztük a lejárathoz közeli termékek árcsökkentésének.

A Tesco tevékenysége túlmutat saját működésén, ezért az áruházlánc minden élelmiszeripari- és kereskedelmi vállalatot arra bíztat, hogy példáját követve kezdje el mérni és publikálni az élelmiszer-hulladék csökkentésével kapcsolatos saját adatait, hogy célzott lépéseket tehessen a pazarlás visszaszorítására.

A probléma túlságon nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért is igyekszünk éves élelmiszer-hulladék jelentéseinkkel nagyobb átláthatóságot teremteni az élelmiszeriparban. Örülünk neki, hogy tíz közép-európai beszállítónk – köztük a magyar Master Good Kft. – csatlakozik hozzánk, és idén szeptemberben nyilvánosságra hozza adatait. Hiszen közös érdekünk, hogy ezzel vásárlóinkat is ösztönözzük az élelmiszer-pazarlás mérséklésére

– tette hozzá Pálinkás Zsolt.

A Tesco eddig elért sikerei az élelmiszer-pazarlás elleni harcban:

  • A Tesco az egyetlen élelmiszeripari szereplő Magyarországon, amelyik nyilvánosságra hozza a működésében keletkező élelmiszer-feleslegről és -hulladékról szóló adatait. A vállalat a 2016/17-es pénzügyi év óta éves gyakorisággal számol be eredményeiről.
  • A Tesco Magyarországon a 2020/21-es pénzügyi évben 739 641 tonna élelmiszert értékesített, amelyből 9 497 tonna (el nem adott) élelmiszer-felesleg keletkezett. Ebbe beletartoznak az emberi és állati fogyasztásra átadott, valamint az adományozásra nem megfelelő élelmiszerek is, mely utóbbiak megsemmisítésre kerülnek.A megsemmisítésre kerülő élelmiszerek egy részét a Tesco biogáz üzemeknek adja át, így a hulladék egy jelentős része szintén hasznosul. A 2020/21-es pénzügyi évben 1822 tonna hulladék élelmiszerből lett így megújuló energia.
  • Az elmúlt évben a Tesco a 2019/20-ban mért 5 474 tonnáról 2020/21-re 13 százalékkal 4 777 tonnára csökkentette élelmiszer-hulladékát, ami a teljes forgalmazott (kezelt?) élelmiszer-mennyiség kevesebb mint 0,65 százalékának felel meg. A 2016/17-es bázisévhez képest a csökkenés 68 százalékos, amellyel az áruházlánc túlteljesítette az ENSZ élelmiszer-hulladék megfelezéséről szóló Fenntartható Fejlődési Célját (SDG), amelyet tavaly ért el.
  • A megmaradt élelmiszer szétosztását koordináló Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való partnerkapcsolata révén a Tesco 3 744 tonna élelmiszer-felesleget gyűjtött össze áruházaiban, és adományozott jótékony célra. Ez több mint 8,9 millió adag ételt jelent a rászorulók számára.
  • A fogyasztásra alkalmas felesleg 83 százalékát az áruházlánc karitatív szervezeteknek és állatmenhelyeknek ajánlotta fel, ezzel is egyre közelebb kerülve az élelmiszer-hulladék nullára való csökkentéséhez.
  • 2016/17 óta a Tesco mintegy 28 000 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól és adományozott a rászorulóknak, így több mint 89 000 tonnával csökkentette a vállalat károsanyag-kibocsátását. Emellett több mint 4 000 tonna élelmiszert továbbított állatmenhelyeknek.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...