Természetes tisztítószerek, amiket a háztartási gépeidhez is használhatsz

A természetes tisztítószereket háztartási gépeinkhez is használhatjuk, csak tudnunk kell, pontosan hogyan. Mosogatógép, sütő, vízforraló – mindegyikhez van egy jó ötletünk!

A háztartási gépek többsége sokba kerül, éppen ezért fontos, hogy használat közben megfelelően gondoskodjunk róluk, hogy a lehető legtöbb ideig megőrizzék kifogástalan állapotukat. Természetes tisztítószerekkel, amiket a Keeper of the Home ajánl, mindez gyerekjáték.

Házi készítésű sütőtisztító

Makacs, odaégett ételmaradékok, kipucolhatatlannak tűnő ismeretlen eredetű foltok, amiknek a keletkezése a múlt homályába veszett már réges-régen. Ismerősek? Könnyen megszabadulhatsz tőlük ennek a hatásos házi szerek a használatával.

  • Fél csésze szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál víz
  • fél csésze ecet

Egy tálban keverjünk össze a szódabikarbónát és a vizet. Az így kapott masszát kenjük a sütő falára, majd hagyjuk rajta egy éjszakán át. Egy szórófejes üvegbe tegyünk ecetet, és spricceljük be vele mindenhol a sütőt, ahol a szódabikarbóna nyomait látjuk. Az anyagok reakcióba lépnek és habzani kezdenek. Töröljük le a habot egy ronggyal, majd töröljük szárazra minden oldalát.

via GIPHY

Házi mosogatógép kapszula

A házi készítésű mosogatógép kapszulákat akkor érdemes bevetni, ha éppen kifogytál belőlük és azonnali gyorssegélyre van szükséged. Fontos azonban tudni, hogy ez a megoldás tényleg csak alkalomszerűen alkalmazható, mert hosszabb távon nyomot hagyhat az edényeken.

  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 3-4 csepp eukaliptuszolaj

Tegyünk minden hozzávalót a mosogatógép kapszulatartójába, és válasszuk ki a legmagasabb hőmérsékletű programot, majd indítsuk el. Maximum 3 egymást követő alkalommal alkalmazzuk ezt a módszert, hogy elkerüljük a foltos edényeket.

via GIPHY

Vízkőoldás ecettel

Az egyik legegyszerűbb természetes tiszítószer az ecet. És tökéletesen alkalmas például a vízforraló és a kávéfőző vízkőmentesítésére, mert annyi csak a dolgunk, hogy beleöntjük az ecetet és az időnktől függően benne hagyjuk néhány órán vagy akár egy éjszakán át. Előtte persze alaposan meglötyböljük az edényben, hogy mindenhová jusson az ecetből. A vízforralót érdemes 2-3 alkalommal teletölteni vízzel és felhasználás nélkül, öblítés céljából vizet melegíteni benne. Ezután már a normal mentrend szerint használhatjuk az eszközt.

Ugyanez az ecetes vízkőoldás a mosógéppel is tökéletesen működik. Egy flakon 20%-os ecetet öntsünk bele a mosógépbe, locsolhatjuk közvetlenül a dobra is, de tehetünk belőle a mosószer- és öblítőtartó rekeszekbe be. Ezután zárjuk be a mosógépet és indítsunk el egy mosási programot a legmagasabb hőfokon. Az ecet és a meleg tökéletes páros, mire lejár a mosás, és megint kinyitjuk a mosógépet, szinte teljesen eltűnnek majd belőle a vízkőfoltok.

via GIPHY

Tűzhely tisztítás

A tűzhelytisztítás a sütőpucolás előszobája. A kerámia főzőlapok különleges bánásmódot igényelnek, ötleteink nem ezekre vonatkoznak, hanem mondjuk a strammabb anyagból készült gáztűzhelyekre. Persze a lábasból kiugró apró ételmaradékok nem válogatnak, jut belőlük mindenhová. Sajnos.

  • 1,5 csésze szódabikarbóna
  • fél csésze környezetbarát, növényi folyékony szappan
  • 10 csepp levendula/teafa/citrom illóolaj

Egy tálban keverjük masszává a hozzávalókat, barátkozzunk meg az állagával, majd tegyük egy jól zárható edénybe és mindig csak annyi használjunk belőle, amennyire éppen szükségünk van. Ha a massza kiszárad, adjunk hozzá egy kis vizet. Egy szivacs segítségével dörzsöljük be vele a megtisztítani kívánt felületet, majd alaposan öblítsük vagy töröljük le.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...