Termelők a belvárosban: Szatyorbolt

Itt az ideje, hogy megismerkedj a vásárlás egy sokkal tudatosabb formájával – a Szatyorbolt közössége hétről hétre környékbeli termelőktől szerzi be az élelmiszereket.

Egy hideg, de napfényes februári délután ellátogattunk a Szatyorboltba – nyolcadik kerületi kis bohémtanyába csöppentünk a Gyulai Pál utcában. Kármán Erika, a hely egyik megálmodója, hamarjában el is meséli, hogyan jött létre a Szatyor és milyen missziót folytatnak nap mint nap annak érdekében, hogy egy élhetőbb és tudatosabb fogyasztói kultúra alakulhasson ki. Pár évvel ezelőtt egy baráti társaság – a tömegáruk silányságát megelégelve – elkezdett környékbeli termelőktől beszerezni élelmiszereket – hamarosan egyre többen csatlakoztak hozzájuk, végül már egyre nagyobb közösség szerveződött össze, mind többen rendeltek a termelőktől, így született meg az ötlet, ha igény van, kereteket is kellene adni hozzá.

Háztartási reform a konyhában >>

A Szatyorboltban hetente kétszer van átvétel, előre leadott megrendelések alapján, de létezik egy átvevőpont a Pozsonyi úton is. A bolthoz kapcsolódó Szatyor Egyesület rendszeresen szervez különböző ismeretterjesztő előadásokat, szerdánként a Mi fán terem? elnevezéssel, február 11-én például a borkészítésről tart termelői bemutatót Aklan András.

A csapat

Hamarosan azonban háromalkalmas tanfolyam is indul arról, hogyan szabaduljunk meg otthonunkban az ártalmas vegyszerektől. Erika arra vonatkozóan is ellátott pár jó tanáccsal, hogyan vásároljunk piacon, mire érdemes figyelnünk és hogyan vehetjük észre könnyedén, ha kevésbé jó minőségű terméket akarnak ránk sózni. A lényeg, hogy nem lehet különbséget tenni a sarki zöldséges üzlet és a piac kínálata között – mindkettő esetében lehet kimagasló és silány is az áru, a piac léte önmagában még nem biztosíték a színvonalra. A precízen megépített, óriási standokat inkább kerüljük el, keressük az őstermelőket, idősebb néniket és bácsikat, de az ő személyük sem garancia még önmagában! Ugyanúgy előfordulhat, hogy a kendős néni is a nagybanin szerzi be a portékáját, csak éppen „őstermelő álcával” leplezi, hogy nem háztájiról van szó. Vizsgáljuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket – ha túl egyformák és szabályosak, hagyjuk ott őket vagy kérdezzünk: honnan származik a termés, mivel lett kezelve, adhatjuk-e pár hónapos kisbabának (utóbbi különösen hatásos). Sokszor árulnak tanyasi jelzővel tojásokat, de legtöbbször sajnos átverésről van szó: a 3-as kóddal ellátott, ketreces tartásból származó tojások ott lapulnak szinte minden árusnál, ne restelljünk rákérdezni.

Vegyszermentes háztartás fillérekből >>

Érett, nyári paradicsomok augusztusban

Sokszor nincs szó az árus rosszindulatáról, egyszerűen úgy gondolják, minél nagyobbra és fényesebbre nő a zöldség, annál vonzóbb a vevő szemében, még ha ennek az ára valamilyen erős vegyszer is volt – summázta a piacos tudnivalókat Erika. Ha már vegyszerek: leginkább a leveles növények (saláta, spenót, sóska) és az uborka azok, melyekről nem lehet eltávolítani a permetet, mert szinte azonnal magukba szívják. Fontos még a szezonalitás, erre Erika külön felhívta a figyelmet: az első szabadföldi termés április végén, májusban jelenhet meg a piacokon, és azt is jó tudni, hogy augusztusig egészen biztosan nem eszünk szabadföldi paradicsomot, a június-július környékén kapható darabok fólia alól származnak. Ezekkel sincs nagy baj egyébként, bár a tápanyagértékük persze elmarad a napon érett társaiétól. Erikáék legfőbb célja összekötni a fogyasztókat a termelőkkel, újra megtanítani az embereknek a természet szeretetét, azt, hogy igenis időt kell szánni arra, hogy a táplálékunkat megválogassuk.

Mi szem-szájnak ingere, itt biztosan megleled

Fotó: Szatyorbolt/Facebook

Szatyorbolt a weben:

www. szatyorbolt.hu

www.szatyoregyesulet.hu

www.facebook.com/szatyorbolt

Az ÖkoSalty további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...