Mit szólnál, ha a világ kenyérgyártása szépen lassan, évek alatt, fokozatosan, de biztosan áttérne arra, hogy világszerte elérhető, olcsó, mégis kiválóan tápláló, fehérjedús, és végeredményben finom pékárut készítsen - csótányokból? A videóban bemutatott brazil laborban épp ezen fáradoznak, és úgy fest, sikerrel.
Ha sima kenyeret sütnél:
A videóból kiderül, hogy a csótányokból készült kenyérnek átlagosan 23%-kal több a fehérjetartalma, mint hagyományos társainak. Az eljáráshoz egy speciális csótányfajta szükséges, latin nevén nauphoeta cinerea, amiket külön tenyésztenek, aztán porrá zúznak, és a kenyér alapanyagaihoz kevernek. A hölgy szerint mogyorós-gesztenyés ízük van, de a kész kenyér zamatát kevéssé befolyásolják. Az élő állatok tartásához, felhasználáshoz képest ezen rovarok tenyésztése és a belőlük készült ételek előállítása jóval kevesebb élelmiszerpazarlást jelent, emellett nagyon olcsó, sokak számára elérhető proteinforrásként is funkcionálnak.
TE kipróbálnád? NÉZD - így készül a csótánykenyér:
És ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
3 retró reggeli gyerekkorunkból – Te melyiket etted?
Bundás kenyér, fokhagymás pirítós és tejbe áztatott kenyér – így indítottuk a reggeleket 40 éve.
Petrás GabriellaHány kalória és szénhidrát egy szelet kenyér? Videónkból megtudod!
Azt könnyen kideríthetjük, hogy hány kalória 10 dkg kenyér vagy kifli, de vajon hány kalória egy darab kifli, egy szelet kenyér? Videónkból most megtudod!
Bodon Judit dietetikusMit, mikor, mennyit? Kenyérfélék helye az IR étrendben
Gyakori tévhit a szénhidrátdiétával szemezők körében, hogy el kell hagyni az étrendből a kenyérféléket. Erre azonban semmi szükség, sőt!
Bodon Judit dietetikus12 házi készítésű kenyér, aminek nincsen párja
Házi kenyeret készíteni otthon a világ egyik legegyszerűbb dolgai közé tartozik, csupán minimális odafigyelést igényel. És persze a kelesztési idő betartását.
Nosalty