Terítéken az új bécsi konyha

Még az olyan klasszikus konyhák is megújulnak néha, mint a bécsi! Ausztria egyik legjobb szakácsa ezért panír helyett polipot kínál, mellé krumpli helyett avokádót tálal. (x)

Tafelspitz

Sokkal több hal és zöldség, még a polip is belefér. A Michelin-csillagos séf, Christian Petz mára megmutatta, hogyan lehet a hagyományok megőrzése mellett újabb lendületet adni a bécsi gasztronómiának. Míg a klasszikus bécsi konyha a környező országok tradicionális ételeit gyűjtötte össze és öntötte új formába, addig modern változata a mediterráneum egészséges alapanyagait integrálja a jól ismert hozzávalókkal. A június végén Budapestre érkező sztárséf egy bécsi állóhajó gyomrában, farmerben és pólóban most azon dolgozik, hogy a csúcsgasztronómia közelebb kerüljön hozzánk, mint valaha.

A bécsi konyha az egyetlen a világ nagy konyhái között, amelyet nem egy országról, hanem egy városról neveztek el. Bécs központi elhelyezkedésének és kíváncsi szakácsainak köszönhetően már a monarchia idején egyfajta fúziós konyhaként működött. Tőlünk a gulyást és a rétest, a csehektől a finom süteményeket, a milánóiaktól pedig a kultikus bécsi szeletet tanulta el az udvar.

Császármorzsa 1.

Gyermekkori kedvenc második fogás, kiadós levesek után. Szigorúan házi készítésű sárgabarack lekvár kerül mindig a tetejére.

Tányérhús almamártással

Kíváncsiságból főztem meg így a marhahúst, még évtizedekkel ezelőtt egyszer Bécsben ettem ezt az ételt, igaz ott tormás almaszósz volt hozzá. Ennyiféle hússal a leves is nagyon finom ...

Gőzgombóc

A síelések kedvelt pillanatai, amikor megállunk egy kis pihenőre a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy óriási gőzgombócot. Imádjuk! Egyáltalán nem bonyolult az otthoni ...

Új bécsi konyha, új alapanyagokra építve

A bécsi konyhát napjainkban is a legkülönbözőbb gasztronómiai hatások és a legújabb konyhai trendek alakítják, tradícióit azonban sikerül megőriznie. A palacsintatésztával vagy grízgombóccal dúsított húsleves, a Wiener Snitzel és krumplisaláta, a sűrű pörköltként elkészített Goulash, a tormával tálalt Tafelspitz (főtt marhafartő), a Sacher-tortával és a császármorzsával együtt továbbra is hódítanak az étlapokon.

A legjobb osztrák fogások >>

A modern, egészséges táplálkozás jegyében ugyanakkor az alapanyagok között a friss zöldségek, a halak és tenger gyümölcsei is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak. Mivel Bécs Ausztria egyik legnagyobb organikus zöldségtermesztője – 1000 hektáron évente 2300 tonna zöldséget termel. A város legjobb piacain, a Naschmarkton vagy a Karmelitermarkton megtaláljuk a szezon slágereit, ahogyan a mediterrán vagy keleti konyhák alapanyagait is.

Naschmarkt

Nem a körítés a lényeg

Christian Petz Michelin-csillagos séf, akit Ausztria legjobb szakácsai között tartanak számon, 2011-ben intett búcsút a Palais Coburg luxuséttermének, hogy az új bécsi konyha vezéralakjaként új keretet adjon a bécsi gasztronómiának. A tatár beefsteak avokádóval vagy a marinált spárga szaiblingkaviárral remek példák arra, hogyan frissíti fel a séf egy-egy, más országtól kölcsönzött alapanyaggal a bécsi konyha klasszikusait.

Christian Petz

A Holy-Moly! étterem konyhájában a polipnak is mindig jut hely, míg túlbonyolított, konyhai csúcstechnológiákat felvonultató fogásokat nem találunk az étlapon. A bécsi konyha ugyanis stílusában is megújult, a szofisztikált részletek helyett az egyszerűség, a minőség, egy a fiatalok számára is megfizethető gasztronómiai koncepció született meg. Christian Petz vállalkozókedvéről árulkodik az is, hogy az állóhajó fedélzetén a személyzet farmerben és pólóban szolgál fel és a gazdaságosság jegyében – némi dugódíj ellenében – a vendégek azt a bort ihatják, amit magukkal hoztak.

Még több osztrák receptért kattints ide! >>

Az új megközelítésből mindazok kóstolót kaphatnak, aki az Ötkert heti menüjében – 2013. június 24. és 30. között – a Christian Petz receptje alapján elkészített ételspecialitásokat választják. A sztárséf a Bécsi Idegenforgalmi Hivatal vendégeként tölt majd néhány napot Budapesten, hogy a friss trendektől hangos osztrák fővárost népszerűsítse.

Átrajzolt gasztrotérkép

Bécs olyan intézményei, mint a helyi borokhoz egyszerű vendégvárókat kínáló Heurigék, a kolbászozó Würstelstandok, a kerthelyiségek, vagy épp a tradicionális, helyi kiskocsmaként is felfogható Wiener Beisl éttermek ma is reneszánszukat élik.

Régi bécsi melange

Egy régi Magyar Konyhában találtam. Osztrák vejem ismeri, ő hívja "régi bécsi melange-nak. Állítólag egy bécsi cukrász készítette először 1787-ben. Óriási siker, aki issza, nem ...

Bécsi almás pite

Hawelka, a mindig nyüzsgő bécsi kávézó! Nekem még volt részem Josefine néni kiszolgálásában. Sajnos Ő már nincs közöttünk, de varázslatosan egyszerű és nagyszerű ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Málnás linzer Grétitől

Az első világháború előtt ezt imádta Bécs! ... Én pedig az egyik kedvenc íróm, Kurt Vonnegut könyvében olvastam a receptet, egy picit átfűszereztem, és azonnal el is készítettem. ...

De miközben a fiatal korosztály örömmel fedezi fel magának ezeket a klasszikusokat, az új bécsi konyha arra inspirálta a vendéglátóhelyeket, hogy hasonlóan újszerű megközelítési módot válasszanak:

  • Éttermek: a Mraz&Sohn letisztult környezetében kortárs festők munkái között ismerkedhetünk a modern gasztronómiával, a Sofitel 18 emeletén, a Le Loftban maga a város és a sztárépítész, Jean Nouvel munkája keretezi a vacsorát, míg a Múzeum Negyedben a Glacis Beisl a tradíciók és a modern bisztrók között épít hidat.
  • Múzeumok: számos múzeum - köztük az Albertina és a Belvedere is – saját gasztronómiai programokat szervez, ahol a tárlat megtekintése után egy finom vacsorával zárul az este.
  • Kávéházak: a kávézók szintén maguk mögött hagyták a K und K nosztalgikus hangulatát - a Café Leopold, a Drechsler és a Palmenhaus felvették a ritmust a modern életstílussal.
  • Borbárok: Bécs boraival a nussbergi és grinzingi Heurigék lugasai helyett felkapott, modern borászatoknál – Weingut Christ, Weingut Cobenzl - vagy belvárosi bor- és pezsgőbárokban ismerkedhetünk – Wieno, Wein&CO Bar.
  • Strandbárok: a fiatalos és laza dunaparti beach bárok - Strandbar Herrmann, Tel Aviv Beach – és állóhajók – a Holy-Moly!-nak otthont adó Badeschiff vagy a Motto am Fluss – a meleg nyári estékre kínálnak hangulatos környezetet és kényelmes nyugágyakat. (x)

Császármorzsa 10. - a sütőből

A mai napig nem tisztázott, hogy a magyarok szeretett Erzsébet királynéja (Sisi, Sissi) udvari szakácsa készítette először, vagy valóban Ferenc József császár találmánya, az azonban ...

Sacher-torta

Vendégségbe voltunk hivatalosak. A házigazda előzetesen egyeztette a vendégekkel a menüt (milyen rendes tőle!), s mivel kedveskedni akartak és, hogy ne mindent neki egyedül kelljen ...

Túrós smarni

Állagát tekintve pihekönnyű, ízében az édes és a fanyar találkozása a meghatározó. Egyszerűen zseniális, zseniálisan egyszerű. Sárközi Ákos, az Alabárdos étterem sous chef-jének ...

Gyerekekkel Bécsben >>

Most vagy soha: Bécs! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...