Óriási siker a terápiás kert, ahol autisták is dolgoznak

A telephelyen autistákat és megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztatnak.

Az aquapónia kevésbé ismert rendszer, de annál hatékonyabb – biológiai egyensúlyon alapul, lényege pedig, hogy a halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt. Ilyen rendszerrel dolgoznak a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete által Kaposváron immár 7 éve létrehozott Napsugár Aquapóniás és Szociális Központban.

Óriási siker a terápiás kert, ahol autisták is dolgoznak

A zamatos zöldségekről többféle hal gondoskodik, a tálcákban pedig, ahol a növények fejlődnek, agyaggolyók vannak a talaj helyett – a rendszer ezekbe juttatja el a különböző tápanyagokat.

Folyamatosan körbe-körbe áramlik a tápanyag, így jut el a halak ürülékéből a hasznos nitrogén a növényekhez, aminek a segítségével a növények a saját fejlődésükhöz szükséges foszfort, illetve káliumot fel tudják venni, ettől erősebbek lesznek. Ezután a gyökerek megszűrik újra a vizet, ami megy vissza a halakhoz. Így a víz folyamatosan kering, 90-95%-os vízmegtakarítást lehet elérni

– mondta el a rendszerről Dr. Takács Tímea termelésirányító.

A terápiás kertet még 2015-ben alakították ki, jelenleg nagyjából negyvenen dolgoznak a telephelyen, akadnak köztük autisták, fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek is. A rendszer télen-nyáron működik, és teljesen környezetbarát, még a fűtés is komposztkazánnal történik. A fóliasátrakban paradicsomot, paprikát, padlizsánt, erdei szamócát és dísznövényeket nevelnek.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...