Készíts velünk TEPERTŐT házilag – A szalonnaszag diadalának története

Nem kertelünk: a házi tepertőkészítés ha nem is veszélyes, de szagos üzem, de a zsír kedvelőinek kedvence lehet. Még ha van is egy jókora ablak a konyhánkban, garantált, hogy a konyha és a környéke napokig "illatos" marad. Cserébe isteni mangalicatepertőt majszolhatunk, nagyon boldogan.

Kezdjük az elején: ha tepertőt készítünk, legyünk igazi konyhai játszós ruhában, aminek bátran mangalicaszaga lehet. Ezen felül kell nekünk még egy (szerintem) magasabb falú edény (hogy a sercegő olajat kordában tartsuk, és kevesebbet kelljen takarítani), egy fakanál és egy krumplinyomó is.

Az alábbi módszerrel barnára sült, belül nedves, mégis roppanós külsejű tepertőt kapunk. Egy valamire kell igazán odafigyelnünk: ne legyen magas a zsír hőmérséklete, mert akkor inkább „elpárolog” a zsír, mintsem hogy mennyei tepertő lenne belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kiló mangalica zsírszalonna/háj (ez lehet sertés, kacsa, vagy liba is természetesen)
  • 1 dl víz
  • 1 vöröshagyma / 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej

Ebből a mennyiségből nagyjából 140 g tepertőt kapunk. A kívánt mennyiség fényében szorozzuk fel a hozzávalók arányát.

Figyeljük a zsír hőmérsékletét és kavargassuk jól azt a zsírtengert!

Az előkészítés nagyjából 10 percet se vesz igénybe: vágjuk fel zsírszalonnát/hájat ízlésünk szerinti darabokra. Én 2*2 centis darabokra vágom, mert azokból tényleg falatnyi tepertők lesznek. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a zsírszalonnát a vízzel együtt az edénybe, majd süssük közepes lángon. Tartsuk szemmel és kevergessük rendszeresen, majd kb. 30 perc elteltével durrantsunk alá jobban. Ha már nagyjából meg vagyunk elégedve az állagával, dobjuk bele a vöröshagymát/fokhagymát, aztán adagoljuk hozzá a tejet.

Mielőtt bárki meghökkenne, a tejtől lesz szép barnás színe a tepertőnknek. Csak vigyázzunk, mert a tejtől kisercenő zsír mindent összepiszkol. Ennek fényében vagy válasszunk egy magasabb falú edényt, vagy öntsük le a zsír egy részét.

Ha elkészült a tepertő, a krumplinyomó segítségével nyomjuk ki belőle a felesleges zsírt, majd hagyjuk kihűlni. Biztos van, aki forrón szereti, de csak óvatosan, mert nagyon el tudja csapni az ember hasát.

A kiolvadt zsírt pedig becsüljük meg, használjuk el főzés során, süssük bele kenyérbe vagy kenjük kenyérre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...