Pár évtizeddel ezelőtt, amikor még nem dietetikusnak készültem, egy ismerősöm elment egy természetgyógyászhoz, aki azt írta elő számára, hogy annak érdekében, hogy lefogyjon, teljes mértékben le kell mondania a gyümölcsökről. Annak idején sem tudtam elfogadni már ezt az iránymutatást, és ma sem, de tény és való, hogy még ma is sokan hiszik (és sajnos hirdetik), hogy fogyni vágyás esetén nem szerepelhet gyümölcs a menüben.
Mi lehet emögött?
Mi lehet emögött a - téves - elv mögött? Alapvetően azért kerültek a "tiltott" élelmiszerek közé a gyümölcsök, mert jellemzően "csak" szénhidrátot tartalmaznak makrotápanyagként, ami sok gyümölcs esetében ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátot jelent. Emellé társult még az is, hogy mivel a gyümölcsök egyébként "egészséges" élelmiszerek voltak mindig is, sokan mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztják őket. Energiatartalom szempontjából ez még nem is lenne akkora gond, hiszen jelentős részük valóban relatív alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor 20-30 dkg gyümölcs ~20-30 g szénhidrátot is jelent - ez pedig már gondot jelenthet akár IR-, akár fogyókúrás étrend esetén is.
Mi a gond ezzel az elvvel?
A fenti elvvel az a gond, hogy a gyümölcsöket csak egy tulajdonságuk, a szénhidráttartalmuk alapján ítéli meg. Nem veszi figyelembe azok értékes élelmi rost, vitamin, ásványianyag, antioxidáns-tartalmát, vagy, hogy alkalmasak az étrend színesebbé, változatosabbá és nem utolsó sorban édesebbé tételére. Emellett számomra a gyümölcsök (és persze a zöldségek is) a természet ajándékai, amelyek csodálatosak önmagukban, és egyszerűen pazarlás nem elfogyasztani őket.
Hogy illeszthetjük be a gyümölcsöket fogyókúrás étrendünkbe?
Jó hír, hogy a gyümölcsök teljes mértékben beilleszthetőek a fogyókúrás étrendünkbe - ha az alábbi néhány szabályt figyelembe vesszük:
1. Ne fogyasszuk a gyümölcsöket magukban, hanem mindig kísérjük olyan alapanyagokkal, amelyek fehérje-, zsír- vagy élelmirost-tartalma lassítja a gyümölcsök szénhidráttartalmának felszívódását! Például fogyasszuk őket:
- sajttal (pl. alma+sajt, körte+sajt), sonkával (pl. érlelt sonka+sárgadinnye/eper),
- diófélékkel, mandulával,
- meleg húsételek kísérő mártásaként, chutney-ként,
- saláták, vagy
- a reggeli müzli, kása, vagy
- az étkezés egyéb részeként: pl. desszertként a csokitorta helyett.
2. Energia- és szénhidráttartalmukat minden esetben számítsuk bele a napi engedélyezett mennyiségbe.
3. Fogyasszuk őket mértékkel! Ezt a mértéket jellemzően a - lehetőleg személy szerint - ránk szabott napi energia- és szénhidrátbeviteli előírás határozza meg. Ez jelenthet akár 10, de akár 20 dekát is étkezésenként.
Ne mondjunk le a csodálatos gyümölcsökről, hiszen ha betartjuk a fentieket, akkor napi szinten részei lehetnek akár testsúlycsökkentő étrendünknek is. Ez pedig nem utolsó szempont egészségünk megőrzése érdekében.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
3+1 ok, amiért NEM érdemes zöld turmixot innod (és 5+1,...
Te ittál már valaha zöld turmixot reggelire? Vagy esetleg rendszeresen fogyasztod? Megmutatjuk, miért érdemes, és miért nem érdemes zöldturmix-hívővé válni.
Bodon Judit dietetikusNem tilos a krumpli fogyókúra idején sem - ha ezt...
Te is úgy tudod, hogy fogyókúra idején nem lehet krumplit enni? Ez bizony egy tévhit, amiről dietetikus szakértőnk lerántja most a leplet.
Bodon Judit dietetikus3+1 zöldségféle, amit minden nap enned kellene
A megfelelő mennyiségű zöldségbevitel kulcskérdés az egészséges étrendben. Ezekre a zöldségfélékre érdemes különösen odafigyelned.
Bodon Judit dietetikusGyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!
A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.
Bodon Judit dietetikus