Kiderül, tényleg annyira komolyan kell-e venni az alapanyagok kimérését

Az emberek általában két iskola szerint főznek: van, aki mindent lemér, átszámol és folyamatosan korrigál, ha kell, más pedig jó esetben is szemmel méri csak ki az alapanyagokat, vezérlő elve pedig dédanyáink ősi tanácsa: „amennyit felvesz”. Mi az igazság? Tényleg mindig szigorúan kell követni a receptekben olvasható mennyiségeket?

Mennyi az annyi?

A dolgunk eleve nehezített, hiszen nemcsak országonként változhatnak a mértékegységek, hanem koronként is. Azokban a receptekben, ahol például kanálban vannak megadva a mennyiségek, szakács legyen a talpán, aki pontosan tudja, hogy mekkora kávés-, teás- vagy éppen evőkanálra gondolhatott a recept írója. Dédanyáink korában az evőkanál például szinte kétszer akkora volt, mint manapság. Így, ha a kanalas mérőmódszert követjük, figyeljünk arra, hogy a teáskanál általában 5 grammot jelöl, az evőkanál pedig 15-öt, de sok helyen kaphatóak már standardizált mérőkanalak is, amikkel pontosan kimérhetők a mennyiségek.

Vajon mikor lehetünk rugalmasak a méricskélést illetően?

Tényleg számít?

De valójában tényleg számít, hogy kettő vagy három evőkanál olaj, fűszer vagy akár liszt kerül az ételbe? Mit tegyünk, ha a hat tojásos piskótához csak öt tojásunk van otthon? Már nem is lehet elkészíteni?

A válasz egyrészt összetett, másrészt roppant egyszerű. Először is számít a gyakorlottság és az egyéni ízlés: lehet, hogy a recept előír egy bizonyos mennyiségű cukrot, de mi csak harmadannyit teszünk bele, mert nem vagyunk édesszájúak. Az eredmény lehet, hogy pont az ízlésünknek megfelelő lesz, de az is lehet, hogy el kell ismernünk, több kellett volna belőle. Legközelebb korrigálhatjuk a dolgot.

Nyolctojásos meggyes piskóta

Drága nagymamám mindig ezzel a sütivel kedveskedett nekem, ha vidéken meglátogattuk. Igen, Ő tudta, hogy ez a kedvencem. Én sajnos csak bolti vagy piaci tojásokkal készítem, nála saját ...

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Sózás

A sózás terén abszolút hagyatkozhatunk a család egyéni ízlésére, ám ne feledjük: a gyerekeknek sokkal kevesebb sóra van szükségük, és a legtöbb ételt utólag is lehet sózni, ha mi csípősebben vagy sósabban szeretjük a dolgokat, ízesítsük külön a saját adagunkat.

Sütésnél legyünk szigorúbbak a mértékegységekkel

Gyakran olvashatjuk különböző szakértőktől, hogy míg főzésnél lehetünk bátrabbak, kísérletezőbbek, a süteményeknél mindig tartsuk be az előírt mennyiségeket. Ez a legtöbbször igaz is, ám ahogy már említettük, nyugodtan használjunk kevesebbet a cukorból, ha túl soknak tűnik a receptben feltüntetett mennyiség, és ha tényleg csak egy tojás hiányzik a piskótához, ne essünk kétségbe, egy kanállal kevesebb cukrot és lisztet használjunk, mint amit a recept előír, így is tökéletes lesz a tészta.

Ha tényleg csak egy tojás hiányzik a piskótához, ne essünk kétségbe!

A mérték a lényeg, avagy értelmet nyer az "amennyit felvesz" kifejezés

Valójában egy vagy két kiskanálnyi vagy grammnyi különbség tényleg nem számottevő, hiszen számos tényező befolyásolja, mennyi liszt vagy folyadék kellhet egy ételbe. Attól kezdve, hogy milyen hőmérsékletű a helyiség, ahol dolgozunk, odáig, hogy milyen az adott alapanyag, változhatnak a mennyiségek. Vegyük például a krumplit, aminek vannak vizesebb és szárazabb fajtái, így ha krumplis pogácsát vagy nudlit készítünk, a titokzatos „amennyit felvesz” kifejezés máris értelmet nyer: a kívánt állag eléréséig szabadon adagolhatjuk a lisztet, minden valószínűség szerint sütésenként változni fog a mennyiség.

Összességében elmondható, hogy minél több kell egy hozzávalóból, annál megengedőbbek lehetünk az eltérésekben is: nem számít ha 100 gramm liszt helyett csak 95-öt, vagy épp 105-öt adunk a süteményhez, az eredmény hasonló lesz. De ha csak öt gramm kell egy erős fűszerből, és mi tízet teszünk az ételbe, számítsunk rá, hogy ez bizony érezhető lesz az ízén, hiszen mégiscsak kétszer annyi került bele, mint amit a recept előírt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tippek, trükkök:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...