Tényleg ne igyál, ha jót akarsz magadnak!

A kutatók rendszeresen alábecsülik az alkoholfogyasztással összefüggő kockázatokat, amelyek halálosabbak, mint a kábítószer-fogyasztás.

A Scientific Reports online tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában a szakemberek a különféle mámort, kábulatot okozó anyagok fogyasztásával összefüggő halálozási kockázatot számszerűsítették, és megállapították, hogy a marihuána a "legbiztonságosabb" élvezeti cikk.

A korábbi hasonló tanulmányoktól eltérően, amelyek az elhalálozások számát vették alapul, a tanulmány szerzői összevetették a vizsgált összes anyag - alkohol, heroin, kokain, dohány, ecstasy, metamfetamin, kannabisz - halálos dózisát egy tipikus fogyasztó által használt mennyiséggel. Kimutatták, hogy az egyéni fogyasztás szintjét tekintve az alkohol a leginkább halálos élvezeti cikk, és táblázatuk végén álló kannabisz (vadkender) származékok 114-szer kevésbé halálosak nála.

Számításaik szerint a legnagyobb kockázattal bíró élvezeti cikkek az alkohol, a heroin, a kokain és a dohány. A közepes kockázatúak közé tartozik az ecstasy és a metamfetamin, és a legalacsonyabb kockázatúak a kannabisz fűfélék.

A magas kockázat miatt a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az alkoholfogyasztásra és a dohányzás megelőzésére legalább annyi vagy nagyobb figyelmet fordítsunk, mint a tiltott kábítószerekre.

Olvastad már?

Tippek, hogy mire használd az alkoholt

(via MTI/washingtonpost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek