Tényleg jó a méz a megfázásra?

Régóta természetes gyógymódként ajánlják, ezért a kutatók most rengeteg tanulmányt néztek át, hogy rájöjjenek: tényleg hatásos-e.

A BMJ Evidence-Based Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a felsőlégúti megbetegedések az antibiotikumhasználat leggyakoribb okai, ami már csak azért is problémás, mert a legtöbb ilyen megbetegedés nem is bakteriális, hanem vírusos eredetű (80 százalékát a rhinovírus okozza) – semmire nem jó tehát ellene az antibiotikum. A szakértők szerint lassú világjárványként is emlegetett antibiotikum-rezisztencia kialakulásának fontos oka a túl sokszor és feleslegesen felírt, majd nem szakszerűen beszedett antibiotikum.

via GIPHY

Nem rossz megközelítés hát, hogy az emberek az enyhébb betegségek esetén inkább a természetes megoldásokhoz fordulnak. A mézről évtizedek, sőt, lehet, hogy évszázadok óta mondják már, hogy nagyon jó a megfázás és egyéb felsőlégúti megbetegedések kezelésére, és számos kutatás is foglalkozott már vele, hogy vajon tényleg így van-e. Az Oxfordi Egyetem kutatói most a fent említett folyóiratban megjelent tanulmányukban sorra vették a leginkább releváns tanulmányok eredményeit, és úgynevezett metaanalízist folytatva kielemezték, mit mutatnak a témában.

AZ EREDMÉNYEK

Az átnézett tanulmányok mindegyikében vagy placebót, vagy más gyógyszereket, esetleg semmilyen kezelést nem adtak a mézzel szemben a felsőlégúti panaszokra. A témáról szóló kutatások közül végül 12-t találtak minden kritériumnak megfelelőnek, így ezek eredményeit vetették össze.

Összességében elmondható, hogy a méz tényleg hatásos lehet a tünetek enyhítésében, de az eredmény nem annyira egyértelmű, hogy a szakértők mindenkinek elkezdjék ajánlgatni a mézfogyasztást a felsőlégúti betegségek esetén. A placebóval szemben a méz mutatott egy kis javulást, és érdekes, hogy a hagyományos kezeléssel szemben nagyobb hatékonysággal alkalmazták a köhögés rendszerességének és erősségének visszaszorításában.

A szakértők ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy az átnézett kutatások nem voltak túl jó minőségűek, ráadásul sokat gyerekekkel végeztek, így az eredmények nem biztos, hogy alkalmazhatók felnőttekre is. A legfontosabb eredménye a metaanalízisnek az lett, hogy a méz semmiképpen nem árt, úgy tűnik, bizonyos esetekben még használ is, ugyanakkor szükség van jobb kutatásokra az ok-okozati összefüggések megállapításához.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...