Tényleg egészségtelen az étolaj?

A különféle étolajokban való sütögetés - bármennyire is finom tud lenni egy bő olajban sült rántott hús - , tényleg nem a legjobb ötlet.

Először is illik tisztázni, mit is hívunk étolajnak:

Az étolaj a legkülönbözőbb biológiai eredetű, étkezési célú olajok összefoglaló elnevezése. Az alapanyagtól függően beszélhetünk: hal-, dió-, lenmag-, mák-, napraforgó-, olíva-, repce-, szezámmag-, szójabab-, vagy tökmagolajról stb.

Nem véletlenül sütnek a legszívesebben étolajban, hiszen gyorsan felmelegszik, illetve igazán ropogós lesz benne a rántott hús is. Azonban lehet nem a legjobb ötlet ebben megsütni a kedvenc ételeinket.

Mi a baj vele?

Sajnos az étolaj egy alaposan feldolgozott termék, a finomítása pedig egyáltalán nem éppen a fogyasztók javát szolgálja. Rendszeres fogyasztása betegségeket, elhízást, illetve közérzetváltozást okozhat.

Így készül

Legtöbbször a napraforgómagból, repcéből vagyolívából készültet használjuk. Ezekből a növényekből sajtolás útján nyerik ki az olajat, ami ebben az állapotában még nem "eladható", egyrészt azért, mert nem elég szép a színe, a szaga kellemetlen, nem tartható el sokáig, illetve nem is költséghatékony, hiszen a sajtolási eljárás önmagában nem képes a növény teljes olajtartalmát kinyerni.

Ezért történhet meg az, hogy a gyárak egy sor finomítási és kémiai eljárásnak vetik alá a terméket.

A hatékonyság növelése érdekében egy veszélyes anyagot, hexánt használnak. Ez egy kőolajszármazék, a benzin egyik összetevője. Az étolajgyártásban oldószerként használják az üzemek, hogy még több olajat lehessen kipréselni a különböző növényekből. Az EU-s osztályozás szerint a hexán az egészségre ártalmas, környezetszennyező és robbanásveszélyes anyag. Biztonsági tanúsítványán külön kiemelik, hogy fejfájást, depressziót, hányingert, felpuffadást, fáradékonyságot, görcsöket, bőrirritációt és anémiát is okozhat. A legszomorúbb az egészben az, hogy ennek az anyagnak a segítségével viszont 20%-kal több olaj oldódik ki a préselményből.

Van több is: savazás, lúgozás, fehérítés

A hexán csupán az egyik ilyen veszélyes anyag, amely az eljárás során az étolajba kerül. A finomítás további fázisaiban az olajat savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, fehérítik. Ezekhez olyan anyagokat használnak, mint például a foszforsav, ami képes kivonni a csontjainkból a kalciumot. Továbbá alkalmaznak még marónátront, alumínium-hidroszilikátot és citromsavat. A végén újabb vegyszerekkel megpróbálják elnyomni ezeknek az anyagoknak a káros hatásait, hogy egy hatóságilag szabályozott egészségügyi határérték alá szorítsák a terméket.

Káros hatásai

Szennyezi a környezetet: minden csepp étolaj egymillió csepp vizet képes megszennyezni. Ezért is fontos, hogy ha használod, ne a lefolyóba öntsd ki, hanem egy üvegbe, és vidd el egy leadópontra.

Megváltozik a szerkezete: sütés során az olaj transzzsírokká alakul át, ami különösen egészségtelen.

Óvatosan a sütéssel: ha hosszabb ideig sütöd benne az ételt, olyan bomlástermékek alakulnak ki, melyek rákkeltő hatásúak.

Kerüljük el az olajban sütést, pároljunk, grillezzünk, süssünk sütőben!

Sütőben sült krumpli

Nincs hamburger sült krumpli nélkül. Csak éppen nem mindegy, hogy milyen az a krumpli. A gyorséttermekben kapható, sült burgonyának titulált, zsírban úszó példányokat ...

Rántott hús sütőben sütve

Szeretitek a rántott húst, de nem szeretnétek olajszagot a lakásban, illetve a fröcskölő olaj mellett álldogálni és takarítani utána?Akkor ezt nektek találták ki! Nem lesz száraz, ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...