Ezért jársz jobban, ha nem eszel tengeri halat és herkentyűt

Japán szépen, fokozatosan elkezdte beleengedni a Csendes-óceánba a fukusimai erőmű szennyezett hűtővizét. Úgy tűnik, jobb, ha ezentúl kétszer is meggondoljuk, honnan származó tengeri kütyüt eszünk. Kínai betiltotta a tengeri herkentyűk exportját.

Kína „rendkívül önző és felelőtlen cselekedetként" aposztrofálta Japán húzását, miután több mint 1 millió tonna szennyezett vizet kezdett beleengedni a Csendes-óceánba a fukusimai, 2011-ben szökőár sújtotta atomerőműből.

Betiltja Kína a tengeri herkentyűk exportját a sugárveszély miatt

Kína emiatt általános tilalmat rendelt el a tengeri halak és a tenger gyümölcseinek behozatalára vonatkozóan.

Az igencsak megkérdőjelezhető húzást egyébként a japán kormány hagyta jóvá, melyre válaszul a pekingi külügyminisztérium közleményt adott ki: Kína szerint az óceán az emberiség közös tulajdona, Japán döntése felelőtlen, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi érdekeket.

A szennyezett hűtővíz óceánba engedése akár 30-40 évig is eltarthat, a helyiek és a környező országok pedig nyugtalanok, csak úgy, mint a fukusimai és környékbeli halászok, akiknek megélhetését várhatóan tönkreteszi majd a döntés.

Ki is akarna szennyezett tengeri halakat és herkenytűket vásárolni ezentúl?

A tüntetések már elkezdődtek Japán döntése ellen.

Inkább egyetek édesvízi halat:

Rántott pontypatkó

Ha karácsony, akkor rántott hal, azon belül is pontypatkó! Ez az a fogás, amiért megvesznek az emberek ilyenkor. Mi is imádjuk a halat minden formájában, hiszen egészséges, ízletes, ...

Grillezett pisztráng

Sajnos nem vagyunk olyan szerencsés helyeztben, mint Ilidkó, akinek a közelében van egy pisztrángos. De most én is nagyon szép, friss halakra tettem szert. (Na, jó. Bevallom, azért nem ...

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...