Teljesen máshogy fogsz nézni az amerikaiakra, ha meglátod, mit esznek valójában

Bacon juharsziruppal? Töltelék, ami nem a pulykában, hanem mellette készül? Sülthússzaft reggelire? Hat órán át sült chili con carne? Ez bizony mind Amerika!

Az előbbi felvetések pedig mind léteznek – Nemes Nóra a héten megjelent 307 Frederick street – Az én amerikai konyhám című szakácskönyvében a hozzávalókat és az elkészítést is elárulja!

Az amerikai konyha évtizedeken át egyet jelentett a gyors és egészségtelen étkezéssel - sokan annak ellenére ezt gondolják róla, hogy a XX. század legjelentősebb gasztronómiai mozgalmai szinte kivétel nélkül innen indultak. Ezt a negatív mítoszt kívánja felülírni első szakácskönyvében a NoSalty egyik legrégebbi újságírója, a Dacota blog szerzője, Nemes Nóra.

Nóra két évet élt az Egyesült Államok nyugati partjának a hight-tech cégeiről ismert városában, San Francisco-ban, ideje nagy részét pedig - saját bevallása szerint - különböző szupermarketekben, piacokon, és a saját konyhájában töltötte. Ekkor kezdte meg a Dacota blog írását is, melynek mottójához híven – Ízek, emlékek, élmények egy utazgató gasztromántól – a nemzetközi konyha ikonikus, vagy éppen itthon kevésbé ismert ízeit hozta be a magyar háziasszonyok konyháiba.

Ez alatt az idő alatt a legizgalmasabb felfedezése mégis az amerikai konyha maradt – a kontinensnyi ország gasztronómiája tökéletes lenyomata annak az ezerszínű kulturális olvasztótégelynek, amely az Egyesült Államokat jellemzi.

A könyvben 65 recepten keresztül mutatja be az amerikai konyhát, amelyről – ha alaposan tanulmányozzuk az elejétől a végéig – kiderül, hogy nem is annyira egészségtelen, nem is annyira gyors, és hogy egyáltalán nem unalmas. A hat fejezet a napi és a különleges alkalmak tipikus ételeit sorakoztatja fel úgy, hogy az olvasó ez által az amerikaiak életéről is képet kap.

A már bőven idejét múlt, konzervekből és mirelit vacsorákból álló amerikai konyha mítoszának megdöntése mellett gyors, korszerű, fiatalos és kulturálisan nagyon sokszínű könyvet kap kezébe az olvasó - úgy, ahogy Nóra a saját amerikai konyhájából, a 307 Frederick streetből látta.

„Egy ország kultúrájához a legrövidebb út a konyháján keresztül vezet. Én is ezen az úton indultam el abban a két évben, amit az Egyesült Államok nyugati partján töltöttem. Bár sokan azt gondolják, az amerikai konyha kimerül a hamburgerben és a cukros fánkokban, aki hajlandó egy kicsit megismerni ennek a hatalmas országnak az étkezési szokásait és jellegzetes ízeit, a világ egyik legizgalmasabb fúziós kemencéjére bukkan. Ezzel a könyvvel nemcsak az volt a célom, hogy 65 jellegzetes receptet megosszak veletek, hanem az is, hogy megmutassam, hogy láttam én a mindennapokat a Frederick street 307-ből, az én amerikai konyhámból.”

A könyvet itt már meg is tudod rendelni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...