Az előbbi felvetések pedig mind léteznek – Nemes Nóra a héten megjelent 307 Frederick street – Az én amerikai konyhám című szakácskönyvében a hozzávalókat és az elkészítést is elárulja!
Az amerikai konyha évtizedeken át egyet jelentett a gyors és egészségtelen étkezéssel - sokan annak ellenére ezt gondolják róla, hogy a XX. század legjelentősebb gasztronómiai mozgalmai szinte kivétel nélkül innen indultak. Ezt a negatív mítoszt kívánja felülírni első szakácskönyvében a NoSalty egyik legrégebbi újságírója, a Dacota blog szerzője, Nemes Nóra.
Nóra két évet élt az Egyesült Államok nyugati partjának a hight-tech cégeiről ismert városában, San Francisco-ban, ideje nagy részét pedig - saját bevallása szerint - különböző szupermarketekben, piacokon, és a saját konyhájában töltötte. Ekkor kezdte meg a Dacota blog írását is, melynek mottójához híven – Ízek, emlékek, élmények egy utazgató gasztromántól – a nemzetközi konyha ikonikus, vagy éppen itthon kevésbé ismert ízeit hozta be a magyar háziasszonyok konyháiba.
Ez alatt az idő alatt a legizgalmasabb felfedezése mégis az amerikai konyha maradt – a kontinensnyi ország gasztronómiája tökéletes lenyomata annak az ezerszínű kulturális olvasztótégelynek, amely az Egyesült Államokat jellemzi.
A könyvben 65 recepten keresztül mutatja be az amerikai konyhát, amelyről – ha alaposan tanulmányozzuk az elejétől a végéig – kiderül, hogy nem is annyira egészségtelen, nem is annyira gyors, és hogy egyáltalán nem unalmas. A hat fejezet a napi és a különleges alkalmak tipikus ételeit sorakoztatja fel úgy, hogy az olvasó ez által az amerikaiak életéről is képet kap.
A már bőven idejét múlt, konzervekből és mirelit vacsorákból álló amerikai konyha mítoszának megdöntése mellett gyors, korszerű, fiatalos és kulturálisan nagyon sokszínű könyvet kap kezébe az olvasó - úgy, ahogy Nóra a saját amerikai konyhájából, a 307 Frederick streetből látta.
„Egy ország kultúrájához a legrövidebb út a konyháján keresztül vezet. Én is ezen az úton indultam el abban a két évben, amit az Egyesült Államok nyugati partján töltöttem. Bár sokan azt gondolják, az amerikai konyha kimerül a hamburgerben és a cukros fánkokban, aki hajlandó egy kicsit megismerni ennek a hatalmas országnak az étkezési szokásait és jellegzetes ízeit, a világ egyik legizgalmasabb fúziós kemencéjére bukkan. Ezzel a könyvvel nemcsak az volt a célom, hogy 65 jellegzetes receptet megosszak veletek, hanem az is, hogy megmutassam, hogy láttam én a mindennapokat a Frederick street 307-ből, az én amerikai konyhámból.”
A könyvet itt már meg is tudod rendelni.