A holland szakértők 190 teljes kiőrlésű terméket vizsgáltak meg nemrégiben, és elképesztő eredményre jutottak: a élelmiszerek több mint negyedét valójában nem is szabadna „teljes kiőrlésűnek” nevezni.
Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden teljes kiőrlésű termék, amit annak mondanak. Bár a vizsgálat nem teljesen tükrözi a magyar viszonyokat, mégis igencsak tanulságos.
A holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság (NVWA) hét nagy áruházlánc összesen 190 ilyen termékét vizsgálta meg, melyből összesen 51 nem teljesítette a „teljes kiőrlésű” megnevezés kritériumait.
Az előírások szerint a „teljes kiőrlésű” kifejezés csak akkor kerülhetne fel egy termékre, ha a benne található liszt teljes mértékben teljes kiőrlésű gabonából készülne. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a liszt készítése során a keményítőtartalmú magot, a csírát és a korpát is felhasználják. Sajnos azonban a legtöbb terméknél ez nem így van, emiatt megtévesztik a fogyasztókat az NVWA szerint.
Még több friss hír: