Átvernek minket a teljes kiőrlésű ételekkel?

Mint kiderült, a legtöbb termékre rá sem írhatnák, hogy teljes kiőrlésű.

A holland szakértők 190 teljes kiőrlésű terméket vizsgáltak meg nemrégiben, és elképesztő eredményre jutottak: a élelmiszerek több mint negyedét valójában nem is szabadna „teljes kiőrlésűnek” nevezni.

Átvernek minket a teljes kiőrlésű ételekkel?

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden teljes kiőrlésű termék, amit annak mondanak. Bár a vizsgálat nem teljesen tükrözi a magyar viszonyokat, mégis igencsak tanulságos.

A holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság (NVWA) hét nagy áruházlánc összesen 190 ilyen termékét vizsgálta meg, melyből összesen 51 nem teljesítette a „teljes kiőrlésű” megnevezés kritériumait.

Az előírások szerint a „teljes kiőrlésű” kifejezés csak akkor kerülhetne fel egy termékre, ha a benne található liszt teljes mértékben teljes kiőrlésű gabonából készülne. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a liszt készítése során a keményítőtartalmú magot, a csírát és a korpát is felhasználják. Sajnos azonban a legtöbb terméknél ez nem így van, emiatt megtévesztik a fogyasztókat az NVWA szerint.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!