Téli vitaminpótlás - tényleg szükség van a multivitaminokra?

Hogyan biztosíthatjuk a téli időszakban a megfelelő vitaminbevitelünket? Étrenddel? Multivitaminokkal? Mindkettővel? Íme a szakorvos véleménye!

Télen gyakoriak a megfázásos és influenzás megbetegedések, amelyek ellen megfelelő vitaminpótlással is védekezhetünk. Manapság divatosnak számítanak a multivitamin-készítmények, amelyek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak. Tényleg szükségünk van ezekre? Milyen vitaminokat érdemes pótolni? Ennek jártunk utána dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosának segítségével.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani azonban nem tudjuk őket, így fontos gondoskodni a pótlásukról. Télen kevés napfény ér minket és jellemzően egészségtelenebbül is táplálkozunk: kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, több zsíros és cukros ételt fogyasztunk. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására, hogy elkerüljük a betegségeket.

Pótoljuk, de hogyan?

Az egészséges, változatos táplálkozás a legjobb megoldás. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat, dióféléket, olajos magvakat. Alapvetően tehát a természetes pótlás javasolt, de a multivitaminos táplálékkiegészítők fogyasztása sem káros, ha ügyelünk az adagokra és kúraszerűen alkalmazzuk. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitaminok túladagolhatók, így az ezeket tartalmazó vitaminkészítményeket nagyon körültekintően alkalmazzuk, ne lépjük túl a napi előírt mennyiséget.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

C-vitamint, D-vitamint mindenkinek!

A C- és D-vitamin szedése a téli időszakban mindenki számára tanácsos, utóbbit a hazai időjárási viszonyok miatt egész évben javasolt szedni. A szervezet D-vitaminszintjét nem szükséges vérvizsgálattal mérni, napi 2000 Nemzetközi Egység mindenkinek ajánlott belőle. C-vitaminból pedig 500 mg-ot fogyasszunk minden nap. Figyeljünk azért arra, hogy ezeket a vitaminokat természetes úton is pótoljuk:

  • téli C-vitamin-források pl. a citrusfélék, kivi, brokkoli, paprika, savanyú káposzta,
  • D-vitamin-források: tejtermékek, tojás, tengeri halak.

Nem feltétlenül kell tehát multivitamin tablettákkal tömni magunkat télen. Táplálkozzunk egészségesen és változatosan, szedjünk C- és D-vitamint és lehetőség szerint töltsünk minél több időt a szabad levegőn. A vírus- és bakteriális fertőzések megelőzése érdekében ezek mellett figyeljünk a higiéniára is: mossunk kezet alaposan!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...