Így rakd el a téli ruháidat tavasszal, 4 lépésben

Süt a nap, csicseregnek a madarak, a hőmérő higanyszála pedig a következő hetekben szépen lassan, de stabilan felfelé fog kúszni. A tavaszi nagytakarítás mellett a ruhák egy részét lassan el kell pakolni, nem mindegy azonban, hova és hogyan tesszük félre a meleg pulóvereket és télikabátokat.

Tél végére már mindenki unja a hideget és a vele járó sok ruhát, így, amikor végre 15°C felé megy a hőmérséklet, a nehéz télikabátot és a meleg bakancsokat magunk mögött hagyva tavaszi dzsekit és tornacipőt öltünk magunka. Bár a korai április még hozhat magával éjszakai fagyokat, lassan tényleg itt az ideje, hogy elrakjuk meleg ruháinkat, ahhoz viszont, hogy novemberben majd újra a lehető legjobb állapotban vehessük elő őket, érdemes néhány egyszerű tárolási tippet megfogadni.

Hogyan vágj bele? Segítünk!

Hogy miért érdemes évszakváltáskor elpakolni a ruhákat? Amellett, hogy a szekrényed is rendszerezettebb lesz, magától értetődően kiszanálhatod a rég nem hordott, megunt vagy elnyűtt darabokat is, így a ruhásszekrény szintén részévé válik a tavaszi/őszi nagytakarításnak.

Ahhoz, hogy a ruháid a lehető legjobb körülmények között legyenek tárolva, a következő négy lépésnek kell eleget tenned:

1. Szelektálj – Alkoss négy kupacot!

Az említett téli kabáton kívül az elmúlt hónapokban valószínűleg te is pulóvereket, garbókat, sálakat és kesztyűket hordtál, ezekre pedig most jó ideig nem lesz szükség. Kezdéshez nézd át a készletedet: Mi az, amit még szeretsz, és jövőre is jó lesz, mit kell kidobni, elajándékozni?

Alkossunk négy kupacot: egybe menjenek azok a ruhák, amelyek téliek de tavasszal/nyáron is hordhatóak, legyen egy kupac azokkal a ruhákkal, amelyeket el lehet ajándékozni, legyen egy a már elnyűtt ruháknak és egy, ami a tárolni kívánt textíliákat alkotja.

Ha szétválogatjuk a ruhákat, máris teljesebb képet kapunk arról, mennyi mindenre van szükségünk, ráadásul mi magunk is meg fogunk lepődni azon, mennyi ruhánk van, amelyet kihasználatlanság miatt érdemes lehet inkább elajándékozni.

2. Moss ki mindent

A mosógépünk nagy feladatnak néz elébe, legyen szó ugyanis akár elajándékozni kívánt ruhákról vagy olyan ruhaneműkről, amelyeket a következő télre szeretnénk félrerakni, minden ruhának tisztának kell lennie. A poratkákat és a molyokat vonzza a piszok, és nem fogod tudni, hogy esetleg átrágták magukat a ruháidon, amíg nem kell viselned őket. A mosás napjai alatt lehetőséged lesz a legjobb tárolódobozt beszerezni, amely akár karton is lehet, de ha igazán biztosra akarsz menni, szerezz be egy nagyobb lezárható műanyagdobozt vagy olyan vákuumtárolót, melynek segítségével a lehető legszűkebb helyre is be tudod majd rakni a raktározni kívánt ruhakupacot.

3. Száradás után jöhet a pakolás

Most, hogy a ruhák tiszták, és vannak dobozok is, amelyekben tárolhatod őket, elkezdhetsz mindent elpakolni. A tárolókat érdemes egy régi pamutlepedővel kibélelni, hogy a ruhák esetleg ne akadjanak bele semmilyen durva felületbe. Ezután tekerd össze a hosszú ujjú, hosszú alsóneműket, pulóvereket és hasonlókat. Hogy miért érdemes hajtogatás helyett tekerni? Ez megakadályozza, hogy idővel kemény gyűrődések alakuljanak ki a ruhákon. Ügyelj arra is, hogy maradjon egy kis extra hely a dobozokban, és könnyen le lehessen zárni őket anélkül, hogy túl szorosan lennének egymáson a ruhák.

Hajtogathasz is, de jobb tekerni!

A kényesebb ruhákat, öltönyöket, zakókat, kosztümöket és a kabátokat érdemes akasztóra tenni, majd erre kitalált vászonzsákkal lezárni őket, így nem porosodnak majd, és a formájukat sem veszítik el.

Végül minden dobozba tegyünk egy kis csokor szárított levendulát (ezt beledughatjuk egy régi harisnyába is), a levendula ugyanis elriasztja a molyokat.

4. Hol tároljuk a ruhákat?

Tárolásnál nincs könnyű dolgunk, sokunknak ugyanis korlátozott hely áll rendelkezésére otthon. Ha tehetjük, a ruhákat rakjuk el egy fénytől elzárt, árnyékosabb helyre, ha viszont nincs sok helyünk, a szekrény tetején is elférnek, ha jól lezártuk a dobozokat, akkor a ruhák nem fognak porosodni. Kerüljük a párásabb, nedvesebb helyeket, a pincét és a padlást, nehogy a ruhák bepenészedjenek.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...