Tej és keksz a Mikulásnak – Honnan származik a szokás?

Magyarországon kevésbé elterjedt ez a hagyomány, ám Észak-Amerikában és egyes angolszász vidéken mind a mai napig ebben a formában él: a gyerekek tejet és kekszet hagynak elöl a Mikulásnak szenteste. Sőt egyes országokban a rénszarvasnak is készülnek egy kis meglepetéssel.

Az Egyesült Államokban a gyerekek minden évben készülnek a Mikulásnak, aki az ajándékokat hozza nekik Szenteste. Valamilyen édes nassolnivalót – általában klasszikus csokoládédarabkás kekszet vagy Oreót – és mellé egy pohár tejet hagynak a karácsonyfa környékén. De mégis honnan ered ez a hagyomány?

Tej és keksz a Mikulásnak – Honnan származik a szokás?

Észak-Amerikában a bájos szokás első jelei az 1930-as évekből, a nagy gazdasági világválság idejéből származnak. Ebben az időszakban a gazdasági nehézségek miatt a szülők úgy gondolták: fontos megtanítaniuk a gyerekeknek, hogy legyenek hálásak azért, amit kapnak, és értékeljék, amijük van.

Emellett előtérbe került mások megsegítése is, ami azt eredményezte, hogy elkezdték édességgel és tejjel várni a Mikulást. Egyes háztartásokban pedig Rudolfnak, a rénszarvasnak is hagytak egy kis nassolnivalót, általában répát.

A szokás eredete azonban ennél még régebbre nyúlik vissza, egészen az ősi skandináv mitológia idejére. Úgy tartják, hogy Odin – aki az egyik legfontosabb skandináv isten volt – a nyolclábú lovával, Sleipnerrel járta a vidéket, és karácsonykor betért azokhoz a házakhoz, ahol valamilyen ételt hagytak kinn a lónak. Ilyenkor persze nem érkezett üres kézzel: ajándékokkal hálálta meg a törődést. A hagyomány mind a mai napig él Dániában, Belgiumban és Hollandiában is, ahol szénát és sárgarépát hagynak elöl a kimerült állatnak.

Mára természetesen a szokások valamelyest átalakultak, és több ország is átvette azokat a maga módján. A brit és ausztrál gyerekek manapság egy kis sherryt és húsos pitét kínálnak fel a Mikulásnak – ami, valljuk be, hasznosabb a hideg időben, mint az üres kalóriák –, míg a svéd gyerekek rizspudinggal várják a látogatókat. Írországban a kekszek mellett Guinness sört kínálnak a nagyszakállas ajándékozónak, míg Franciaországban egy pohár bort kap, a cipőjüket pedig megtöltik szalmával és sárgarépával, amit a Mikulás szamarának szánnak.  

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több karácsony:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!