Tej és keksz a Mikulásnak – Honnan származik a szokás?

Magyarországon kevésbé elterjedt ez a hagyomány, ám Észak-Amerikában és egyes angolszász vidéken mind a mai napig ebben a formában él: a gyerekek tejet és kekszet hagynak elöl a Mikulásnak szenteste. Sőt egyes országokban a rénszarvasnak is készülnek egy kis meglepetéssel.

Az Egyesült Államokban a gyerekek minden évben készülnek a Mikulásnak, aki az ajándékokat hozza nekik Szenteste. Valamilyen édes nassolnivalót – általában klasszikus csokoládédarabkás kekszet vagy Oreót – és mellé egy pohár tejet hagynak a karácsonyfa környékén. De mégis honnan ered ez a hagyomány?

Tej és keksz a Mikulásnak – Honnan származik a szokás?

Észak-Amerikában a bájos szokás első jelei az 1930-as évekből, a nagy gazdasági világválság idejéből származnak. Ebben az időszakban a gazdasági nehézségek miatt a szülők úgy gondolták: fontos megtanítaniuk a gyerekeknek, hogy legyenek hálásak azért, amit kapnak, és értékeljék, amijük van.

Emellett előtérbe került mások megsegítése is, ami azt eredményezte, hogy elkezdték édességgel és tejjel várni a Mikulást. Egyes háztartásokban pedig Rudolfnak, a rénszarvasnak is hagytak egy kis nassolnivalót, általában répát.

A szokás eredete azonban ennél még régebbre nyúlik vissza, egészen az ősi skandináv mitológia idejére. Úgy tartják, hogy Odin – aki az egyik legfontosabb skandináv isten volt – a nyolclábú lovával, Sleipnerrel járta a vidéket, és karácsonykor betért azokhoz a házakhoz, ahol valamilyen ételt hagytak kinn a lónak. Ilyenkor persze nem érkezett üres kézzel: ajándékokkal hálálta meg a törődést. A hagyomány mind a mai napig él Dániában, Belgiumban és Hollandiában is, ahol szénát és sárgarépát hagynak elöl a kimerült állatnak.

Mára természetesen a szokások valamelyest átalakultak, és több ország is átvette azokat a maga módján. A brit és ausztrál gyerekek manapság egy kis sherryt és húsos pitét kínálnak fel a Mikulásnak – ami, valljuk be, hasznosabb a hideg időben, mint az üres kalóriák –, míg a svéd gyerekek rizspudinggal várják a látogatókat. Írországban a kekszek mellett Guinness sört kínálnak a nagyszakállas ajándékozónak, míg Franciaországban egy pohár bort kap, a cipőjüket pedig megtöltik szalmával és sárgarépával, amit a Mikulás szamarának szánnak.  

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több karácsony:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...