Lehet, hogy a tél a levesek, pörköltek és kiadós téli zöldségek, például a tök, a kelbimbó, a cékla és a karfiol fogyasztásának ideje, de nem szabad megfeledkeznünk a gyümölcsfogyasztásról sem. A nyári bogyós gyümölcsök és csonthéjasok talán nem jelennek meg a téli kínálatban, de rengeteg szezonális fajta létezik, amelyeket a hideg időben lehet a legjobban élvezni.
A következőkben olyan gyümölcsöket mutatunk, amelyeket egyes helyeken egész évben lehet kapni, nálunk viszont főleg a téli szezonban jelennek meg. Nem árulunk el nagy újdonságot, ha azt mondjuk, zömmel citrusféléket fogunk ajánlani, de hát mivel is igyekeznénk feltölteni vitaminkészleteinket, ha nem a finom, lédús narancsokkal, klementinekkel és más fanyar citrusfélékkel?!
1. Grapefruit
Ki félbevágva, kanállal szereti majszolni, ki a narancshoz hasonlóan gerezdekben eszi ezt a fanyar, mégis nagyon ízletes citrusfélét. Talán sokakat meglep, de ez az egyik "legfiatalabb" citrusféle, feljegyzések szerint csak az 1750-es években fedezték fel Barbadoson, legközelebbi rokonai pedig a pomelo és a narancs, valószínűleg ennek a két gyümölcsnek a keresztezéséből jött létre. A grapefruitnak rendkívül magas a C-vitamintartalma, ugyanakkor A- és B-vitaminokban is bővelkedik, ezen felül káliumtartalmáról is érdemes néhány szót ejteni, mely segít a vér salaktalanításában és májregeneráló hatással is bír.
2. Mandarin, klementin, tangerin
Ez a három mandarinféle nagyon hasonlít egymásra, csak apró különbségek választják el őket egymástól. A mandarin oldalai laposak, mindenki tudja, hogy apró magvak találhatóak benne, ezzel szemben a klementin (a mandarin és a narancs hibridje) kicsit sötétebb és magnélküli, a tangerin pedig kisebb, mint két rokona, de világosabb is.
A mandarin B-vitaminokban és C-vitaminokban is bővelkedik, valamint kálium, kalcium és magnézium is található benne.
3. Kivi
A kivi eredeti, nemzetközileg is köztudott neve kínai egres volt. Ez a nagyon zöld, megannyi apró, fekete maggal rendelkező szőrös gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket is.
Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.
Fanyar, mégis frissítő íze miatt sokan szeretik, sőt, vannak, akik már itthon is elkezdték sikerrel termeszteni a gyümölcsöt.
3. Narancs
Ki az édesebb, ki a savanykásabb változatot szereti jobban, tény, hogy a narancsnál népszerűbb gyümölcs nincs a téli időszakban. Meg is értjük ezt az óriási sikert, ugyanis nem csak íze miatt szeretjük, hanem szervezetre gyakorolt hatásai miatt is. Gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatással rendelkezik, magas a C-vitamintartalma, de A- és B-vitaminokban is bővelkedik. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, és nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem.
A narancshoz képest ritkábban elérhető a vérnarancs, ami valamivel kisebb narancsszín rokonánál, ugyanakkor vitathatatlanul jót tesz a szervezetnek. A vérnarancsban található antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitintartalma véralvadás, trombózismegelőző hatású.
4. Citrom
Bárki bármit mond, a citrom szebbé teszi az életünket, és nem csak azért, mert sok benne a C-vitamin, de azért is, mert minden ételt finomabbá tesz a salátától kezdve a halételeken át egészen a süteményekig.
Egy közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani, stimulálja a fehérvérsejtek képződését, és védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket.
A citromsav még a vesekő kialakulását is képes gátolni, mindezek mellett pedig még egy szót sem ejtettünk arról, mennyire jól használható a háztartásban.
5. Japán kakiszilva
A kakiszilva, datolyaszilva vagy hurma néven is ismert gyümölcs az elmúlt pár években kezdett el megjelenni a hazai boltok polcain. Ez az édes és illatos gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence is. Rendkívül egészséges, jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma (A P-vitamin a C-vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő.)
A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását, és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket, de van még benne B1-, B2- és E-vitamin is. A mikroelemek közül jelentős mennyiségben található benne kálium, magnézium és jód, valamint vas, ezen felül nagy a rost- és a pektintartalma is. Vicces neve ellenére érdemes kipróbálni, külön ajánljuk, hogy a boltban vásárolt gyümölcsnek adjunk még egy-két napot a fogyasztás előtt.
6. Pomelo
A pomelóról ódákat lehetne zengeni! Elsősorban azért, mert ahogy az a citrusokra jellemző, nagyon magas a C-vitamin-tartalma, de nem elhanyagolható a kalcium- és a káliumtartalma sem. Immunerősítő, jól szabályozza a vérnyomást is, és 100 gramm mindössze 25-50 kalóriát tartalmaz.
A pomelo illóolaja szépíti a bőrt, gyulladáscsökkentő hatással bír, serkenti a vérkeringést, spermidintartalma miatt pedig lassítja az öregedési folyamatokat. Egy nagy pomelo két embert tökéletesen eltelít, nemcsak laktató, ízletes és lédús, de még egészséges is, ráadásul egészen márciusig kapható a magyar boltok polcain.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: