Édes, egészséges, és narancssárga színe feldobja az őszi-téli napokat. Szeretem, amikor a zöldségesek szabadtéri pultjaira és a piaci sorokra kiköltözik a sütőtök, kerek és hosszúkás, körte alakú formáival. Úgy érzem, mintha a természet gondoskodna az emberi lélekről a sütőtök illatával és ízével a hideg beálltakor – és hogy prózaibb legyek, gazdag rosttartalma révén pedig testünk egészségéről is.A sütőtök egyike a legnépszerűbb szezonális zöldségeknek világszerte, legyen szó akár az otthonok háztartásáról, akár a csúcsgasztronómiáról. A tökfélék családjába tartozó növényünk is Amerika földjeiről származik, egészen pontosan az Észak- és Dél-Amerika között fekvő Antillákról. Nem az első trópusi növény, amely Kolumbusz felfedezése után Európába került, a sütőtök is így akklimatizálódott Franciaország, majd más európai vidékeken már a 16. században.Októbertől decemberig szüretelhető, termésidejébe esik az egész világon mára népszerűvé vált Halloween ünnep (október 31.), melynek egyik tipikus kelléke a kivájt, kerek formájú sütőtök héjába rejtett töklámpás. A Halloweenről annyit azonban érdemes tudni, hogy a sütőtökkel ellentétben, a kelta mondavilágból érkezett. (Egy kis plusz rovatunkban vasárnap többet is megtudhatnak róla.)A hagyományos értelemben vett sütőtök a kerek, bordázott héjú, narancssárga növény, mely akár több tíz kilósra is megnőhet. A magyar zöldségeseknél többnyire a hosszúkás, körtére emlékeztető forma gyakoribb, a vajtök, de számos más fajtája létezik különböző forma- és színkombinációban. Már a hazai üzletekben is feltűnik időnként néhány, itthon még nem igazán ismert változata. A sütőtök igazi őszi-téli vitaminforrás, ugyanis amellett, hogy gazdag rostokban, többek között káliummal, C-vitaminnal és béta-karotinnal látja el szervezetünket. Ezért érdemes nyersen is fogyasztani. Például remek ivólé nyerhető belőle, ily módon teljesen javunkra fordíthatjuk vitamingazdagságát. A tökmagból pörköléssel egészséges csemege készíthető, valamint a tökmagolaj pozitív élettani hatásai is vitathatatlanok. A sütőtök széleskörű felhasználhatóságában a sárgarépához is hasonlítható, mivel nem markáns ízű, így sós ételekhez és édességekhez egyaránt alapanyagul szolgálhat. Piték, lepények, különböző sütemények alkotóeleme lehet, mézes, fahéjas, gyömbéres, vaníliás ízekkel kombinálva. Narancssárga színe miatt vidám desszertekkel dobhatjuk fel a családi menüt. Készíthetőek belőle krémlevesek, amelyekhez jól illenek az olyan fűszerek, mint a szerecsendió, a gyömbér vagy a curry. Rizottóhoz és tésztákhoz fő alapanyagként is tudom ajánlani, emellett kiváló köret lehet húsok, raguk mellé.Ez utóbbi esetében felválthatjuk a hagyományos rizs- vagy burgonyaköretet egy kis fűszeres sült sütőtökkel, amelyben izgalmasan megjelenik az édeskés ízvilág is.
Még több sütőtökös recept itt!
Mossuk, majd vágjuk ketté a sütőtököt, ne hámozzuk meg, csak kaparjuk ki a magokat. Ezt követően a formától függően kb. 2-3 cm széles csónak alakokat vágjunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektessünk héjával lefelé. Melegítsük elő a sütőt közepes hőmérsékletre, ez bőven elég, hogy puhára átsüljenek a tökök, ugyanakkor ne égjenek meg. Közben készítsük el a „pácot”. Többféle fűszervariáció lehetséges, például bazsalikom-ánizs csipet fűszerköménnyel vagy oregánó-koriander friss bazsalikomlevéllel. Aprítsunk fel 1-2 gerezd fokhagymát, melyet a fűszerekkel együtt kis mozsárban dolgozzunk össze, miközben öntsünk hozzá 1 dl olívaolajat. Vékonyan kenjük be a sütőtökszeleteket, és amíg megpuhulnak – minimum fél órát – hagyjuk sülni őket.