Áprilisban minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak, derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatokból.
Minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, mely az öt legfontosabb alapélelmiszer – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
„A múlt hónapban az átfogó árindex 127,2 pont lett, ami 0,8 pont (0,6 százalék) emelkedés márciushoz viszonyítva. Ez volt az első növekedés 12 egymást követő hónap csökkenés után" – írja az agroinform oldala.
Csökkent a tejporok és a sajt nemzetközi ára
A FAO adatai alapján a tejtermékek árindexe áprilisban átlagosan 124,6 pont körül alakult, tehát 2,2 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb volt a márciusinál és 22,1 ponttal (15,1 százalékkal) a tavaly áprilisinál.
Ehhez hozzájárult az is, hogy áprilisban már tizedik egymást követő hónapban csökkent a tejporok nemzetközi ára, sőt mérséklődött a sajt ára is.
Még több friss hír: