A speciális, pl. a tej- vagy laktózmentes, illetve a vegán étrendek elterjedésével egyre népszerűbbek a növényi tejpótló italok, mint pl. a rizs-, a kókusz-, a zab-, a szója- vagy a mandulatej. Növényi tejeknek azért nem nevezzük őket, mert bár bizonyos helyzetekben alkalmasak az állati eredetű tej pótlására, tápanyagtartalmuk attól jelentős mértékben eltér.
A növényi tejpótló italok energiatartalma valamivel alacsonyabb az állati eredetű tejénél, ami az alacsonyabb zsír-, és alacsonyabb - nem teljes értékű - fehérjetartalmuknak köszönhető. Ugyanakkor a gabonákból (pl. rizs, zab) készített italok szénhidráttartalma magasabb, mint a tehéntejé. Tápanyagtartalom szempontjából hátrányuk még az állati eredetű tejhez képest, hogy nem tartalmaznak kalciumot, amit a gyártók egyes termékeknél hozzáadott kalciummal pótolnak.
A növényi tejpótló italok előnye, hogy 100%-ban növényi alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak tejfehérjét illetve laktózt (azért a biztonság kedvéért mindig fussuk át az összetevőlistát!), ezért kiválóan beilleszthetőek a tejfehérje-allergia és a laktózérzékenység étrendjébe, de a vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatják őket.
A legismertebb növényi tejpótló italok készülhetnek gabonából (pl. rizs, zab), vagy gyümölcsmagból (pl. mandula), továbbá gyümölcshúsból (pl. kókusz), vagy hüvelyes növényből (pl. szója). Ma már a kisebb üzletekben is nagy a kínálat ezekből a termékekből.
A hazánkban kapható növényi tejpótló italok nagy része hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Azonban annak érdekében, hogy biztosan a cukormentes változatot vásároljuk meg, mindig olvassuk el a csomagoláson az összetevőlistát. A hozzáadott cukor mellett egyes termékek - a megfelelő íz, állag eléréséhez - a rizsitalokon kívül is tartalmazhatnak rizst, illetve adalékanyagokat (pl. emulgeálószerek, stabilizátorok), valamint sót és a tápérték növelése érdekében hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat. Egyes termékek a gyártás során diófélékkel, gluténnal, szójával keresztszennyeződhetnek - mindig olvassuk el alaposan a termékcímkét!
A növényi tejpótló italokat mindenhez használhatjuk, amihez az állati eredetű tejet: levesekhez, főzelékekhez, turmixokhoz, süteményekhez, desszertekhez, péksüteményekhez - szerencsére felhasználhatóságuk rendkívül széleskörű.