Szóval fél év tejfehérje nélkül (igen: tej, vaj, túró, kefir, joghurt, tejszín, tejpor, tejsav, ezekre mind figyelni kell, és nem, nem a laktózról van szó) - nem egyszerű, de kibírható, viszont az alapanyagok, így a készételek repertoárja is meglehetősen lecsökkent. Szóval ha találok olyan recepteket, amikből valami új, finom és viszonylag olcsó fogás alakul ki, annak iszonyúan tudok örülni. A legutóbbi egy Szatmári (aka Főzelékes) Feritől lopott fogás kicsit átalakítva, mert mutassatok valakit, aki csontról pontra betart egy receptleírást, nekem még sose sikerült (sütik kivételek.)
Szóval elvileg ez egy gerslisaláta, de én inkább bulgurral csináltam, sok bulgurral, és ezért egytálételnek hívnám - Ferinél a borsó és a gomba dominált. A legjobb rész az egészben a nem kevés barnára pirított fokhagymás gombadarabka megszórva ISZONYAT mennyiségű petrezselyemmel. Nyári, de télen is kivitelezhető, friss, zsenge, könnyű, letisztult, imádom, imádod majd.
Hozzávalók:
- zsenge vagy jó minőségű mirelit zöldborsó (esetleg zöldbab)
- gomba (én shitaket kaptam most, de csiperkéből, laskából is finom)
- fokhagyma
- bulgur
- soook friss(!!) petrezselyem
- só, bors, zsiradék
Elkészítés:
- A gomba: kipróbáltam, és működik Julia Child tanítása a gombazsúfolásról. Szóvalvágjukkisebb darabkákra őket, neszeletekre,és pirítsuk meg serpenyőben olívaolajon úgy, hogy ne legyen túl sok gomba egy rakáson és legyen helyük, hogyvalóban barna színt kapjanak. A másik fontos, hogyNE SÓZZUK MEG, mert akkor levet ereszt és párolódik, mint ahogy a recept is írjaokosan. Egy kis fokhagymát dobjunk rá félúton meg borsot, csak a végén sózzuk, és szórjuk meg a fele petrezselyemmel. Tegyük félre.
- Közben kifőzhetjük a bulgurunkat, amennyit épp kívánunk (egyébként jázminrizzsel, barnarizzsel, vadrizzsel, kuszkusszal is el tudom képzelni)
- A zöldborsó:pároljuk meg kis olívaolajonsóval, fokhagymával, hagyjuk jó roppanósra. (Mehet bele persze zöldbab is, mint a képen is látható, de brokkoli, karfiol, stb is.)
- Forgassunk mindent össze, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rengeteg friss, durvára vágott petrezselyemmel!
Szóval ez most az új kedvencem, és tényleg nincs rá jobb jelző, mint hogy letisztult. Semmi flanc, csak a zöldek íze és a gombáé, nyammmm. Minek ide hús?
Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?
SZINGLIKONYHA: hasraütős 20 perces kamuázsiai tészta csirkével és brokkolival